Güncelleme Tarihi:
İlginç bir şekilde, muzların faydaları ne kadar olgunlaştıklarına bağlı olarak değişir. Sağlıklı Beslenme uzmanı Penny Weston, “Meyvenin farklı gelişim aşamalarını izlemek ve bunun sağlık açısından elde edilen ya da edilemeyen faydalarda bir fark yaratabileceğini bilmek büyüleyici” dedi ve şunları söyledi:
-- Henüz olgunlaşmamış muzlar yüksek lif ve düşük şekere sahiptir. Tadı daha acı olsa da yüksek lif bağırsak bakterilerini beslemek ve bağırsaktaki sürece yardımcı olmak için iyidir. Bağırsaklarınızı sağlıklı tutmak vücudunuzun geri kalanı için de iyidir.
-- Ayrıca çok olgun bir muzun bağırsaklar için sindirimi kolaydır. Bunun nedeni en az nişastaya sahip olmasıdır. Aşırı olgunlaşmış bir muz ise en yüksek şekere, en düşük lif ve vitamin içeriğine sahiptir.
- Karbonhidrat oranı yüksek
- Lif oranı yüksek
- Şeker oranı yüksek
- Protein oranı düşük
- Yaş oranı düşük
Orta boy bir muz yaklaşık yüz kalori içerir, bu da onu uygun porsiyonlu bir atıştırmalık yapar. Ancak bunun içinde 27 gram karbonhidrat vardır. Bir orta boy muzun 14,4 gramı şeker, 3,1 gramıı ise liftir. Aynı muzda yaklaşık 1,3 gram protein bulunur.
-Yüksek potasyum kaynağıdır.
-Kalp sağlığına iyi gelir.
-Kan basıncını düşürür.
-C vitamini kaynağı kaynağıdır.
-Sindirimi güçlendirir.
-Enerji verir.
Penny Weston, “Muz iyi bir potasyum kaynağıdır, bir muz 451 mg (günlük ihtiyacınızın yaklaşık yüzde 10'u) içerir” dedi.
Ayrıca, yüksek potasyum içeriğiyle birlikte yüksek tansiyonu kontrol etmeye yardımcı olan sodyum oranı da düşüktür. C vitamini için turunçgillere yöneliriz, ancak orta boy bir muz günlük C vitamini ihtiyacınızın yüzde 10'unu karşılar.
Weston, “C vitamini çeşitli nedenlerden dolayı insan sağlığı için gerçekten önemlidir. Bağışıklığa ve normal cildin, kemiklerin ve kıkırdağın korunmasına yardımcı olur. Ayrıca hücrelerimizin korunmasına ve sağlıklı kalmasına, yaraların iyileşmesine destek olur, demir emiliminde vücudumuzu destekler” diye konuştu.
Lifin önemini hepimiz biliyoruz ve bir orta boy muz günlük ihtiyacınızın yaklaşık yüzde 10 ila 12'sini sağlar. Weston, “Geleneksel olarak muzun kabızlığı, mide ülserini ve mide ekşimesini hafiflettiği bulunmuştur” dedi.
Muz üç doğal şeker içerir; sakaroz, fruktoz ve glikoz. Size yağ ve kolesterol içermeyen bir enerji kaynağı sağlar. Karbonhidrat ve potasyum karışımı egzersiz performansı ve kas büyümesi için faydalıdır.
Weston, “Bu da onları sporcular ve çocuklar için ideal kılıyor; kahvaltıda, gün ortasında atıştırmalık olarak ya da spordan önce ve sonra harika bir seçenek. Düşük kalorilidirler ancak yukarıda bahsedilen yüksek lif içeriği nedeniyle doyurucudurlar. Magnezyum ve kalp hastalığı riskini azaltabilecek flavonoidler gibi çeşitli antioksidanlar açısından da zengindirler” ifadelerine yer verdi.
Newcastle ve Leeds Üniversitelerindeki uzmanlar tarafından yürütülen ve Cancer Prevention Research dergisinde yayınlanan bir çalışma, olgunlaşmamış muzların bağırsağın üst kısmındaki kanserleri azaltmada önemli etkileri olabileceğini öne sürdü.
