Güncelleme Tarihi:
Peki, pazarda ya da markette domatesin iyisini nasıl ayırt edeceğiz? Görüntüsüne, kokusuna ve dokusuna göre en tazesi nasıl seçilir? Ayrıca, aldığınız domatesleri bozulmadan saklamanın püf noktaları nelerdir?
- Domateslerin sap kısmını koklayın. Güzel bir domates yoğun, tatlı ve hafif otumsu bir koku yayar.
- Kokusuzsa, muhtemelen tatsızdır.
- Hafifçe bastırın. Su balonu gibi yumuşak ama formunu koruyan domatesler hemen yenmek için idealdir.
- Domates çok sertse henüz olgunlaşmamıştır, çok yumuşaksa bozulmaya başlamış olabilir.
- Renk canlı ve eşit dağılmış olmalı. Soluk, yeşilimsi veya lekeli domatesler genellikle tatsız çıkar.
- Kusursuz yuvarlaklık şart değil. Girintili çıkıntılı domatesler de çok lezzetli olabilir.
- Önemli olan çatlak, çürük veya ezik olmaması.
Tat vermeyen, unumsu ya da fazla yumuşamış domatesleri çöpe atmak yerine yaratıcı şekilde kullanabilirsin:
- Domatesleri sarımsak, zeytinyağı ve baharatlarla pişirerek nefis bir makarna sosuna dönüştürebilirsin.
Fırında düşük ısıda uzun süre pişirerek domatesin lezzetini yoğunlaştırabilirsin.
Üzerine kekik ve zeytinyağı eklerseniz şahane bir lezzet elde edersiniz.
Püre haline getirip buzlukta saklayarak kışın yemeklerde kullanabilirsin.
New York Times’a konuşan Suzanne Cupps daha şef olmak istediğini fark etmeden çok önce, domatesli sandviçleri severdi.
Çocukken her yaz Pennsylvania'nın merkezindeki çiftliğinde yaşayan dedesini ziyaret ederdi. Dedesi, dalından koparılmış, hala kokusu taze olan olgun domatesleri kalın dilimler halinde mayonez sürülmüş beyaz ekmeğin arasına koyardı.
Cupps, şimdi Manhattan'da kendi restoranın şefi, sayısız yemek yapmasına rağmen ama domates hala en sevdiği malzeme olmaya devam ediyor. Kendisi işi gereği en lezzetli meyveleri almak için çiftçilerle iş birliği halinde ancak ev hanımlarının bu imkana sahip olmadığını biliyor.
İşte, bu yüzden en iyi domates seçmenin ve iyi çıkmayan dometesleri değerlendirmenin yollarını paylaştı.
Bu onun en sevdiği sandviç olduğu için, dedesi her gün öğle ve akşam yemeklerinden önce sadece onun için bu sandviçi yapardı.
“Domatesler, hangilerinin iyi olduğunu anlamak zor olduğu için en zorlu mahsullerden biridir,” diyen Cupps, domateslerin buzdolabına koyulduğunda unumsu yani pütürlü ve kuru hale geldiğini, bu nedenle en iyi sonuçları elde etmek için oda sıcaklığında saklamak gerektiğini söyledi.
Olgun domatesler yoğun tat ve suya sahiptir. Alışveriş yaparken domatesleri hafifçe sıkın. Eğer hemen yemek istiyorsanız su balonu gibi hissettirenleri, ama daha sonra yiyecekseniz daha sert olanları seçin.
Cupps, domateslerin aldıktan sonra eve döndüğünüzde ezilmemesi için sap kısmı aşağıya bakacak şekilde mutfak havlusu üzerine koymanızı ve çok hızlı olgunlaşmamaları için serin bir yerde saklamanızı öneriyor.
İçi pütürlü ve susuz domatesleri sirke, zeytinyağı ve arpacık soğanı (veya en sevdiğiniz salata sosu) ile karıştırarak yazlık salata sosu yapabilirsiniz.
Domatesleri kavurduktan sonra, makarna ile karıştırın veya köfte ile birlikte servis edebilirsiniz.
Kötü seçilmiş domatesler ileuğraşmanın en kolay yolu onları kavurmaktır. İkinci seçenek ise yavaşça makarna sosu, çorba veya domates reçeli haline getirmektir.

















