Güncelleme Tarihi:
Klinik diyetisyen Amy Keating, tatlılara karşı kontrol sağlamak için ilk adımın onları tamamen yasaklamamak olduğunu belirtiyor.
Canınız tatlı istediğinde, sevdiğiniz bir tatlıdan küçük bir porsiyon tüketmek faydalı olabilir. Tatlıyı atlamak yerine, daha sağlıklı alternatiflerle değiştirirseniz, kendinizi daha fazla tatlı istemekten alıkoyabilirsiniz.
Keating’e göre sağlıklı yağlar ve protein içeren atıştırmalıklar seçmek, kan şekerinizi dengelemenize yardımcı olabilir. Örneğin bir kurabiyeyi biraz meyve veya kuruyemişle birlikte tüketebilir veya yoğurda çikolata parçacığı ekleyebilirsiniz.
Ayrıca, açken tatlı tüketmekten kaçınmak da önemli. Bu, kan şekerinizin hızla yükselip düşmesini önleyerek aşırı açlık hissinin önüne geçer.
Sağlık açısından, şeker ikameleri (sükraloz, stevia gibi) şekerden daha iyi olmayabilir. Bazı araştırmalar, bu tatlandırıcıların kalp hastalığı ve Tip 2 diyabet riskini artırabileceğini öne sürüyor.
Peki en sağlıklı tatlılar hangileri… İşte 5 sağlıklı tatlı
,Bir armutu ikiye kesip çekirdeklerini çıkarın, 1 tatlı kaşığı tereyağı ve 1 tatlı kaşığı akçaağaç şurubunu karıştırın. Armut yarılarını bu karışımla fırçalayın ve 25 dakika pişirin. Üzerine 1 tatlı kaşığı kıyılmış ceviz ekleyin.
4-5 büyük çileğin çekirdeklerini çıkarın. Bir su bardağı tam yağlı ricotta, bir çay kaşığı vanilya, 2 çay kaşığı pudra şekeri ve 1 yemek kaşığı çikolata parçacığını karıştırarak çilekleri doldurun.
Yarım su bardağı yoğurdu, üç yemek kaşığı kıyılmış hurma, iki yemek kaşığı fıstık ve bir yemek kaşığı fıstık ezmesini karıştırın. Küçük parçaları dondurun, eritilmiş bitter çikolata ile kaplayarak tekrar dondurun.
İki su bardağı yarı tatlı çikolata parçalarını bir yemek kaşığı hindistancevizi yağı ile eritip, bir su bardağı konserve balkabağı ekleyin. Elde edilen karışımı bir fırın kabına döküp, soğumaya bırakın.
Çilek, ananas ve diğer meyveleri hazırlayın. Eritilmiş bitter çikolatayı meyvelere batırarak buzdolabında bekletin.