GeriSağlık Forma girmek için kendinizi takip altında tutun
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Forma girmek için kendinizi takip altında tutun

Forma girmek için kendinizi takip altında tutun

Basit tüyolar ile beslenme alışkanlıklarınızı değiştirin.

Forma girmek için şok diyetlere sarılmayın. Sadece kendinizi takip altında tutarak forma girebilirsiniz. Nasıl mı? Diyetisyen Nihan Ortaç Yaldız anlattı...

Havaların ısınmaya başlaması ile daha ince kıyafetler giyilmeye ve tatil planları yapılmaya başlandı. Ancak uzun ve hareketsiz geçen kış günlerinde alınan kilolar bu süreçte akıllara gelen ilk problem. Yaz aylarının gelmesine kalan süre kısaldıkça yanlış ve şok diyetlere sarılanların sayısı da giderek artmakta. Forma girmek için yanlış diyetlerin peşinde koşmaktan vazgeçin ve sadece kendinizi takip altında tutarak forma girmeye başlayın. 

ADIM SAYINIZI TAKİP EDİN

Yoğun çalışan birçok birey için düzenli fiziksel aktiviteye zaman ayırmak gerçekten büyük problem. Özellikle masa başında çalışanların günlük hareketleri oldukça kısıtlı ve bu durum ağırlık artışı başta olmak üzere birçok sağlık problemine neden oluyor. Sağlıklı bir bireyin günlük 10000 adım atması gerekiyor. Bu nedenle spor salonlarında geçirebileceğiniz bir vaktiniz yok ise günlük adım sayınızı arttırarak sağlıklı fiziksel aktivite ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Kullanacağınız adımsayarlar veya akıllı telefonlarda bulunan adım sayma programları günlük adım sayınız hakkında size bilgi verecek ve hedefinize ulaşmanızı kolaylaştıracaktır.

SU TÜKETİMİNİZİ ARTTIRIN

Su vücudumuzdaki tüm fizyolojik ve biyolojik süreçlerin devamlılığı için oldukça önemli. Vücudumuzda oluşan atık maddelerin uzaklaştırılmasından, metabolizmamızın hızlanmasına kadar her süreçte su yer alıyor. Bu nedenle sağlıklı bir birey özellikle sıcak günlerde 2,0- 2,5 litre su içmeli. Doğru düzeyde tüketilen su iştahınızı kapatmaya, metabolizmanızın hızlanmasına ve ağırlık kaybınızın su değil yağ kütlesinden olmasına katkı sağlayacaktır. Adım sayınızı olduğu gibi su tüketiminizi de mutlaka takip altında tutun. Bunun için ölçülü bardaklar, şişeler kullanabileceğiniz gibi yine cep telefonlarında bulunan programları da kullanabilirsiniz.

 

Forma girmek için kendinizi takip altında tutun
 

BESLENME GÜNLÜĞÜ TUTUN

Yapılan çalışmalarda pek çok bireyin gün içinde ne yediğini ve ne kadar yediğini hatırlamadığı gösterilmiştir. Bu durum gün içinde aldığınız kalori miktarını hatırlayamamanıza ve sonuç olarak fazla besin tüketerek kilo almanıza neden olacaktır. Yediklerinizi takip etmek için bir beslenme günlüğü tutabilir veya yine cep telefonlarınızda ki programlardan yararlanabilirsiniz.

UYKUYA DİKKAT!

Düzenli gece uykusu formunuzu korumak ve sağlıklı bir yaşam için oldukça önemli. Sağlıklı, yetişkin bir birey için optimum uyku süresi günlük 7 saattir. Kilo kaybı için önemli olan hormonal değişimler gece uyku saatlerinde olmakta ve bu değişimler gün içindeki iştah durumunuzu bile etkilemektedirler. Bu durumda uyku saatlerinizi de takip etmeniz oldukça önem taşımaktadır. Uykunuz geldiğinde değil sabah kalkış saatinizi planlayarak uyumanız hem sizi daha dinç tutacak, hem de forma girmenize yardımcı olacaktır.

Bu basit tüyolar ile beslenme alışkanlıklarınızı, su tüketiminizi, fiziksel aktivite düzeyinizi ve uyku sürenizi takip altında tutup, yetersiz olduğu noktalarda müdahale etmeniz sizi ağırlık kontrolünde başarıya ulaştıracaktır.

Diyetisyen Nihan Ortaç Yaldız

False