Güncelleme Tarihi:
Uzmanlar buzdolabındaki yemek artıklarının iki içinde yenilmesini tavsiye ediyor. Kalan yemeklerinizi birkaç gün içinde yemeyi planlıyorsanız, muhtemelen en iyisi, istediğiniz kısmı dağıtıp, tamamını yeniden ısıtmak ve yeniden soğutmak yerine ayrı olarak ısıtmaktır. Ayrıca artan yemekleri yeni bir yemeğe dönüştürebilirsiniz. Köfte et sosuna dönüştürülebilir, kuşkonmaz çorbaya dönüştürülebilir ve kalan pirinç, risotto veya çorba gibi çeşitli yemeklere dönüştürülebilir. peki, hangi yemekler tekrar ısıtılmaz? İşte asla ısıtılmaması gereken yiyecekler...
Yeşil sebzelerden olan ıspanakta klorofil, karotenoidler ve flavonoidlerin bazı türleri bulunur. Ispanak C, E ve bazı B vitaminleri, kalsiyum, magnezyum ve demir açısından zengindir. Ancak ıspanak ikinci kez ısıtıldığında zehire dönüşebiliyor. Kuru baklagiller ve sebzeler de bir miktar nitrat içermektedirler ki; bu topraktaki nitrat ve gübreleme sonucunda oluşmaktadır. Sularda da bir miktar nitrat bulunmaktadır. Nitrat ıspanağın bileşiminden nitrite dönüşerek, sindirim sisteminde azotlu bileşiklerle olan metabolik olaylar sonucunda nitrozaminleri oluşturmaktadır. Bu da organizmamıza bakteriyel olmayan toksit sindirim problemlerine yani mide bağırsak problemi yaratıp, baş dönmesi, ishal, mide bulantısına neden olabilir. Bu bilgi doğrultusunda ıspanağın, pişirildikten sonra çok fazla bekletilmeden tüketilmesi gerekiyor.
Ispanakta bol miktarda nitrat bulunuyor ve ısıtılan ıspanakta bu nitrat anında nitrite dönüşüyor. Özellikle çocuklarda nitritin etkisi daha fazla hissediliyor. Pişirildiği zaman hemen yenmesi bir yana, saklama koşulları nedeniyle çiğ hali de toksik olabileceğinden ıspanağı pişireceğiniz gün satın almanız çok daha doğru olur.
Tavuk ikinci güne tüketilmesi en tehlikeli yiyeceklerden biri. Eğer tavuk eti taze değilse ertesi gün ısıtıldığında gıda zehirlenmesine yol açabilir. Pişmiş tavuğu uzun süre saklamanın en iyi yolu buzluktur. Buzluktan çıkan pişmiş tavuğu buzdolabında çözdürmeniz gerekmektedir. Dışarıda çözülen tavuk sıkıntılı olabilir. Ayrıca pişmiş tavuğu saklayıp çıkardıktan sonra yemeden önce kontrol etmeniz yararlı olmaktadır. Kokmuş ve rengi kötü olmuş tavuğu yemeden atmalısınız.
Kıyma içeren yemekler özellikle sıcak havalarda bozulmaya çok müsaitlerdir. Mesela börekte iç harcın uzun süre bekletilmesi bozulma ihtimalini artırıyor. Ancak buzluğa koyduğunuzda tazeliğini daha uzun süre koruyor.
Özellikle sıcak havalarda tavukta olduğu gibi yumurtada ve yumurtalı ürünlerde bozulma ihtimali artıyor. Özellikle yumurta içeren soslar söz konusu olduğunda bozulma ve zehirlenme ihtimali artıyor. Bu yüzden haşladığınız yumurtaları da oda sıcaklığında beklettikten sonra bir daha kesinlikle ısıtmamalısınız. Aksi halde yumurtada bakteri oluşumu başlamış oluyor.
Ispanakta olduğu gibi pancarda da tekrar ısıtma işleminin sonucunda nitrit çıkma olasılığı artıyor. Dolayısıyla pancarı da pişireceğiniz zaman buzdolabından çıkarmanız en sağlıklısı olacaktır.
Mantar da yeniden ısıtıldığında besin değerlerinde azalıyor. Riske atmamak için mantarı günlük tüketmeye özen göstermelisiniz ve son kullanma tarihini mutlaka kontrol etmelisiniz.