Dünyadan en güncel haberler, Türkiye'den sondakika haberleri, ekonomi dünyasından en flaş gelişmeler için Hürriyet'in uygulamalarını kullanabilirsiniz.
Bebek çoğunlukla uyku halindedir. Uyanık olduğu zaman dilimi içinde de emme ihtiyacını giderir.
2
Abone Ol
2. Ay
Karın üstü yatarken kafasını kaldırır, yavaş hareket eden bir nesneyi çok az bir süre takip edebilir.
3
Abone Ol
3. Ay
Yüz üstü yatırılınca kollarına dayanarak baş ve göğsünü kaldırır. Hareketli bir eşyayı takip edebilir. Nesnelere vurmaya başlar, yakaladığı eşyayı kendine doğru çeker, ellerini izler. Çıngırakla oynayabilir, oyuncakları gürültüyle çarpar. Artık annesini tanır. Etrafına gülücükler verir. Agu gibi anlamsız tek heceli şeyler söyler.
4
Abone Ol
4. Ay
Başını dik tutabilir. Bu etraflarını dikkatlice izleyecekleri anlamına gelir. Olanı biteni kaçırmadan izlemek ister. Elleriyle oynarlar. Çağırılınca dönüp sesin geldiği yöne doğru dönüp bakabilirler.
5
Abone Ol
5. Ay
Destekle rahatlıkla oturabilir. Hafif yatar pozisyonda da oturabilir. Eline aldığı her şeyi doğruca ağzına götürür. Bu dönemde kıyafetleri ve örtüleri çekiştirmekle meşguldür. Cisim ve sesler oldukça ilgisini çeker. Annesini görünce heyecanlanır, mutlu olur. Ayağını ağzına götürmekten hoşlanır. Aynaya bakmaktan ve kendiyle konuşulmasından oldukça memnun olur.
6
Abone Ol
6. Ay
Kısa süreli oturabilir. Eline aldığı cisimlerle masaya vurur. Yabancıları tanır ve yüzüne örtülen örtüyü indirmekten hoşlanır. Bastırılınca zıplama hareketi gösterir.
7
Abone Ol
7. Ay
Yüzüstü yere bırakılınca rahatlıkla sırtüstü döner. Yardımsız oturabilir ama yine de dikkatli olunmalıdır. Ayağının üstüne bastırılınca seri bir şekilde zıplar. Çıngırakla keyifle oynar. Yere bırakılınca halı üzerindeki desenleri tutmaya çalışır. Bu dönemde bebekler ayaklarını ağzına götürmekten ve başparmaklarını emmekten çok hoşlanırlar.
8
Abone Ol
8. Ay
Emeklemeye başlarlar. Oyuncakları ile oynar ve fırlatmaktan çok hoşlanırlar.
9
Abone Ol
9. Ay
Emeklemeleri gelişir. Hızla her yere emekleyebilir, annelerini emekleyerek takip edebilirler. “Baba, dede” gibi 2 heceli bazı kelimeleri söyleyebilirler. Destekle tutunarak koltuk kenarlarında yürüyebilir.
10
Abone Ol
10. Ay
Artık yardımsız yatarken oturur duruma geçebilir. Ellerinden tutulunca yürür. İsmini tanır ve duyunca tepki verir. El sallamayı, alkış yapmayı öğrenebilir.
11
Abone Ol
11. Ay
Sıralamaya başlar. Küçük cisimleri daha büyük cisimlerin içine koyar. Mutfak eşyalarıyla oynamaktan çok keyif alır.
12
Abone Ol
12. Ay
Tek elinden tutulunca yürür ve kısa süre içinde de yardımsız yürümeye başlayabilirler. Topla oynarlar.
13
Abone Ol
1-2 Yaş
Artık rahatlıkla yürümektedir. Hatta on sekizinci ayda koşmaya başlar. Tek ayağını kullanarak merdivenleri çıkar ve yardımla iner. 7-8 küpü üst üste koyabilir. Koltuğa rahtlıkla çıkabilir. Kağıtları yırtabilir. Anlamsız karalamalar yapar. Genellikle kendi kendine oynar, ulaşabileceği her şeyi ve her yeri merakla karıştırır. “Hayır” kelimesini kullanmaktan çok hoşlanır. Yavaş yavaş kendi kendine yemek yiyebilir. Yüzündeki duyu organlarını sorunca gösterebilir. Otonom hareket etmekten çok memnunudur. Müzik duyunca ritme uygun dans eder. Kendisine masal okunmasını ister. Kitaptaki resimleri dikkatlice inceler ve resimdeki anne-baba ve bebek figürlerini tanıyıp söyler.
14
Abone Ol
2-3 Yaş
Bebeklikten çocukluğa geçilmiştir. İlk çocukluk dönemidir. 2 yaşın sonunda çocuk inatlaşmaya başlar. 2-2,5 yaş arası tuvalet eğitiminin verilmesi için en güzel dönmedir. Bu dönemde çocuk zorlanmadan yavaş yavaş alıştırılmalıdır. 2,5 yaşında bir çocuk hoplayabilir. Kalemi düzgün tutar. Ev işlerinde yardımcı olur. Genital organları ile ilgilenmeye başlar. Olur olmadık yerlerde üstünü çıkarabilir. Bu dönemde çocuğun konuşma becerisi tavan yapmıştır. Taklit yöntemi ile bilgi ve beceri artışı gösterir.
15
Abone Ol
3 Yaş
Kendi kendine tuvalete gidebilir. Cinsiyet farklılığını benimsemiştir. Bununla alakalı sorular sorar. Üç tekerlekli bisiklete biner, merdivenlerden tek ayağı ile rahatlıkla inip çıkabilir. Kalemi rahatlıkla tutar ve daire çizebilir. Olayları anlatabilir. Ana renkleri tanır ve söyler. Etrafında olan olayları rahatlıkla anlatabilir. Kendi yaşı sorulunca bilir. Çevresiyle kaynaşıp oyunlar oynayabilir. Anne baba davranışlarına özenir ve onları taklit edebilir.