Son Dakika Haberler×
  • HAMİLELİK
    • Doğum
    • Hamilelik Hazırlığı
    • Hamilelikte Beslenme
    • Hamilelikte Cinsellik
    • Hamilelikte Güzellik ve Bakım
    • Hamilelikte Sağlık
  • BEBEK
    • Bebek Beslenmesi
    • Bebek Sağlığı
    • Oyun Ve Aktiviteler
    • Yenidoğan
  • ÇOCUK
    • Eğitim
    • Çocuk Beslenmesi
    • Çocuk Sağlığı
  • ERGENLİK
    • Ergen Psikolojisi
    • Ergen Sağlığı
    • Eğitim
  • EBEVEYN
    • Sağlık
    • Kişisel Bakım
    • İlişkiler
    • Kanuni Hak ve Yasalar
  • YAŞAM
    • Etkinlikler
    • Dekorasyon
    • Alışveriş
    • Nasıl Yapılır?
    • Testler
  • YAZARLAR
Günlük Egazete
Hürriyet FacebookHürriyet TwitterHürriyet LinkedinHürriyet YoutubeHürriyet Instagram
© Copyright 2025 Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.ŞKullanım Koşulları,Gizlilik Politikası,İletişim için bu linklerikullanabilirsiniz. Login olduğunuz taktirde kullanım koşullarınıve gizlilik politikasını kabul etmiş olursunuz.
Hürriyet sondakika haber ios uygulamasıHürriyet sondakika haber android uygulaması
HAMİLELİK BEBEK ÇOCUK ERGENLİK EBEVEYN YAŞAM YAZARLAR
GİRİŞ
HABERLERAile HaberleriEbeveyn HaberleriSağlık Haberleri

Farkında olmadan kalbinize zarar veriyorsunuz! Yavaş mı, hızlı mı yürüyüş yapılmalı? İşte dakikada atılacak adım sayısı

Güncelleme Tarihi: Nisan 20, 2025 12:50

#Yürüyüş#Atriyal Fibrilasyon#Atriyal Fibrilasyon Belirtileri
TwitterLinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
Derleyen: İsmail SARI / isari@hurriyet.com.tr | Fotoğraflar: iStock
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2025 12:50

Günümüzde sağlıklı yaşam hedeflerinin başında gelen günde 10 bin adım hedefi, dünya genelinde milyonlarca insanın günlük rutininin bir parçası haline geldi. Ancak sadece günlük adım sayınızı değil, yürüdüğünüz hızı da gözden geçirmenin zamanı geldi. Yeni araştırmalar yürüyüş hızının kalp sağlığı açısından çok daha kritik bir role sahip olabileceğini ortaya koyuyor. Peki bunu nasıl ayarlamak gerekiyor? İşte detaylar…

1/15Farkında olmadan kalbinize zarar veriyorsunuz Yavaş mı, hızlı mı yürüyüş yapılmalı İşte dakikada atılacak adım sayısı

İngiltere’de yaklaşık 1 milyon kişinin atriyal fibrilasyon hastası olduğu tahmin edilirken, özellikle 65 yaş üzerindeki bireylerde daha sık görülüyor. Kalp çarpıntısı, baş dönmesi, yorgunluk, nefes darlığı gibi belirtilerle ortaya çıkan bu durum, kimi zaman hiçbir belirti vermeden de ilerleyebiliyor.

2/15ATRİYAL FİBRİLASYON TAM OLARAK NEDİR

ATRİYAL FİBRİLASYON TAM OLARAK NEDİR?

Atriyal fibrilasyon (AF), kalbin üst odacıklarının düzensiz ve genellikle anormal derecede hızlı atmasına neden olan bir kalp ritmi bozukluğu. Bu durum, felç, kalp yetmezliği ve hatta ani kalp ölümüne kadar varabilecek ciddi komplikasyonlara yol açabiliyor. Dünya genelinde 60 milyondan fazla kişiyi etkileyen bu rahatsızlık, son 30 yılda iki katına çıktı.

BAKMADAN GEÇME!

3/15Farkında olmadan kalbinize zarar veriyorsunuz Yavaş mı, hızlı mı yürüyüş yapılmalı İşte dakikada atılacak adım sayısı

İngiltere’de yaklaşık 1 milyon kişinin atriyal fibrilasyon hastası olduğu tahmin edilirken, özellikle 65 yaş üzerindeki bireylerde daha sık görülüyor. Kalp çarpıntısı, baş dönmesi, yorgunluk, nefes darlığı gibi belirtilerle ortaya çıkan bu durum, kimi zaman hiçbir belirti vermeden de ilerleyebiliyor.

