GeriSağlık Evlilikte psikolojik faktörler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Evlilikte psikolojik faktörler

Evlilikte psikolojik faktörler

Evlilik öncesi göz önünde bulundurulması gereken önemli kriterler vardır.

Evliliklerde birçok psikolojik faktör rol oynar. Çiftlerin ileride problem yaşamaması için yeterince birbirini tanımadan böyle büyük bir kararı almamaları gerekir. Evlilik öncesi göz önünde bulundurulması gereken önemli kriterler vardır.

1. Evliliğe ve yaşama bakış açısı

2. İleride yapmak istediklerinizi destekleyici olup olmayacağı

3. Cinselliğe bakış açısı

4. Çocuk sahibi olmaya ve çocuk yetiştirmeye bakışı

5. Kendi ailesiyle ilişkileri

6. Kendi anne babasının birbirleriyle olan ilişkileri

7. Mesleği ve ekonomik durumu

8. Geçirdiği hastalıklar

9. Annesine bağımlı olup olmadığı

10. Psikolojik bir sorununun olup olmadığı

11. Kişilik özellikleri

Ayrıca daha bir çok faktör evliliğinizin sağlıklı olup olmadığını belirleyecektir. Bu nedenle evlenmeden önce bu kriterler iyice tanınmalı, evlenmeyi düşündüğünüz kişiyle tartışılmalıdır.

Flört Dönemini Çok Uzatmayın

Her ilişki bir noktadan sonra yeni bir boyut ve anlam kazanmak zorundadır. Flört ya da nişanlılık dönemini çok fazla uzatmanız her zaman için ilişkinize zarar verecektir. Özellikle ailelerin işin içine girdiği andan itibaren her kafadan bir ses çıkar ve çift ilişkilerini korumakta ve sürdürmekte zorlanmaya başlar. Flört ya da nişanlılık döneminde yaşadıklarınızı iyi analiz etmelisiniz. Çünkü evlendikten sonra bu dönemde yaşayacaklarınızın 10 katını yaşayacaksınız. (Olumlu anlamda da olumsuz anlamda da) Evliliğin tüm yaşanan çatışmaları sona erdireceği gibi yanlış bir algı ne yazık ki kültürümüzde mevcuttur ve birçok çift bu yanlış algıya kendisini kaptırır. Evlenmeden önce yaşadıklarınız evlilikte yaşayacaklarınızın bir göstergesidir ve çok iyi algılanması gerekir. Kendinizi kandırmayın ve evliliğe herhangi bir kutsallık yüklemeyin. Birisine aşıksak ya da evlenmeyi düşünüyorsak onun her türlü garip ya da bize aykırı gelen özelliğini normal algılamak gibi bir eğilim içine gireriz. Ancak aşk kimyası geçtikten sonra o normalize ettiğimiz özellikler bir bir bizi rahatsız etmeye başlar.

Tüm bu bilgilerin ışığında kendinizi ve evlenmek istediğiniz insanı değerlendirmelisiniz. Kendinizi kandırmayın. Unutmayın! İnsanın kendisini kandırmayı başardığı gibi kimse bunu daha iyi başaramaz. Romantik bir coşkuyla değil, gerçeklerle evliliğe adım atın. Gerçeklere ne kadar gözlerinizi kapatırsanız gerçeğin duvarına o kadar hızlı çarparsınız. Evlilikle ilgili şüpheleriniz varsa mutlaka bir uzmanla birlikte görüşerek evlilik öncesi danışmanlık desteği almayı bir düşünün!

Psk. Tunç Tataker

False