Güncelleme Tarihi:
Bulaşık makinesi evimizin olmazsa olmazlarından. Çünkü mutfak temizliğini kolaylaştıran önemli bir ev aleti. Bu yüzden makinenin bakımının düzenli yapılması hem makinelerin uzun ömürlü olması hem de sağlığımız için çok önemli.
Bulaşık makinenizden kötü kokular geliyorsa, bu rehber sorunu tespit etmenize ve cihazınızı eski haline çevirmenize yardımcı olabilir.
Yeni bulaşık makinenizden plastik kokusu gelmesi normal; bu koku genellikle bir-iki hafta içinde geçer. Hafif benzin/petrol benzeri bir koku da bazı modellerde normal olabilir; çünkü ses yalıtımı için kullanılan malzemeler bu şekilde kokabilir. Bu koku da genelde 4–6 hafta içinde kaybolur. Yeni makinede motor sargılarının üzerindeki vernikten kaynaklanan kokular da normal kabul edilir. Bu da yaklaşık bir ay içinde yok olur.
Ancak bulaşık makineniz balık, çürük yiyecek ya da lağım gibi kokuyorsa, bu durum tıkanmış bir gider ya da kirli bir filtreye işaret edebilir. “Islak köpek” benzeri kokularsa daha ciddi tahliye problemlerini gösterir ve bu sorunlar da profesyonel inceleme gerektirebilir.
Filtre tıkanması: Kirli bir filtre, kötü kokuların en yaygın sebebi olarak değerlendirilir. Filtrede biriken yemek artıkları, temizliği engelleyip kötü kokulara neden olabilir.
Çözüm: Filtreyi çıkarıp temizleyin veya değiştirin. Kullanım kılavuzuna danışın. Bazı makinelerde bakım gerektirmeyen filtreler bulunabilir, bu da sorunun başka bir şey olduğunu gösterir.
Yağ birikmesi: Yağ, giderde, filtrede ve iç yüzeyde birikerek kötü kokulara neden olabilir.
Çözüm: Bulaşık makinesi temizleyicilerle makinenizin içini temizleyin.
Hasarlı tahliye hortumu: Drenaj yani tahliye hortumu, kirli suyu boşaltmak işini görür. Bu hortum sızdırıyorsa kötü kokular oluşabilir.
Çözüm: Alt paneli çıkarıp zeminde su birikimi ya da sudan kaynaklı hasar olup olmadığını kontrol edin. Sızıntı varsa profesyonel yardım almanız gerekebilir.
Yemek artıkları: Yemek artıkları zamanla kokuya sebep olabilir.
Çözüm: Günlük kullanılmayan makineler, makine tam dolana kadar durulama programıyla çalıştırılabilir. Ayrıca düzenli olarak beyaz sirke ile durulama yapılabilir.
Birikmiş su: Drenaj sorunlarından kaynaklanan su birikimi, lağım gibi bir kokuya neden olabilir. Böyle bir durumda kokunun lavabo tahliyesinden gelip gelmediğini kontrol etmeniz gerekir.
Çözüm: Sorunun tahliye sisteminden kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için ilk olarak normal bir program çalıştırın. Tıkanıklık olup olmadığını kontrol edin. Filtre sepetini temizleyin ve suyun gidip gitmediğine bakın. Tahliye sorunu varsa bir uzmandan destek alın.
Küf: Bulaşık makinesinin sıcak ve nemli ortamı, özellikle kapı contasında küf oluşumuna neden olabilir.
Çözüm: Kokunun nereden geldiğini tespit edin ve nemli bir bezle contaları silin. Makineyi kullanmadığınız zamanlarda hava sirkülasyonu olması için kapısını aralık bırakın.
Bazı pratik adımlar, makinenizin içindeki kokuyu gidermenize ve makinenin içinde ferah bir hava oluşmasına yardımcı olabilir. O yöntemlerden birini adım adım anlattık.
Gerekli malzemeler: Beyaz sirke, bulaşık deterjanı
Gerekli araçlar: Bulaşık makinesine girebilen bir kâse, sünger, yumuşak fırça, temiz ve kuru bir havlu
Adımlar: Bulaşık makinesini tamamen boşaltın. Alt rafı çıkarın, kullanma kılavuzunda yazdığı şekilde filtreyi çıkarın, kalıntıları temizledikten sonra filtreyi ılık ve sabunlu suda bekletin, fırçayla güzelce temizleyin ve geri yerleştirin.
Alt rafa sirke dolu bir kâse koyun ve kurutma işlemi olmayan bir program başlatın. Bu işlem, sirke ve suyun birleşerek makinenizin içindeki kokuyu yok etmesini ve makinenin sterilize olmasını sağlayacak.
Kapı contalarını köpüklü bir süngerle silin ve havluyla iyice kurulayın. Çünkü nemli kalan contalar da bakteri ve koku oluşumuna neden olur.
Bu işlemin ardından hâlâ kötü koku alıyorsanız bir teknisyenden destek alın.
Bulaşık makinesini tamamen boşaltın. Alt rafı çıkarın, kullanma kılavuzunda yazdığı şekilde filtreyi çıkarın, kalıntıları temizledikten sonra filtreyi ılık ve sabunlu suda bekletin, fırçayla güzelce temizleyin ve geri yerleştirin.
Alt rafa sirke dolu bir kâse koyun ve kurutma işlemi olmayan bir program başlatın. Bu işlem, sirke ve suyun birleşerek makinenizin içindeki kokuyu yok etmesini ve makinenin sterilize olmasını sağlayacak.
Kapı contalarını köpüklü bir süngerle silin ve havluyla iyice kurulayın. Çünkü nemli kalan contalar da bakteri ve koku oluşumuna neden olur.
Bu işlemin ardından hâlâ kötü koku alıyorsanız bir teknisyenden destek alın.
-- Üst filtreyi çevirerek çıkarın.
-- Alt filtreyi çıkarın.
-- Filtreleri yıkayın. Gerekirse yumuşak bir fırça kullanın.
-- Filtreyi tekrar yerine yerleştirirken düzgün yerleştirmeye dikkat edin ve iyice kapattığınızdan emin olun.
-- Filtreyi düzenli temizleyin.
-- Makineyi aşırı doldurmayın. Aşırı doldurmak su ve deterjanın her yere ulaşmasını engeller.
-- Makine temizleyiciler kullanarak yemek kalıntılarını temizleyin.
-- Makinenizi düzenli olarak temizleyin. Makineyi ayda bir temizlemek hem kötü kokuları önler hem de bulaşıklarınızın daha temiz olmasını sağlar.