Weston, “Olgunlaşmamış bir muzda bulunan nişastanın bazı kanserlerin riskini yüzde 60 oranında azaltabileceğini gösteren bazı araştırmalar var” dedi.
-Yüksek potasyum seviyeleri
-Şişkinlik
-Kan şekeri yükselmeleri
-Potansiyel kilo alımı
-Uyku bozukluğu
Çok fazla muz yerseniz aşırı potasyum oluşabilir. Vücutta çok fazla potasyum bulunmasına hiperkalemi denir.
Nefroloji Uzmanı Dr. Tom Oates şunları söyledi: “İleri böbrek hastalığı ve diyaliz hastalarına potasyum konusunda çok dikkatli olmalarını söylüyoruz. Muz, avokado ve kurutulmuş meyvelerin hepsinde potasyum yüksektir, bu nedenle daha güvenli tercihler elma ve armut gibi meyveler olacaktır.”
Weston, “Bazı insanlar muz yedikten sonra, doğal olarak oluşan ve müshil görevi görebilen bir şeker alkolü olan sorbitol nedeniyle şişkinlik veya gaz yaşayabilir. Yüksek lifli beslenmeye alışkın olmayan kişiler de muz yedikten sonra kramp ve şişkinlik gibi bazı rahatsızlıklar yaşayabilir” dedi ve şu bilgileri verdi:
-- Bunun nedeni karbonhidratların glikoza parçalanmasıdır. Bunu önlemek için muzlarınızı tam yağlı bir yoğurtla eşleştirmenizi veya dengeli bir yemekten sonra yemenizi tavsiye ederim.
-- Tip 2 diyabetiniz varsa, muzun ölçülü olarak yenmesinde bir sakınca yoktur. Muzun tip 2 diyabete neden olabileceğini gösteren çok az kanıt vardır.
--Öte yandan her yiyecek gibi meyve tüketiminde de aşırıya kaçarsanız kilo alırsınız. Muz alımının günde en fazla iki muz ile sınırlandırılmasını öneriyorum. Muz bir karbonhidrattır ve şeker içerir, bu nedenle çok fazla muz yemek ve bunu fiziksel aktivite ile eşleştirmemek kilo alımına yol açabilir. Bu çoğu gıda için geçerlidir.
--Bazı uzmanlar, içerdikleri yüksek melatonin (bir uyku hormonu) seviyeleri nedeniyle huzursuz uykuya neden olabileceğinden, yatmadan önce muzdan kaçınılması gerektiğini öneriyor. Bununla birlikte, kişisel olarak uykunuzu etkilemediğini düşünüyorsanız, bir muz hızlı bir şekilde sindirilebildiğinden kötü bir uyku öncesi atıştırmalığı seçeneği değildir.
Bu sizin beslenme düzeninize bağlıdır. Beslenme uzmanı Jenna Hope, “İyi bir lif kaynağı olan muz sizi daha uzun süre tok tutmaya yardımcı olur, bu nedenle aşırı yemekten kaçınarak kilo vermenize yardımcı olabilir. Ancak her şeyde olduğu gibi muzdan da çok fazla yerseniz kilo alırsınız ve muz yemek tek başına kilo vermenize yardımcı olmaz” dedi.
Her gün muz yemek doğru mu?
“Evet, ama bir taneden fazla değil” diyen Hope ekledi: “Muzun doğal şeker oranı yüksektir. Bu nedenle onları şeytanlaştırmaya gerek yok, ancak her gün bir taneden fazla yememelisiniz, yine de günde bir tane tamamen iyidir.”
Weston, muz tüketiminin gerçekten bireysel bir mesele olduğunu söylüyor. “Eğer seviyorsanız, tadını çıkarın” diyor, ancak günde ikiden fazla yemenizi önermiyor.
Diğer tüm yiyecekler gibi, vücudunuzu ve nasıl tepki verdiğini dinlemelisiniz. Kişisel olarak bunları yemenin size veya sindirim sisteminize uygun olmadığını düşünüyorsanız, açıkça sahip oldukları besinsel faydaları elde etmenin başka yollarına bakın.