Son Dakika Haberler×
  • HAMİLELİK
    • Doğum
    • Hamilelik Hazırlığı
    • Hamilelikte Beslenme
    • Hamilelikte Cinsellik
    • Hamilelikte Güzellik ve Bakım
    • Hamilelikte Sağlık
  • BEBEK
    • Bebek Beslenmesi
    • Bebek Sağlığı
    • Oyun Ve Aktiviteler
    • Yenidoğan
  • ÇOCUK
    • Eğitim
    • Çocuk Beslenmesi
    • Çocuk Sağlığı
  • ERGENLİK
    • Ergen Psikolojisi
    • Ergen Sağlığı
    • Eğitim
  • EBEVEYN
    • Sağlık
    • Kişisel Bakım
    • İlişkiler
    • Kanuni Hak ve Yasalar
  • YAŞAM
    • Etkinlikler
    • Dekorasyon
    • Alışveriş
    • Nasıl Yapılır?
    • Testler
  • YAZARLAR
Günlük Egazete
Hürriyet FacebookHürriyet TwitterHürriyet LinkedinHürriyet YoutubeHürriyet Instagram
© Copyright 2025 Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.ŞKullanım Koşulları,Gizlilik Politikası,İletişim için bu linklerikullanabilirsiniz. Login olduğunuz taktirde kullanım koşullarınıve gizlilik politikasını kabul etmiş olursunuz.
Hürriyet sondakika haber ios uygulamasıHürriyet sondakika haber android uygulaması
HAMİLELİK BEBEK ÇOCUK ERGENLİK EBEVEYN YAŞAM YAZARLAR
GİRİŞ
HABERLERAile HaberleriEbeveyn Haberleri

Bayramı rahat geçirmenin püf noktaları

Güncelleme Tarihi: Temmuz 08, 2020 18:27

#Sağlıklı Yaşam#Kurban Bayramı#Dikkat
TwitterLinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2017 01:00

Bayramda, günlük yaşantımızdan daha fazla tükettiğimiz besinler sağlığımızı olumsuz yönde etkiliyor. İşte rahat bir bayram geçirmenin püf noktaları...

1/11Bayramı rahat geçirmenin püf noktaları

Bayram geldi, sevdiklerimizle özenle hazırlanmış büyük sofralarda buluşacak, bol bol sohbet ederken yemeği de belki biraz fazla kaçıracağız. Kızartmanın, tatlının, hamur işinin yanında Kurban Bayramı’nda sindirimi zor olan et tüketimi de artıyor. Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Binnur Şimşek “Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğundan kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon rahatsızlığı olanlar da Kurban Bayramı’nda, yağsız ya da az yağlı etleri tercih etmelidir. Kısıtlı miktarda et tüketmeli, aşırıya kaçmamalı” diyor. İşte bayramı rahat geçirmenin püf noktaları…

2/11Kurban eti yenmeden önce mutlaka kahvaltı yapılmalı

Kurban eti yenmeden önce mutlaka kahvaltı yapılmalı

Kurban Bayramı sabahında mutlaka hafif bir kahvaltı yapılmalıdır. Aç karna sindirimi zor olan etin tüketimi midede hazımsızlık ve ağrı şikayetlerine yol açabilir.

BAKMADAN GEÇME!

3/11Günlük sıvı alımını 2.5/3 litre düzeyinde tutup fazla çay, kahve, gazlı içecekler tüketmekten kaçının

Günlük sıvı alımını 2.5/3 litre düzeyinde tutup fazla çay, kahve, gazlı içecekler tüketmekten kaçının

Her zaman olduğu gibi en sağlıklı içecek su. Su, hazmı kolaylaştırır, tokluk hissini arttırır. Bayram ikramlarının vazgeçilmezi olan kahve ve çay gibi yoğun kafein içeren içeceklerden mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Eğer reddedemiyor veya vazgeçemiyorsanız, açık çay ve düşük kafeinli kahve tüketmelisiniz. Hazır meşrubatlar, gazlı içecekler ve soda içmek hazmı kolaylaştırmaz, tuz yükü ve gereksiz şeker kaynağı oluşturur. Et ve et yemekleriyle en iyi uyumu sağlayacak içecekler su ve ayrandır.

4/11Reflüyü kolaylaştıran besinlerin tüketiminden kaçının

Reflüyü kolaylaştıran besinlerin tüketiminden kaçının

Sıkça görülen ve sorun oluşturabilen reflüden korunmak için katkı maddesi bol olan gıdalar, kızartmalar ve yağlı besinlerin tüketiminden uzak durun. Çünkü öncesinde hiç reflü şikayeti veya hastalığı olmayan insanlarda bile reflü meydana getirebilir. Öncesinde bilinen reflü hastalığı olanlar mutlaka doktorlarının önerdiği asit azaltıcı ilaçları kullanmaya devam etmeliler.

BAKMADAN GEÇME!

5/11İkramlarda sunulan tatlının 1/4 veya 1/5ini tüketin

İkramlarda sunulan tatlının 1/4 veya 1/5'ini tüketin

Bayram ikramlarının en önemlilerinden biri de baklava, revani, kadayıf, tulumba tatlısı gibi geleneksel şerbetli tatlılardır. Buna bir de et eklenince, ikram tabağı sindirimi son derece zor olan gıdalarla dolmaktadır. Karbonhidrat ve yağ içeriği çok yüksek ve kuşkusuz lezzeti de vazgeçilmez olan bu besinlerin her misafirlikte bolca tüketilmesi sonucu hem ciddi kilo alımı hem de reflü ve hazımsızlık şikayetleri artacaktır. Bu nedenle 4-5 farklı ziyarette tükettiğiniz miktarın bir porsiyonu geçmemesine özen gösterin.

