Son Dakika Haberler×
  • HAMİLELİK
    • Doğum
    • Hamilelik Hazırlığı
    • Hamilelikte Beslenme
    • Hamilelikte Cinsellik
    • Hamilelikte Güzellik ve Bakım
    • Hamilelikte Sağlık
  • BEBEK
    • Bebek Beslenmesi
    • Bebek Sağlığı
    • Oyun Ve Aktiviteler
    • Yenidoğan
  • ÇOCUK
    • Eğitim
    • Çocuk Beslenmesi
    • Çocuk Sağlığı
  • ERGENLİK
    • Ergen Psikolojisi
    • Ergen Sağlığı
    • Eğitim
  • EBEVEYN
    • Sağlık
    • Kişisel Bakım
    • İlişkiler
    • Kanuni Hak ve Yasalar
  • YAŞAM
    • Etkinlikler
    • Dekorasyon
    • Alışveriş
    • Nasıl Yapılır?
    • Testler
  • YAZARLAR
Günlük Egazete
Hürriyet FacebookHürriyet TwitterHürriyet LinkedinHürriyet YoutubeHürriyet Instagram
© Copyright 2025 Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.ŞKullanım Koşulları, Gizlilik Politikası,İletişim için bu linklerikullanabilirsiniz. Login olduğunuz taktirde kullanım koşullarınıve gizlilik politikasını kabul etmiş olursunuz.
Hürriyet sondakika haber ios uygulamasıHürriyet sondakika haber android uygulaması
HAMİLELİK BEBEK ÇOCUK ERGENLİK EBEVEYN YAŞAM YAZARLAR
GİRİŞ
HABERLERAile HaberleriEbeveyn HaberleriSağlık Haberleri

Demir eksikliği sizi sessizce tüketiyor olabilir!

Güncelleme Tarihi: Mayıs 01, 2025 08:36

#Sağlık#Demir Eksikliğ#Demir Takviyesi
TwitterLinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
Fotoğraflar: iStock, Alamy
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2025 08:36

Demir eksikliği fark edilmeden ilerleyebilir ve halsizlik, yorgunluk, unutkanlık gibi sorunlara yol açabilir. Uzmanlar, özellikle kadınların, vejetaryen bireylerin ve sindirim sistemi problemi yaşayan kişilerin daha fazla risk altında olduğunu vurguluyor. Doğru beslenme ve tedavi yöntemleri ile bu eksikliğin önüne geçmek mümkün!

1/13SESSİZ TEHDİT: DEMİR EKSİKLİĞİ HAYATINIZI ETKİLİYOR

SESSİZ TEHDİT: DEMİR EKSİKLİĞİ HAYATINIZI ETKİLİYOR!

Vücudun yeterli miktarda demir almaması birçok hastalığa davetiye çıkartıyor. İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Esra Demir, demir eksikliği ve anemi arasındaki farklara dikkat çekerek, doğru tedavi yöntemleri hakkında önemli bilgiler paylaştı.

2/13Demir eksikliği sizi sessizce tüketiyor olabilir

Demir eksikliği, vücudun yeterli miktarda demir alamaması veya kullanamaması sonucu ortaya çıkan yaygın bir sağlık sorunudur. 

BAKMADAN GEÇME!

3/13Demir eksikliği sizi sessizce tüketiyor olabilir

İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Esra Demir, demir eksikliği ve anemi arasındaki farklara dikkat çekerek, doğru tedavi yöntemleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

4/13Demir eksikliği sizi sessizce tüketiyor olabilir

Demir eksikliğinin vücutta halsizlik, yorgunluk ve unutkanlık gibi sorunlara yol açabileceğini belirten Doç. Dr. Demir, özellikle kadınların, vejetaryen bireylerin ve sindirim sistemi problemi yaşayan hastaların risk altında olduğunu söyledi.

BAKMADAN GEÇME!

5/13DEMİR EKSİKLİĞİ VE ANEMİ AYNI ŞEY DEĞİL

DEMİR EKSİKLİĞİ VE ANEMİ AYNI ŞEY DEĞİL

Demir eksikliğinin, kanda demir seviyelerinin normalin altında olması durumu olduğunu belirten Doç. Dr. Esra Demir, demir eksikliği anemisinin ise demir eksikliğine bağlı olarak kan değerlerinde düşüş yaşanması olduğunu vurguladı.

 

6/13Demir eksikliği sizi sessizce tüketiyor olabilir

Demir eksikliği olan her hastada anemi görülmeyebileceğini belirten Doç. Dr. Demir, “Demir eksikliği yaşayan kişilerde halsizlik, yorgunluk, unutkanlık, hafıza problemleri ve konsantrasyon güçlüğü gibi şikâyetler sıkça görülür. Bu nedenle demirin öncelikle doğal yollarla gıdalardan alınmasını tavsiye ederiz” dedi.

BAKMADAN GEÇME!

7/13DEMİR AÇISINDAN ZENGİN GIDALAR NELER

DEMİR AÇISINDAN ZENGİN GIDALAR NELER?

Demirin en iyi kaynaklarının yeşil yapraklı sebzeler ve et ürünleri olduğunu söyleyen Doç. Dr. Demir, bazı bireylerin yeterli demir almadığını veya emilim problemleri nedeniyle demir eksikliği yaşadığını dile getirdi.

