Son Dakika Haberler×
  • HAMİLELİK
    • Doğum
    • Hamilelik Hazırlığı
    • Hamilelikte Beslenme
    • Hamilelikte Cinsellik
    • Hamilelikte Güzellik ve Bakım
    • Hamilelikte Sağlık
  • BEBEK
    • Bebek Beslenmesi
    • Bebek Sağlığı
    • Oyun Ve Aktiviteler
    • Yenidoğan
  • ÇOCUK
    • Eğitim
    • Çocuk Beslenmesi
    • Çocuk Sağlığı
  • ERGENLİK
    • Ergen Psikolojisi
    • Ergen Sağlığı
    • Eğitim
  • EBEVEYN
    • Sağlık
    • Kişisel Bakım
    • İlişkiler
    • Kanuni Hak ve Yasalar
  • YAŞAM
    • Etkinlikler
    • Dekorasyon
    • Alışveriş
    • Nasıl Yapılır?
    • Testler
  • YAZARLAR
Günlük Egazete
Hürriyet FacebookHürriyet TwitterHürriyet LinkedinHürriyet YoutubeHürriyet Instagram
© Copyright 2025 Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.ŞKullanım Koşulları,Gizlilik Politikası,İletişim için bu linklerikullanabilirsiniz. Login olduğunuz taktirde kullanım koşullarınıve gizlilik politikasını kabul etmiş olursunuz.
Hürriyet sondakika haber ios uygulamasıHürriyet sondakika haber android uygulaması
HAMİLELİK BEBEK ÇOCUK ERGENLİK EBEVEYN YAŞAM YAZARLAR
GİRİŞ
HABERLERAile HaberleriEbeveyn HaberleriSağlık Haberleri

Gençlerde kanser salgınını körükleyen besinler... ‘Baş ve boyun kanseri riskini yüzde 23 artırıyor’

Güncelleme Tarihi: Eylül 02, 2024 09:34

#Sağlık#Kanser#Kanser Yapan Besinler
TwitterLinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
Derleyen: İsmail SARI / isari@hurriyet.com.tr | Fotoğraflar: iStock
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2024 09:34

Onkologlar, gençler arasında kanser teşhislerinde yaşanan endişe verici artış hakkında uyarılarda bulunuyor. Çoğu uzman, bu artışın bazı gıdalardan kaynaklı olduğunu söylüyor. İşte kanser salgınını körükleyen besinler...

1/8Gençlerde kanser salgınını körükleyen besinler... ‘Baş ve boyun kanseri riskini yüzde 23 artırıyor’

Kanser, özellikle genç kadınlar ve 30’lu yaşlardaki yetişkinler üzerinde giderek daha fazla etkili oluyor. Miami Üniversitesi Sylvester Kapsamlı Kanser Merkezi’nden Dr. Coral Olazagasti, geçmişte kanserin yaşlı nüfus hastalığı olarak görüldüğünü, ancak son yıllarda daha erken yaşlarda teşhis konduğunu ifade etti.


2/8Gençlerde kanser salgınını körükleyen besinler... ‘Baş ve boyun kanseri riskini yüzde 23 artırıyor’

Dünya Kanser Araştırma Fonu Beslenme Uzmanı Matthew Lambert, Daily Mail’e yaptığı açıklamada, aşırı işlenmiş gıdalar ile yüksek doymuş yağ, şeker ve tuz içeren yiyeceklerin daha az tüketilmesini önerdi. Lambert; kek, bisküvi, cips, şekerli içecekler, pizza ve hamburger gibi yiyeceklerin bu tür gıdalara örnek olduğunu belirtti.

BAKMADAN GEÇME!

3/8Gençlerde kanser salgınını körükleyen besinler... ‘Baş ve boyun kanseri riskini yüzde 23 artırıyor’

Araştırmalar, aşırı işlenmiş gıdaların ve işlenmiş etlerin, erken başlangıçlı bağırsak kanseri riskini artırabileceğini gösteriyor.

Amerikan Klinik Onkoloji Derneği'nden Profesör Charles Swanton, düşük lif ve yüksek şeker içeren diyetlerin bağırsak bakterileriyle ilişkili mutasyonlara neden olabileceğini açıkladı.