6/11Ana öğünleri aksatmayın, öncelikle tencere veya fırın yemeklerini tercih edin

Ana öğünleri aksatmayın, öncelikle tencere veya fırın yemeklerini tercih edin

İkramlarda yenilen et ve tatlılar düzensiz beslenmeye veya öğün atlamaya sebep olmamalıdır. Günlük 3 ana öğün aksamamalı. Sebze ve etlerin kendi suyuyla, az miktarda yağ kullanılarak pişirildiği tencere/fırın yemekleri tercih edilmelidir. Kızartma ve ızgaraları tercih edilmemelidir.

BAKMADAN GEÇME!

7/11Ziyaretlere yürüyerek gidin, ikramları yavaş ve ölçülü yiyin

Ziyaretlere yürüyerek gidin, ikramları yavaş ve ölçülü yiyin

Her ziyareti mümkün olduğunca uzun tutmalı, ikramları yavaş ve ölçülü yemelisiniz. Alınan kalorilerin hiç olmazsa bir kısmını tüketmek için mümkün olduğunca yürüyerek gitmeyi tercih etmelisiniz. Bu küçük yürüme egzersizi aynı zamanda bağırsak sistemimizi de düzene sokmakta ve sindirimimizi kolaylaştırmaktadır.

8/11Glisemik indeksi düşük gıdalar tüketin

Glisemik indeksi düşük gıdalar tüketin

Glisemik indeks; karbonhidratların kan şekeri üzerinde yarattığı etkidir. Daha hızlı kana karışıp kan şekerini yükselten karbonhidratların glisemik indeksi yüksektir. Glisemik indeksi ne kadar düşük olursa, o kadar uzun sürede tüketilen besin kana karışıp kandaki şeker oranını çok daha seviyeli bir şekilde yükseltir. Sindirim sistemini de çok yormazlar. Bu nedenle de glisemik indeksi düşük olan baklagiller, bulgur, şehriye, sebzeler, süt ve yoğurt gibi besinlere ana öğünlerimizde sıkça yer vermeliyiz.

BAKMADAN GEÇME!

9/11Yemek sonrasında erkenden yatmayın

Yemek sonrasında erkenden yatmayın

Gün boyu ziyaretlerde bulunup yorulduğumuzda, eve dönüşte yemeği takiben hemen yatmak ihtiyacı içerisinde olabiliriz. Bu nedenle akşam yemeğini takiben iki/iki buçuk saat içerisinde yatmamalı, gerekirse rahat bir koltukta biraz zaman geçirmeliyiz. Aksi halde gece reflüleri de kaçınılmaz olacaktır.

10/11Hazımsızlığı kalp hastalığı ile karıştırabileceğinizi unutmayın

Hazımsızlığı kalp hastalığı ile karıştırabileceğinizi unutmayın

Hızlı yenilen ve ağır bir öğün sonrası besinlerin midede öğütülmesi zorlaşır ve mide boşalması da yavaşlar. Bu durumda göğsün hemen arkasında dolgunluk ve baskı hissi, sıkışma ağrı veya spazm ile sonuçlanabilir ve kalp krizi ile sanılarak acil poliklinik başvurularına sebep olabilir. Oysaki hazımsızlıktan kaynaklanan yakınmalarınız biraz yürüyüşle sağlanacak hafif egzersizle gerileyecekken, kalp kaynaklı bir ağrı eforla artacaktır. Bu nedenle hemen panik olmayın.

BAKMADAN GEÇME!

11/11Mide şikayetlerinizi önemseyin

Mide şikayetlerinizi önemseyin

Daha önceden olmayan ve yeni başlayıp devam eden tüm mide şikayetlerinizi önemseyin ve devamı halinde mutlaka bir gastroenteroloji uzmanına başvurun.

Haberle ilgili daha fazlası:
#Sağlıklı Yaşam#Kurban Bayramı#Dikkat

BAKMADAN GEÇME!

Hürriyet - Haber, Son Dakika Haberler, Güncel Gazete Haberleri© Copyright 2025 Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş
FacebookTwitter
HaberlerCanlı BorsaEuro TLPuan DurumuŞans OyunlarıAyetel KürsiAltın FiyatlarıKünye
Güncel HaberlerBurçlarAstrolojiMilli Piyango SonuçlarıDoğum Günü GazetesiRüya TabirleriYerel HaberlerSeçim Sonuçları
Son Dakika HaberleriBitcoinBorsaYayın AkışıE-GazeteGüzel Sözlerİstanbul İmsakiyeErkek İsimleri
Döviz KuruBilezik FiyatlarıYükselen BurçHava DurumuNamaz VakitleriSeri İlanlarAnkara İmsakiyeKız İsimleri
Dolar KuruDolar TLSporMagazinYemek TarifleriKişisel Verilerin KorunmasıYasin SuresiDoğum Günü Mesajları
Hürriyet'e Reklam VerYatırımcı İlişkileriBize UlaşınHürriyet Kurumsal

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberleri, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi Hurriyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez. Kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.