Son Dakika Haberler×
  • HAMİLELİK
    • Doğum
    • Hamilelik Hazırlığı
    • Hamilelikte Beslenme
    • Hamilelikte Cinsellik
    • Hamilelikte Güzellik ve Bakım
    • Hamilelikte Sağlık
  • BEBEK
    • Bebek Beslenmesi
    • Bebek Sağlığı
    • Oyun Ve Aktiviteler
    • Yenidoğan
  • ÇOCUK
    • Eğitim
    • Çocuk Beslenmesi
    • Çocuk Sağlığı
  • ERGENLİK
    • Ergen Psikolojisi
    • Ergen Sağlığı
    • Eğitim
  • EBEVEYN
    • Sağlık
    • Kişisel Bakım
    • İlişkiler
    • Kanuni Hak ve Yasalar
  • YAŞAM
    • Etkinlikler
    • Dekorasyon
    • Alışveriş
    • Nasıl Yapılır?
    • Testler
  • YAZARLAR
Günlük Egazete
Hürriyet Next SosyalHürriyet FacebookHürriyet TwitterHürriyet LinkedinHürriyet YoutubeHürriyet Instagram
© Copyright 2025 Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.ŞKullanım Koşulları,Gizlilik Politikası,İletişim için bu linkleri kullanabilirsiniz. Login olduğunuz taktirde kullanım koşullarını ve gizlilik politikasını kabul etmiş olursunuz.
Hürriyet sondakika haber ios uygulamasıHürriyet sondakika haber android uygulaması
HAMİLELİK BEBEK ÇOCUK ERGENLİK EBEVEYN YAŞAM YAZARLAR
GİRİŞ
HABERLERAile HaberleriEbeveyn HaberleriSağlık Haberleri

En kırmızısı en lezzetlisi mi? İyi domates nasıl seçilir? İyi çıkmayan domatesler nasıl değerlendirilebilir?

Güncelleme Tarihi: Ağustos 14, 2025 14:42

#Domates#Domates Seçimi#İyi Domates Nasıl Seçilir
TwitterLinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2025 14:42

Yazın en gözde sebzesi domatesin mevsimi geldi! Domatesin en iyisini, en tazesini seçmeye çalışıyoruz ama bazen marketten eve geldiğimizde hayal kırıklığı yaşıyoruz.

1/18En kırmızısı en lezzetlisi mi İyi domates nasıl seçilir İyi çıkmayan domatesler nasıl değerlendirilebilir

Peki, pazarda ya da markette domatesin iyisini nasıl ayırt edeceğiz? Görüntüsüne, kokusuna ve dokusuna göre en tazesi nasıl seçilir? Ayrıca, aldığınız domatesleri bozulmadan saklamanın püf noktaları nelerdir?

2/181. Koku Testi

1. Koku Testi

- Domateslerin sap kısmını koklayın. Güzel bir domates yoğun, tatlı ve hafif otumsu bir koku yayar.

- Kokusuzsa, muhtemelen tatsızdır.

BAKMADAN GEÇME!

3/182. Doku ve Sertlik

2. Doku ve Sertlik

- Hafifçe bastırın. Su balonu gibi yumuşak ama formunu koruyan domatesler hemen yenmek için idealdir.

- Domates çok sertse henüz olgunlaşmamıştır, çok yumuşaksa bozulmaya başlamış olabilir.

4/183. Renk

3. Renk

- Renk canlı ve eşit dağılmış olmalı. Soluk, yeşilimsi veya lekeli domatesler genellikle tatsız çıkar.

BAKMADAN GEÇME!

5/184. Şekil

4. Şekil

- Kusursuz yuvarlaklık şart değil. Girintili çıkıntılı domatesler de çok lezzetli olabilir.

- Önemli olan çatlak, çürük veya ezik olmaması.

 

6/18En kırmızısı en lezzetlisi mi İyi domates nasıl seçilir İyi çıkmayan domatesler nasıl değerlendirilebilir

Tat vermeyen, unumsu ya da fazla yumuşamış domatesleri çöpe atmak yerine yaratıcı şekilde kullanabilirsin:

BAKMADAN GEÇME!

7/18Sos

Sos

- Domatesleri sarımsak, zeytinyağı ve baharatlarla pişirerek nefis bir makarna sosuna dönüştürebilirsin.

8/18Fırınla veya kavur

Fırınla veya kavur

Fırında düşük ısıda uzun süre pişirerek domatesin lezzetini yoğunlaştırabilirsin.

Üzerine kekik ve zeytinyağı eklerseniz şahane bir lezzet elde edersiniz.

BAKMADAN GEÇME!

9/18Dondur ve kışa sakla

Dondur ve kışa sakla

Püre haline getirip buzlukta saklayarak kışın yemeklerde kullanabilirsin.
New York Times’a konuşan Suzanne Cupps daha şef olmak istediğini fark etmeden çok önce, domatesli sandviçleri severdi. 

