Güncelleme Tarihi:
Kurban Bayramı, aile ve dostlarla bir araya gelinen, geleneksel lezzetlerin sofraları süslediği özel bir zaman.
Osmanlı'dan günümüze kadar ulaşan kahve kültürü son zamanlarda gençler arasında da yayılıyor.
Bayramlarda gelen misafirlere ikram edilen Türk kahvesinin, hem sıcak havalarda ferahlatan hem de Kurban Bayramı'nda mideyi toparlayan bir yanı olduğu için vatandaşlar tarafından çaydan daha fazla tüketilmeye başlandı.
Ancak bu dönemde, özellikle kahve tüketimi konusunda dikkatli olmak gerekiyor. Uzmanlar, bayram süresince artan et tüketimi ile birlikte kahve içmenin, demir emilimini olumsuz etkileyebileceğini belirtiyor.
Bayram boyunca, özellikle et yemeklerinin yanında veya ardından tüketilen çay ve kahve, içerdikleri bazı bileşikler nedeniyle demirin vücut tarafından emilimini azaltabilir. Bu durum, uzun vadede kansızlık problemlerine yol açabilir. Dolayısıyla, et tüketiminin hemen sonrasında kahve içmekten kaçınmak önem taşıyor.
Bayramın vazgeçilmezi baklava ve tatlıların ardından tüketilen kahve, gün geçtikçe artan çeşitleriyle farklı damaklara hitap ediyor. Kahve kültürü, Türk kahvesinin yanı sıra son yıllarda farklı ülkelerden gelen kahve türleri ile de zenginleşiyor. Özellikle kendi markalarını cafe konseptinde tüketiciye sunan işletmeler, her geçen gün yeni bir kahve çeşidini menüsüne ekliyor.
Bayram ziyaretleri sırasında artan çay ve kahve ikramları, kafein alımını artırabileceğine dikkat çeken Coffee De Madrid’in kurucusu ve Sahibi Sabri Pisikoğlu, “Bayramlar, kahve tüketiminin arttığı zamanlardır. Ancak, özellikle Kurban Bayramı’nda, et tüketiminin yoğun olduğu bu dönemde, kahve içmenin demir emilimine etkisi konusunda dikkatli olmalıyız. Et yemeklerinin hemen ardından içilen kahve, demirin vücut tarafından emilimini azaltabilir" diye konuştu.
Yaş gruplarına göre farklı lezzetlerde kahve tercih edildiğini söyleyen Sabri Pisikoğlu, “Gençler daha ziyade latte, cappucinoyu tercih ederken, ilerleyen yaş grupları, başta Türk kahvesi olmak üzere filtre kahve, cortado ve espresso içmeyi seviyor. Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme ve özellikle kahve tüketimi konusunda dikkatli olmak, bayramın keyfini sağlıkla sürdürebilmek için önemli. Uzmanların önerilerine kulak vererek, bayramı hem lezzetli hem de sağlıklı bir şekilde geçirebiliriz” dedi.
Bilimsel araştırmalar kahve tüketimin odaklanmayı ve dikkati artırdığını, tepki ve karar alma süresini kısalttığını, hafıza ve konsantrasyonu geliştirdiğini ortaya koydu. Kahve çeşitlerinden Türkiye’de en çok tüketilen ise yüzde 70 oranında Türk kahvesi oldu.
Türk kahvesi 2013 yılında UNESCO tarafından da Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne alınırken, Türkiye'de çeşitli kahve kültürleri de her geçen gün yaygınlaşıyor.
Türkiye'de 18-45 yaş arası bireyler en çok Türk kahvesi tüketirken, 18-24 yaş arası gençler Türk kahvesinin yanı sıra latte, 25-34 yaş arası ise Türk kahvesinin ardından en çok filtre kahve tüketiyor. 45 yaş ve üzerinin tüketim alışkanlıklarında ikinci sırada çözünebilir hazır kahveler yer alıyor.










