GeriSağlık Etin yanında bol salata tüketin!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Etin yanında bol salata tüketin!

Etin yanında bol salata tüketin!

Besinlerin tüketiminde porsiyon kontrolü nasıl olmalı?

Son yılların en önemli sağlık sorunlarının başında gelen koroner kalp hastalıkları, ani ölümlerin birincil nedenleri arasında yer alıyor.

Günlük beslenmede yağ ve kolesterol içeren besinlerin dengeli tüketilmesi ise kalp sağlığı açısından büyük önem taşıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Fadime Özgök Şenses, kalp sağlığı için beslenme alışkanlıklarında dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Fadime Özgök Şenses, doymuş yağ ve kolesterol oranları yüksek besinleri tüketmenin kandaki kolesterol düzeyinin yükselmesini etkileyen önemli nedenler arasında yer aldığını belirtti. Şenses, “Bu nedenle kolesterol içeren sakatatlar (beyin, böbrek, karaciğer, dil, gibi,) yumurta sarısı, sucuk, salam, sosis, pastırma, kırmızı et, tavuk-balık derisi, tavuk ve balık eti, süt, yoğurt, peynir, kaymak, krema, tereyağı, kuyruk yağı ile içyağı gibi besinleri mümkün olduğunca az tüketmek gerekiyor.” dedi.

Etin yanında bol salata tüketin

Beslenme ve Diyet Uzmanı Şenses, kolesterol içeren besinlerin tüketiminde porsiyon kontrolü gerektiğine dikkat çekiyor. “Kolesterol içeren besinlerden kırmızı eti haftada en fazla 2-3 defa tüketmek, onun yerine tavuk ve balık etini tercih etmek, yine süt, yoğurt, peynir gibi besinlerin de yarım yağlı olanlarını yemek faydalı olacaktır.” diyen Şenses sözlerine şöyle devam etti: “Gıdaları kontrollü tüketirken, lif oranı yüksek besinleri tercih etmek, bu besinler içerisindeki yağ ve kolesterolün emiliminin azalmasını sağlayacaktır. Bu nedenle hayvansal kaynaklı gıdalarla birlikte bol salata, az işlem görmüş tahılların tercih edilmesi daha sağlıklı olacaktır.”

Sofralarınızda ayçiçek ve zeytinyağına yer açın

Kalp sağlığı için tekli doymamış ve çoklu doymamış yağların önerildiğini söyleyen Fadime Özgök Şenses şu tavsiyelerde bulundu: “Örneğin yemeklerimizi ay çiçek yağı ile hazırladıysak, salatalarımıza 1 tatlı kaşığı kadar zeytinyağı eklemek veya gün içerisinde omega içeriği yüksek yağlı tohumlardan tüketmek iyi bir tercih olacaktır. Tabii yağlı tohumlar kalori açısından yüksek oldukları için sınırsızca kullanmamaya dikkat etmek gerekiyor.

10 adet fındık veya 2 adet tam ceviz yemek 1 tatlı kaşığı yağ tüketmeye eş değerdir. Dolayısıyla sınırsız bir şekilde tüketilmesi, vücutta yağın depolanmasına ve kolesterol seviyesinin yükselmesine neden olacaktır.”

Karın çevresinde yağ birikimi riskli!

Vücuttaki fazla yağ miktarı oranının kalp sağlığı için tehlike oluşturduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Fadime Özgök Şenses, “Ancak yağın miktarı kadar, biriktiği bölge de çok önemli. Kalp sağlığı için karın çevresindeki yağ birikimi, kalça ve vücudun diğer bölgelerindeki yağ birikiminden çok daha yüksek risk taşıyor. Bu risk için bel çevresinin ölçülmesi basit ama doğru bir yöntemdir.

Kadınlarda 80, erkeklerde ise 94 cm üzerinde olan bel çevresi kalp sağlığı açısından tehlike sinyali anlamına geliyor.” ifadelerini kullandı.Beslenme alışkanlığının yanı sıra su tüketimine de dikkat etmek gerektiğini ve günlük 8-10 bardak su içilmesinin sağlık açısından çok önemli olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Şenses, kişinin sporu da hayatına dahil ettiğinde kalp sağlığını korumak adına en önemli adımları atmış olacağını sözlerine ekledi.

CİHAN

False