10/18En kırmızısı en lezzetlisi mi İyi domates nasıl seçilir İyi çıkmayan domatesler nasıl değerlendirilebilir

Çocukken her yaz Pennsylvania'nın merkezindeki çiftliğinde yaşayan dedesini ziyaret ederdi. Dedesi, dalından koparılmış, hala kokusu taze olan olgun domatesleri kalın dilimler halinde mayonez sürülmüş beyaz ekmeğin arasına koyardı. 

 

 

BAKMADAN GEÇME!

11/18En kırmızısı en lezzetlisi mi İyi domates nasıl seçilir İyi çıkmayan domatesler nasıl değerlendirilebilir

Cupps, şimdi Manhattan'da kendi restoranın şefi, sayısız yemek yapmasına rağmen ama domates hala en sevdiği malzeme olmaya devam ediyor. Kendisi işi gereği en lezzetli meyveleri almak için çiftçilerle iş birliği halinde ancak ev hanımlarının bu imkana sahip olmadığını biliyor.

İşte, bu yüzden en iyi domates seçmenin ve iyi çıkmayan dometesleri değerlendirmenin yollarını paylaştı.

12/18En kırmızısı en lezzetlisi mi İyi domates nasıl seçilir İyi çıkmayan domatesler nasıl değerlendirilebilir

Bu onun en sevdiği sandviç olduğu için, dedesi her gün öğle ve akşam yemeklerinden önce sadece onun için bu sandviçi yapardı.

BAKMADAN GEÇME!

13/181. Domatesleri buzdolabında saklamayın

1. Domatesleri buzdolabında saklamayın

“Domatesler, hangilerinin iyi olduğunu anlamak zor olduğu için en zorlu mahsullerden biridir,” diyen Cupps, domateslerin buzdolabına koyulduğunda unumsu yani pütürlü ve kuru hale geldiğini, bu nedenle en iyi sonuçları elde etmek için oda sıcaklığında saklamak gerektiğini söyledi.

14/182. Olgunluk derecesine göre satın alın

2. Olgunluk derecesine göre satın alın

Olgun domatesler yoğun tat ve suya sahiptir. Alışveriş yaparken domatesleri hafifçe sıkın. Eğer hemen yemek istiyorsanız su balonu gibi hissettirenleri, ama daha sonra yiyecekseniz daha sert olanları seçin.

BAKMADAN GEÇME!

15/18En kırmızısı en lezzetlisi mi İyi domates nasıl seçilir İyi çıkmayan domatesler nasıl değerlendirilebilir

Cupps, domateslerin aldıktan sonra eve döndüğünüzde ezilmemesi için sap kısmı aşağıya bakacak şekilde mutfak havlusu üzerine koymanızı ve çok hızlı olgunlaşmamaları için serin bir yerde saklamanızı öneriyor.

16/183. Çorba ve soslara karıştırın

3. Çorba ve soslara karıştırın

İçi pütürlü ve susuz domatesleri sirke, zeytinyağı ve arpacık soğanı (veya en sevdiğiniz salata sosu) ile karıştırarak yazlık salata sosu yapabilirsiniz.

BAKMADAN GEÇME!

17/184. Pişirin

4. Pişirin

Domatesleri kavurduktan sonra, makarna ile karıştırın veya köfte ile birlikte servis edebilirsiniz. 

18/18En kırmızısı en lezzetlisi mi İyi domates nasıl seçilir İyi çıkmayan domatesler nasıl değerlendirilebilir

Kötü seçilmiş domatesler ileuğraşmanın en kolay yolu onları kavurmaktır. İkinci seçenek ise yavaşça makarna sosu, çorba veya domates reçeli haline getirmektir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:
#Domates#Domates Seçimi#İyi Domates Nasıl Seçilir

BAKMADAN GEÇME!

Hürriyet - Haber, Son Dakika Haberler, Güncel Gazete Haberleri© Copyright 2025 Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş
FacebookTwitter
HaberlerCanlı BorsaEuro TLPuan DurumuŞans OyunlarıAyetel KürsiAltın FiyatlarıKünye
Güncel HaberlerBurçlarAstrolojiMilli Piyango SonuçlarıDoğum Günü GazetesiRüya TabirleriYerel HaberlerSeçim Sonuçları
Son Dakika HaberleriBitcoinBorsaYayın AkışıE-GazeteGüzel Sözlerİstanbul İmsakiyeErkek İsimleri
Döviz KuruBilezik FiyatlarıYükselen BurçHava DurumuNamaz VakitleriSeri İlanlarAnkara İmsakiyeKız İsimleri
Dolar KuruDolar TLSporMagazinYemek TarifleriKişisel Verilerin KorunmasıYasin SuresiDoğum Günü Mesajları
Hürriyet'e Reklam VerYatırımcı İlişkileriBize UlaşınHürriyet Kurumsal

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberleri, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi Hurriyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez. Kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.