GeriPratik Bilgiler Etkili iletişim becerileri ve örnekleri nelerdir? Etkili iletişim teknikleri nasıl geliştirilir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Etkili iletişim becerileri ve örnekleri nelerdir? Etkili iletişim teknikleri nasıl geliştirilir?

Etkili iletişim becerileri ve örnekleri nelerdir? Etkili iletişim teknikleri nasıl geliştirilir?

Karşıdaki kişiye iletilmek istenen mesajı kısa sürede ve net bir şekilde iletebilmek için kullanılan iletişime etkili iletişim denir. Etkili iletişim becerileri, sözlü ve sözsüz bir şekilde duygu ve düşünceleri karşıya aktarmayı sağlar. Sağlıklı bir iletişim sağlamak ve etkili bir bilgi alışverişi için etkili iletişim şarttır. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Etkili iletişim sayesinde insanlar kendilerini doğru ifade ederek yanlış anlaşılmaların önüne geçmiş olurlar. Etkili iletişimde anlaşılmak kadar anlamak da önemlidir. Bu yüzden etkili iletişim iyi bir dinleyici olmayı gerektirir.

Etkili İletişim Becerileri ve Örnekleri Nelerdir?

Etkili bir iletişim kurabilmek için dikkat edilmesi gereken bazı durumlar bulunmaktadır. Bunlar:

- İyi bir dinleyici olma: İletişimin devam etmesini sağlayan en önemli unsurlardan biri iyi bir dinleyici olmaktır. Dinleme, karşıdaki kişiye gösterilen saygı ve ona verilen değer için belirleyici bir faktör olmaktadır. Karşıdaki kişiyi dinlerken onaylayıcı jest ve mimiklerde bulunmak anlaşıldığı mesajı vermesi bakımından önemlidir.
- Ön yargısız olma: Önyargı iletişimi engelleyen durumlardan biridir. Etkili bir iletişim önyargı olmadan empati kurularak yapılandır.
- Açık ve anlaşılır olma: İletişimde sözel ve sözel olmayan mesajların iletilirken anlaşılır olması gerekir. Diksiyonun düzgün olması, ses tonunun iyi ayarlanması ve kelimelerin doğru seçilmesi kolay anlaşılabilmeyi sağlamaktadır.
- Ses tonu: Ses tonu insanların karakterleri hakkında bilgi veren önemli bir detaydır. Derin bir ses tonuna sahip olanlar olgun bir karaktere sahipken özgüvenli bir ses tonu ise konuşan kişinin önemli biri olduğunu hissettirmektedir.
- Beden dili: Sözler kadar jest ve mimiklerde iletişimin önemli araçları arasındadır. Vücut dili iletişimin hedefe ulaşmasında belirleyici bir faktör olmaktadır. Bu nedenle doğru mesajlar veren ifadeler kullanılmalıdır.

Etkili İletişim Teknikleri Nasıl Geliştirilir?

Etkili iletişim tekniklerinin neler olduğunu bilmek günlük hayatta insanların işini kolaylaştırmaktadır. Bu beceriler bir iş başvurusunda, mülakatlarda, ders sunumlarında ve dahi pek çok alanda kullanılabilmektedir. Etkili iletişim tekniklerini geliştirmenin birçok yolu vardır.

Yeni insanlarla tanışmak, grup çalışmalarına katılmak, diksiyon kurslarına gitmek ve bu konu ile ilgili sempozyumlara katılmak bu yollar arasında gösterilmektedir. Etkili iletişim için girişken olmalı, duygu ve düşünceleri net bir şekilde ifade etmeli, karşıdaki kişiye hoşgörülü ve önyargısız yaklaşılmalı, empati kurulmalı ve eleştiriye açık olma gibi davranışlarında geliştirilmesi gerekir.

Etkili İletişim Tekniklerini Geliştirmek için Gerekli Olanlar

- Sessizliği etkili kullanmak: Söylenilen söze hemen cevap vermeyerek sessiz bir şekilde dinlenmesi karşıdaki kişinin konuyu daha ayrıntılı anlatmasını sağlar.
- Karşıdaki gibi olmak: İletişimde dinlenilen kişinin beden ve ruh haline uygun davranmak gerekir.
- Geri bildirim istemek: Anlatılmak istenenlerin doğru bir şekilde karşıdaki kişiye iletildiğinden emin olmak gerekir. Bu sayede yanlış anlaşılmaların önüne geçilmiş olur.
- Meraklı olmak: Karşıdaki kişiye sorular sorarak konu ile ne kadar ilgili olunduğunu göstermek gerekir.
- Pozitif olmak: Etkili bir iletişimde olumlu davranışlar karşı tarafın kendini güven içinde hissetmesine neden olur. Bu durum iletişimin sağlıklı bir şekilde devam etmesini sağlar.
- Açık ve anlaşılır olmak: İletişim hem dinleyerek hem de konuşarak yapılan bir süreçtir. Tek başına dinleme ya da konuşma bu sürecin sağlıklı olarak devam etmesine engel olan bir durumdur.
- Net olmak: Verilmek istenen mesajların dışında çok fazla şeyler anlatmak dinleyicinin sıkılmasına neden olabilir. Bu yüzden konu dışına çıkılmamalıdır.
Onay verici cümlelerden uzak durmak ve karşıdaki kişiye adıyla hitap etmek de etkileyici iletişimin gelişmesine katkısı olan durumlardan biridir.

 

False