 

8/13Demir eksikliği sizi sessizce tüketiyor olabilir

“Vejetaryen bireylerin beslenme düzenlerinden ötürü demiri yeterince alamayacakları için demir eksikliği gelişebilir aynı zamanda mide ya da barsak problemlerinde demir alımı normal olsa bile emilim problemi olacağı için demir eksikliği gelişebilir gibi durumlarda medikal tedavilere başvuruyoruz” şeklinde konuştu.

BAKMADAN GEÇME!

9/13TAKVİYENİN DOZU YAŞ VE CİNSİYETE GÖRE DEĞİŞİYOR

TAKVİYENİN DOZU YAŞ VE CİNSİYETE GÖRE DEĞİŞİYOR

Demir eksikliğinde hem ağızdan alınan ilaçların hem de damar yoluyla verilen demir tedavilerinin uygulanabileceğini belirten Doç. Dr. Demir, “Demir takviyesinin dozu, yaşa ve cinsiyete göre değişiklik gösterir. Örneğin, erkekler, kadınlar ve gebe hastalar için normal kan değerleri farklıdır. Bu nedenle demir tedavisi kişiye özel olarak planlanmalıdır” ifadelerini kullandı.

10/13AZI KADAR FAZLASI DA ZARARLI

AZI KADAR FAZLASI DA ZARARLI

Demirin gereğinden fazla alınmasının vücutta birikmelere neden olabileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Demir, özellikle karaciğerde biriken aşırı demirin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.

“Kan değerleri bilinmeden ve doktor önerisi olmadan demir takviyesi almak sakıncalıdır. Ağızdan alınan takviyelerde bu risk daha azdır ancak damar yoluyla alınan demir tedavilerinde doz aşımı ciddi sorunlara neden olabilir” uyarısında bulundu.

BAKMADAN GEÇME!

11/13ÖZELLİKLE KADINLAR KAN DEĞERLERİNİ DÜZENLİ KONTROL ETMELİ

ÖZELLİKLE KADINLAR KAN DEĞERLERİNİ DÜZENLİ KONTROL ETMELİ

Özellikle menopoz öncesi kadınların yılda en az bir kez demir seviyelerini ölçtürmeleri gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Demir, adet dönemlerinde kaybedilen demirin yerine konulmasının önemine dikkat çekti ve ekledi:

“Hastalar, demir eksikliği tedavisine başladıktan bir iki ay sonra kendilerini iyi hissettiklerinde tedaviyi yarıda bırakıyor. Ancak demir depoları tamamen dolmadan tedavi sonlandırılmamalıdır. Aksi takdirde demir eksikliği kısa sürede tekrarlayabilir” dedi.

12/13BAĞIRSAK YA DA MİDE PROBLEMLERİNİN HABERCİSİ OLABİLİR

BAĞIRSAK YA DA MİDE PROBLEMLERİNİN HABERCİSİ OLABİLİR

Menopoz sonrası dönemde veya erkek hastalarda demir eksikliğinin altında yatan farklı bir sağlık sorununun olabileceğini ifade eden Doç. Dr. Demir, “Eğer vejetaryen olmayan bir bireyde demir eksikliği tespit ediliyorsa, mutlaka ileri tetkikler yapılmalıdır. Normal beslenen erkekler ve menopoz sonrası kadınlar da demir eksikliği beklemediğimiz bir durumdur ve bağırsak ya da mide problemlerinin habercisi olabilir” diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!

13/13DAMARDAN DEMİR TAKVİYESİ DİKKATLE UYGULANMALI

DAMARDAN DEMİR TAKVİYESİ DİKKATLE UYGULANMALI

Ağızdan tablet kullanmayı tolere edemeyen tüm hastalara ve gebeliğin ciddi anemisinde damar yoluyla demir tedavisinin tercih edildiğini belirten Doç. Dr. Demir, bu yöntemin mutlaka hastane şartlarında uygulanması gerektiğini söyledi.

“Damar yoluyla verilen yüksek miktardaki demir, alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle hastaların hastane ortamında takip edilmesi çok önemlidir” diyerek sözlerini tamamladı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:
#Sağlık#Demir Eksikliğ#Demir Takviyesi

BAKMADAN GEÇME!

Hürriyet - Haber, Son Dakika Haberler, Güncel Gazete Haberleri© Copyright 2025 Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş
FacebookTwitter
HaberlerCanlı BorsaEuro TLPuan DurumuŞans OyunlarıAyetel KürsiAltın FiyatlarıKünye
Güncel HaberlerBurçlarAstrolojiMilli Piyango SonuçlarıDoğum Günü GazetesiRüya TabirleriYerel HaberlerSeçim Sonuçları
Son Dakika HaberleriBitcoinBorsaYayın AkışıE-GazeteGüzel Sözlerİstanbul İmsakiyeErkek İsimleri
Döviz KuruBilezik FiyatlarıYükselen BurçHava DurumuNamaz VakitleriSeri İlanlarAnkara İmsakiyeKız İsimleri
Dolar KuruDolar TLSporMagazinYemek TarifleriKişisel Verilerin KorunmasıYasin SuresiDoğum Günü Mesajları
Hürriyet'e Reklam VerYatırımcı İlişkileriBize UlaşınHürriyet Kurumsal

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberleri, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi Hurriyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez. Kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.