4/8Gençlerde kanser salgınını körükleyen besinler... ‘Baş ve boyun kanseri riskini yüzde 23 artırıyor’

Ultra işlenmiş gıdalar (UPF’ler), şeker, doymuş yağ ve tuz bakımından yüksek olup, vitamin ve lif içermiyor. UPF’ler, ABD gıda arzının yaklaşık yüzde 73’ünü oluştururken, Amerikalı yetişkinler günlük kalorilerinin yüzde 60'ından fazlasını bu gıdalardan alıyor.

BAKMADAN GEÇME!

5/8BAŞ VE BOYUN KANSERİ RİSKİNİ YÜZDE 23 ARTIRIYOR

BAŞ VE BOYUN KANSERİ RİSKİNİ YÜZDE 23 ARTIRIYOR

Son araştırmalar, UPF tüketimindeki yüzde 10'luk artışın baş ve boyun kanseri riskini yüzde 23 artırdığını ortaya koydu. Ayrıca, hazır gıdalarla beslenmenin yemek borusu kanseri riskini yüzde 24 oranında artırdığı belirtildi.

6/8Gençlerde kanser salgınını körükleyen besinler... ‘Baş ve boyun kanseri riskini yüzde 23 artırıyor’

Dünya Sağlık Örgütü’nün Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı, işlenmiş eti ‘kanserojen’ olarak sınıflandırdı ve kolorektal kanserle bağlantılı olduğuna dair yeterli kanıt olduğunu vurguladı.

BAKMADAN GEÇME!

7/8HER GÜN KIRMIZI VE İŞLENMİŞ ET TÜKETENLERİN BAĞIRSAK KANSERİ RİSKİ YÜZDE 40 ARTIYOR

HER GÜN KIRMIZI VE İŞLENMİŞ ET TÜKETENLERİN BAĞIRSAK KANSERİ RİSKİ YÜZDE 40 ARTIYOR

Uzmanlar, etin içindeki nitratların vücutta hücrelere zarar verebileceğini ve bu durumun kanser riskini artırdığını belirtiyor.

2015 yılında yapılan bir araştırma, her gün kırmızı ve işlenmiş et tüketen kişilerin, haftada bir veya daha az tüketenlere göre bağırsak kanseri riskinin yüzde 40 daha fazla olduğunu ortaya koydu.

8/8Gençlerde kanser salgınını körükleyen besinler... ‘Baş ve boyun kanseri riskini yüzde 23 artırıyor’

Duke Üniversitesi'nden Dr. Nicholas DeVito, kırmızı et ve tütsülenmiş gıdaların kanser riskini artırdığını ve yeni hastalarının çoğunun 45 yaşının altında olduğunu ifade etti.

DeVito, kötü beslenme alışkanlıklarının, özellikle kızarmış yiyecekler, kırmızı et ve şekerli içeceklerin bu eğilimin sorumlusu olduğunu belirtiyor.

Fotoğraflar: iStock

Haberle ilgili daha fazlası:
#Sağlık#Kanser#Kanser Yapan Besinler

BAKMADAN GEÇME!

Hürriyet - Haber, Son Dakika Haberler, Güncel Gazete Haberleri© Copyright 2025 Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş
FacebookTwitter
HaberlerCanlı BorsaEuro TLPuan DurumuŞans OyunlarıAyetel KürsiAltın FiyatlarıKünye
Güncel HaberlerBurçlarAstrolojiMilli Piyango SonuçlarıDoğum Günü GazetesiRüya TabirleriYerel HaberlerSeçim Sonuçları
Son Dakika HaberleriBitcoinBorsaYayın AkışıE-GazeteGüzel Sözlerİstanbul İmsakiyeErkek İsimleri
Döviz KuruBilezik FiyatlarıYükselen BurçHava DurumuNamaz VakitleriSeri İlanlarAnkara İmsakiyeKız İsimleri
Dolar KuruDolar TLSporMagazinYemek TarifleriKişisel Verilerin KorunmasıYasin SuresiDoğum Günü Mesajları
Hürriyet'e Reklam VerYatırımcı İlişkileriBize UlaşınHürriyet Kurumsal

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberleri, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi Hurriyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez. Kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.