GeriSağlık Et ve Balık Tüketirken Bunlara Dikkat!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Et ve Balık Tüketirken Bunlara Dikkat!

Et ve Balık Tüketirken Bunlara Dikkat!

Etin yanında neyi muhakkak yemek gerekiyor?

Sağlıklı bir beslenme düzeninde et ve balık tüketimiyle ilgili önemli noktalara vurgu yapan Beslenme ve Diyet Uzmanı Canan Doğan, bilmeden yaptığımız beslenme hatalarına dikkat çekti. İşte, et ve balık tüketirken dikkat edilmesi gerekenler…

Kırmızı ve beyaz et dışında et grubunda yer alan diğer bir besin yumurtadır ve protein açısından et kadar zengin olan kurubaklagiller de bu gruba dahil sayılmaktadır. Protein yanı sıra demir, kalsiyum, çinko ve B vitaminleri yönünden de zengin olan et grubu ürünlere, salam, sucuk, sosis gibi katkı maddeleri içeren gıdaları sağlıklı bir beslenme planı içinde düşünmemek gerekiyor.

Her bireyin cinsiyet, vücut ağırlığı, yaş, boy, beden kitle indeksi ve fiziksel aktivitesine göre farklı kalori ihtiyacı olmakla birlikte bazı besinleri düzenli ölçülerde tüketmesini önerilmektedir. Et ve et grubunda yer alan besinlerin her gün 1-2 porsiyon tüketilmesi, dağılımı da 4 gün beyaz et (balık, tavuk gibi) 2 gün kırmızı et, 1 gün kurubaklagil olarak önerilmektedir.

Kırmızı Etin Yanında C Vitaminli Yiyecek Tüketilmeli

Yumurta 2 gün ara ile yenilebilir. Özellikle demir içeren gıdalar alındığında demirin emilimi için yanında mutlaka C vitamini alınmasına özen gösterilmelidir. Bu gıdalarla beraber çay ve kahve tüketilmemelidir (Tanin demir emilimini engellemekte alınan demirin bir bölümünün emilemeden atılmasına neden olmaktadır). Kırmızı et ve yumurta yediğinizde yanında mutlaka C vitamini içeren bir yiyecek de ekleyin. Taze sıkılmış portakal suyu, domates, kırmızı biber, koyu yeşil yapraklı sebzeler gibi.

Haftada 2-3 Kez Balık Tüketilmeli

Kalsiyum, fosfor ve iyottan zengin iyi bir protein kaynağı olduğundan haftada 2-3 kez tüketilmelidir. Balık seçerken taze olmasına özen göstermelidir çünkü bayatlamış balıktaki toksinler zehirlenmelere yol açabilir.

Konserve balık yerine taze balık kullanmak size vitamin ve mineralleri açısından katkıda bulunacaktır. İşlem görmüş her üründe vitamin ve mineral kayıpları olacaktır. Mevsimine uygun balık yemeyi ilke edinmek gerekir.

False