4/15YAVAŞ YÜRÜYENLERDE RİSK ARTIYOR

YAVAŞ YÜRÜYENLERDE RİSK ARTIYOR

Yürüyüş temposunun kalp sağlığı üzerindeki etkilerini inceleyen araştırma, katılımcıların yürüyüş hızlarını üç grupta inceledi:

Yavaş tempo: Dakikada 80 adımın altı

Orta tempo: Dakikada 80-100 adım arasında

Hızlı tempo: Dakikada 100 adımın üstü

BAKMADAN GEÇME!

5/15Farkında olmadan kalbinize zarar veriyorsunuz Yavaş mı, hızlı mı yürüyüş yapılmalı İşte dakikada atılacak adım sayısı

13 yıllık takip sürecinde, katılımcıların yüzde 11’inde çeşitli kalp ritmi bozuklukları gelişti. Bunlar arasında 23 bin 526 atriyal fibrilasyon, 19 bin 93 kalp aritmisi ve 5 bin 678 anormal derecede yavaş kalp atımı vakası tespit edildi.

6/15Farkında olmadan kalbinize zarar veriyorsunuz Yavaş mı, hızlı mı yürüyüş yapılmalı İşte dakikada atılacak adım sayısı

Orta tempoda yürüyen bireylerde kalp ritmi bozukluğu riski yüzde 35, hızlı yürüyenlerde ise yüzde 43 oranında azalma gösterdi. Atriyal fibrilasyon riski de orta tempoda yürüyenlerde yüzde 38, hızlı yürüyenlerde yüzde 46 oranında düşüş gösterdi.

BAKMADAN GEÇME!

7/15KİMLER DAHA FAZLA FAYDALANIYOR

KİMLER DAHA FAZLA FAYDALANIYOR?

Araştırma, özellikle şu grupların hızlı yürüyüşten daha fazla fayda sağladığını ortaya koydu:

60 yaş altındaki bireyler
Sağlıklı kiloya sahip olanlar
Önceden kalp hastalığı geçmişi olan kadınlar

Bu bulgular, fiziksel aktivitenin bireysel sağlık koşulları ve yaşa göre özelleştirilmesi gerektiğini gösteriyor.

8/15Farkında olmadan kalbinize zarar veriyorsunuz Yavaş mı, hızlı mı yürüyüş yapılmalı İşte dakikada atılacak adım sayısı

Bilim insanları, elde edilen bulguların umut verici olmakla birlikte, çalışmanın gözlemsel olduğunu ve doğrudan nedensel bir ilişkiyi kanıtlamadığını da vurguluyor. 

Katılımcıların fiziksel aktivite düzeylerini kendi beyanlarıyla bildirmesi, araştırmanın güvenilirliği açısından kısıtlayıcı bir unsur olarak belirtiliyor. Ancak uzmanlar, bu verilerin, fiziksel aktiviteye daha fazla önem verilmesi gerektiğini güçlü bir şekilde ortaya koyduğunda hemfikir.

BAKMADAN GEÇME!

9/15HAREKETSİZ YAŞAM TARZININ BEDELİ AĞIR

HAREKETSİZ YAŞAM TARZININ BEDELİ AĞIR

Günümüz modern yaşam tarzının büyük bölümü masa başında, bilgisayar karşısında ve araç içinde geçiyor. İngiltere’de hareketsiz yaşam tarzının her yıl binlerce kişinin erken ölümüne neden olduğu tahmin ediliyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), fiziksel hareketsizlik nedeniyle yılda yaklaşık 2 milyon ölüm gerçekleştiğini bildiriyor. Bu oran, fiziksel hareketsizliği küresel ölçekte ölüm ve sakatlık nedenleri arasında ilk 10’a yerleştiriyor.

10/15YÜRÜYÜŞ, KALP SAĞLIĞI İÇİN BASİT AMA GÜÇLÜ BİR SİLAH

YÜRÜYÜŞ, KALP SAĞLIĞI İÇİN BASİT AMA GÜÇLÜ BİR SİLAH

Araştırmalar, yürüyüşün kalp ve damar sağlığı başta olmak üzere birçok sağlık sorununun önlenmesinde etkili olduğunu uzun süredir destekliyor. Hareketsizlik; obezite, tip 2 diyabet, bazı kanser türleri ve hipertansiyon gibi pek çok ciddi hastalıkla doğrudan ilişkili.

