GeriSağlık Etin yanında portakal suyu için!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Etin yanında portakal suyu için!

Etin yanında portakal suyu için!

Kurban Bayramı’nda ikramları reddetmeden sağlıklı beslenmenin yolları…

Etin çok fazla bulunduğu bayram sofrasının nasıl dengelenmesi gerektiğini Diyetisyen Elif Karacanoğlu anlattı.

Et, demir, B 12, folik asit ve birçok vitamin-mineral yönünden zengin olsa da metabolizmamızı çalıştıran posa ve C vitamininden oldukça fakirdir. Et tüketimi arttıkça kişinin vücudundaki toksin oranı da artar. Bu da C vitamini gibi bir antioksidana ihtiyacı açığa çıkarır. Öğününüzü planlarken bunu göz önüne almanız gerekir. Bunun için;

  • Etinizi olabildiğince posa ve C vitamininden zengin olan çeşitli sebzeler ile pişirin veya tüketin.
  • Etli yemeklerde portakal veya domates suyu için.
  • Posa ve su içeriği yönünden zengin salataları sofranızdan eksik etmeyin. Böylece sindirimi zor olan etlerin, gaz, şişkinlik, kabızlık gibi rahatsızlıklar yaşatmasına engel olabilirsiniz.
  • Demirin emilimini artırdığı bilinen C vitamininden zengin sebze ve meyvelerin tüketin. Kansızlık probleminiz varsa faydalı olur. 

İkramlara hayır demek zorunda değilsiniz ama…

  • Abartıya kaçmadan küçük porsiyonlarda yiyin.
  • İkram edileni seçme şansınız varsa hamurlu tatlılar yerine daha hafif olan sütlü tatlıları tercih edin.
  • Hamur tatlı yediyseniz kan şekeri kontrolü için tatlı tüketiminin ardından süt veya ayran için.
  • Kahve ve çay yerine bitki veya meyve çaylarını tercih edin. Bayramda artış gösteren kahve ve çay tüketimi aşırı miktarlara ulaştığında uykusuzluk, mide problemleri ve kalp ritim bozukluklarına neden olabilir.
  • Sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirin. Böylece diyet yapmak ve bayramlarda diyetinizi bozmak zorunda kalmazsınız. Her ortamda var olan seçeneklerden kendi menünüzü belirleyebilirsiniz.
  • Şeker hastası iseniz ara öğünleri atlamayın ve çok uzun süre aç kalmayın. Bunun için gideceğiniz yere ara öğününüzü de beraberinizde götürebilirsiniz. 

Bayrama özel menü

Kahvaltı

  • Açık çay
  • Beyaz peynir, dil veya kaşar peynir
  • Bol maydanoz, dereotu, nane, taze biber
  • Zeytin
  • 1 dilim börek
  • 2 dilim tam buğday unundan ekmek

HEM PRATİK HEM DE LEZZETLİ BÖREK TARİFLERİ İÇİN TIKLAYIN!

Ara

  • 4 kayısı veya 1 incir ve 5 badem

Öğlen

  • Bol salata (zeytinyağı ve nar ekşili sos ile)
  • Zeytinyağlı sebze yemeği
  • 1 kase yoğurt
  • Fırın makarna/ börek veya ekmek

LEZZETLİ VE HAFİF ZEYTİNYAĞLI YEMEK TARİFLERİ İÇİN TIKLAYIN!

Ara

  • 1 fincan sütlü kahve ve kuru meyve veya sütlü tatlı ve ya meyve tatlısı

Akşam

  • Bol salata
  • Izgara et veya köfte
  • 1 ayran veya cacık
  • Bulgur pilavı (sebzeli)

Gece

  • Taze mevsim meyveleri 

False