Güncelleme Tarihi:
Chai Tea Latte, siyah çay yaprakları ve baharatların süt ve tatlandırıcı ile harmanlandığı bir içecektir. Ayrıca içine önceden tatlandırılmış ve şişelenmiş konsantrelerden veya toz krema benzeri karışımlar konur.
Her ikisinin de ikisinin besin değerleri ve dezavantajlarının yanı sıra lezzetleri de çok farklıdır.
Washington Post’a konuşan “Seven Pots of Tea” kitabının yazarı Nandita Godbole, baharatlı içeceklerin Hindistan'da binlerce yıldır var olduğunu söyledi.
Çok daha sonra, 19. yüzyılın ortalarında İngiliz sömürgeciler, Hindistan'da çay arazileri kurdular. Godbole, ilk başta amacın Büyük Britanya'ya ve diğer ülkelere çay tedarik etmek olduğunu ancak kısa süre sonra, başka bir talep yolu yaratabileceklerini fark eden İngilizlerin çayı Hintlilere pazarlamaya başladıklarını söyledi ve ekledi: “Yerel olarak satılanların çoğu düşük kaliteli, aşırı acı ve buruk tattaydı. Bu tatları dengelemek için birçok Hintli, İngilizlerin çaya süt ekleme alışkanlığını benimsedi.
Sömürgecilik sırasında Hindistan'da geleneksel Ayurveda tıbbına erişim zorlaştı. Godbole, Hintlilerin bir tür sağlık hilesi olarak, doktora gitmek zorunda kalmadan rahatsızlıkları tedavi etmek için çaylarına baharat karışımları eklemeye başladığını, böylece masala chai’nın doğduğunu ifade etti.
Bitkiler ve baharatlar, Hindistan'daki geleneksel tıp sistemi Ayurveda’da harmanlanır ve suyla demlenirdi. İnsanlar bu içecekleri sağlığa faydalarından dolayı tüketiyorlardı.
Chesterfield, Missouri'deki Logan Üniversitesi'nde kayıtlı bir diyetisyen beslenme uzmanı olan Shailee Saran Varanasi, siyah çayın polifenoller adı verilen güçlü antioksidanlar açısından zengin olduğunu söyledi. Bu bileşikler, kalp hastalığı ve Tip 2 diyabet gibi sağlık sorunları riskinin azalmasıyla ilişkilendirilmiştir.
Siyah çay tüketmek, daha az gerginlikle uyanık hissetmenize yardımcı olabilir. Kafein oranı kahveden daha düşük olmasının yanı sıra siyah çay, kafeinin etkisini dengeleyen L-theanine adlı bir bileşik içerir. (Masala chai yapmak için kafeinsiz siyah çay da kullanabilirsiniz).
Karabiber, kakule, tarçın, karanfil, zencefil ve yıldız anason gibi baharatlar masala chai'de en çok kullanılanlardan bazılarıdır. Baharatlar iyi bir antioksidan kaynağı olabilir. Bilim insanları 3000'den fazla gıdadaki antioksidan seviyelerini sıraladıklarında yenibahar, tarçın, karanfil ve nane gibi birkaç bitki ve baharatın en üstte yer aldığını ortaya koydular.
Varanasi, bazı baharatların sağlık açısından başka faydaları da olabileceğini söylüyor. Örneğin, kakule sindirime yardımcı olabilirken, karanfil antimikrobiyal özelliklere sahip olabilir.
Süt protein ve kalsiyum içerir. Hindistan'da genellikle manda sütü kullanılır, ancak Amerika Birleşik Devletleri'nde genelikle standart olarak inek sütü, genellikle de tam yağlı süt kullanılır.
Tatlandırıcıyı çok fazla eklemeye gerek yoktur. Şeker, agave, bal veya Hindistan'da popüler olan ve ham şeker kamışına benzeyen rafine edilmemiş bir şeker olan jaggery yani guda şekeri kullanabilirsiniz.
Amerikan Kalp Derneği'nin ilave şeker önerisi kadınlar için günde en fazla 25 gram ve erkekler için en fazla 36 gram. Şeker ikameleri de bir seçenektir, ancak sizin için şekerden çok daha iyi olmayabilirler. Bazı araştırmalar bu alternatiflerin bazı kanserler, kalp hastalıkları, diyabet ve daha fazlası için artan bir risk oluşturduğunu ortaya koyuyor.
Varanasi, “Hazır chai konsantreleri ve tozlarının kullanışlı olduğunu ancak şeker ve kalori bakımından yüksek olabileceğini, bu ürünlerin genellikle geleneksel olarak demlenen masala chai kadar çay veya aynı konsantrasyonda baharat içermediğini, bu nedenle aynı faydaları veya lezzeti alamayacağımızı söyledi.
Godbole, “Kendi Chai Tea’nizi hazırlamak beş dakikanızı alır ve kendiniz için bir farkındalık egzersizine dönüşebilir” dedi ve mükemmel bir fincan Chai Tea’nin tarifini verdi.
Küçük bir tencerede ¾ fincan su, 1 tatlı kaşığı siyah çay yaprağı ve şeker veya başka bir tatlandırıcıyı karıştırın. (Balla tatlandıracaksanız, eklemek için servis yapmadan hemen öncesine kadar bekleyin.)
Bir veya iki tutam masala karışımı veya bir tutam zencefil, bir kakule kabuğu ve bir tutam tarçın gibi sevdiğiniz farklı baharatlardan az miktarda ekleyin.
Bir taşım kaynatın. Ateşi kısın, ¼ bardak süt ekleyin.
Bir taşım daha kaynatın. (Eğer bitkisel sütsüz süt tercih ediyorsanız, önce sütü bir fincana dökün ve üzerine demlenmiş çay ve baharatları ekleyin).
Elde ettiğiniz çay-süt karışımını bir fincana süzün. Daha konsantre bir lezzet için, ısıyı düşürün ve bir fincana süzmeden önce bir dakika daha kısık ateşte kaynamaya bırakın.
Poşet chai tea kullanmak daha sağlıklı bir seçenek olabilir; çoğu sadece siyah çay ve baharat karışımıdır. Normal çay gibi, sıcak suda demlersiniz ve kendi süt ve tatlandırıcınızı eklersiniz.