Bu yeni araştırma ise yürüyüşün sadece miktarının değil, hızının da önemli olduğunu güçlü biçimde ortaya koyuyor. Günde 10 bin adım atmak önemli bir hedef olsa da, bu adımları hızlı bir tempoda atmak, kalp ritmi bozukluklarına karşı çok daha güçlü bir koruma sağlayabilir.

BAKMADAN GEÇME!

11/15ERKEN YAŞTA KALP KRİZLERİ ARTIYOR

ERKEN YAŞTA KALP KRİZLERİ ARTIYOR

Geçtiğimiz yıl yayımlanan veriler, 40 yaş altı bireylerde kalp krizi vakalarının ciddi oranda arttığını gösterdi. İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) tarafından yayımlanan raporlara göre, bu yaş grubunda kalp krizi nedeniyle hastaneye başvuranların sayısı her geçen yıl artıyor. Türkiye’de de benzer bir topla gözlemleniyor.

Tütün ürünleri kullanımının azalması, gelişmiş tedavi yöntemleri ve modern tıbbın sunduğu çözümler sayesinde kalp krizi oranları 1960’lardan bu yana düşüş gösterse de son yıllarda bu eğilim tersine dönmeye başladı.

12/15ATRİYAL FİBRİLASYONUN BELİRTİLERİ VE TEHLİKELERİ NELER

ATRİYAL FİBRİLASYONUN BELİRTİLERİ VE TEHLİKELERİ NELER?

Atriyal fibrilasyon, kalbin elektriksel sisteminde oluşan bozulma nedeniyle kalp atışlarının düzensiz ve genellikle çok hızlı hale gelmesiyle ortaya çıkar. Bu durum, beyne giden kan akışının azalmasına neden olarak ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

BAKMADAN GEÇME!

13/15Farkında olmadan kalbinize zarar veriyorsunuz Yavaş mı, hızlı mı yürüyüş yapılmalı İşte dakikada atılacak adım sayısı

Belirtiler şunları içerebilir:

Kalp çarpıntısı (hızlı ve düzensiz kalp atışı)
Baş dönmesi
Yorgunluk
Nefes darlığı
Göğüs ağrısı

14/15Farkında olmadan kalbinize zarar veriyorsunuz Yavaş mı, hızlı mı yürüyüş yapılmalı İşte dakikada atılacak adım sayısı

Atriyal fibrilasyon her zaman belirti vermeyebilir. Bu nedenle, özellikle 60 yaş üstündeki bireylerin düzenli kalp kontrolleri yaptırması önerilir.

BAKMADAN GEÇME!

15/15NE ZAMAN DOKTORA BAŞVURULMALI

NE ZAMAN DOKTORA BAŞVURULMALI?

Kalp atışınızda ani bir değişiklik hissediyorsanız

Kalp hızınız sürekli olarak dakikada 60’ın altına veya 100’ün üzerine çıkıyorsa

Baş dönmesi, nefes darlığı, göğüs ağrısı gibi semptomlar yaşıyorsanız

Daily Mail'in 'Detail in the way you walk could put you at risk of sudden cardiac death' başlıklı haberinden derlenmiştir.

Haberle ilgili daha fazlası:
#Yürüyüş#Atriyal Fibrilasyon#Atriyal Fibrilasyon Belirtileri

BAKMADAN GEÇME!

Hürriyet - Haber, Son Dakika Haberler, Güncel Gazete Haberleri© Copyright 2025 Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş
FacebookTwitter
HaberlerCanlı BorsaEuro TLPuan DurumuŞans OyunlarıAyetel KürsiAltın FiyatlarıKünye
Güncel HaberlerBurçlarAstrolojiMilli Piyango SonuçlarıDoğum Günü GazetesiRüya TabirleriYerel HaberlerSeçim Sonuçları
Son Dakika HaberleriBitcoinBorsaYayın AkışıE-GazeteGüzel Sözlerİstanbul İmsakiyeErkek İsimleri
Döviz KuruBilezik FiyatlarıYükselen BurçHava DurumuNamaz VakitleriSeri İlanlarAnkara İmsakiyeKız İsimleri
Dolar KuruDolar TLSporMagazinYemek TarifleriKişisel Verilerin KorunmasıYasin SuresiDoğum Günü Mesajları
Hürriyet'e Reklam VerYatırımcı İlişkileriBize UlaşınHürriyet Kurumsal

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberleri, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi Hurriyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez. Kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.