Güncelleme Tarihi:
Masum gibi görünen bazı gıdalar hayati riskler barındırabilir. İşte gıda güvenliği uzmanlarının potansiyel tehlikeli olduğunu söyledikleri o gıdalar…
ABD'li gıda güvenlik uzmanı Dr. Bryan Quoc ve diğer uzmanlar, marketten alınan önceden dilimlenmiş meyve ve sebzelerin potansiyel olarak ölümcül enfeksiyon riski taşıyabileceği konusunda uyardı.
Bunun nedeni, meyvelerin koruyucu kabuğun kesilmesi ve iç kısmın yumuşak ve nemli dokusuyla bakterilere açık hale gelmesidir.
Dr. Quoc, marketlerde dilimlenmiş meyvelerden (özellikle kavun gibi) uzak durulmasını önerirken, bu tür yiyeceklerin yeterince pişirilmeden tüketilmesinin gıda zehirlenmesi riski taşıdığı uyarısında bulundu.
Özellikle dilimlenmiş mango, kavun ve ananas paketlerinin zararlı bakteriler olan E.coli gibi patojenlerin bulundurma olasılığı yüksek olduğu belirtiliyor.
Delaware Üniversitesi'nden Mikrobiyoloji Profesörü Kali Kniel, salata, çorba ve sandviçlere eklenen küçük ham filizlerin de E.coli, listeria ve salmonella gibi tehlikeli patojenler taşıyabileceğini söyledi.
Bunun nedenini de filizlenme sürecindeki nemli ve sıcak ortamın bakterilerin çoğalması için ideal bir zemin hazırlaması olarak belirtti.
Dr. Quoc de çiğ filizler için, filizlenme sürecindeki mikroorganizmaların üç gün içinde milyara kadar ulaşabileceği bildirildi.
Dr. Bryan Quoc, ayrıca pastörize edilmemiş çiğ süt tüketiminin de ciddi riskler taşıdığını belirtti. Bu tür sütlerin, E.coli, campylobacter ve listeria gibi patojenleri öldürmek için gerekli ısı işlemlerine tabi tutulmadığı için riskli olduddd. İngiltere'de, çiğ süt yalnızca kayıtlı üreticilerden doğrudan satın alınabilir ve İskoçya’da tamamen yasaktır.
E.coli enfeksiyonları genelde ateş, kusma ve ishal gibi semptomlara yol açar. Ancak bağışıklık sistemi zayıf bireylerde, enfeksiyon kana geçerek organlara ciddi zararlar verebilir. Uzmanlar, bu tür enfeksiyonlardan korunmak için gıda hijyenine dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor.