GeriSağlık Ertesi gün hapı da reçeteyle satılacak!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Ertesi gün hapı da reçeteyle satılacak!

Ertesi gün hapı da reçeteyle satılacak!

Alınan son karardan sonra kürtaj sayısı artabilir.

Alkol yasağından sonra sıra ertesi gün hapına geldi. Ertesi gün hapı olarak bilinen doğum kontrol hapı artık reçeteyle satılacak ve hapı alanlar fişlenecek.

Taraf'ın haberine göre piyasada “ertesi gün hapı” olarak bilinen, cinsel ilişkiden sonra 72 saat içinde alındığında istenmeyen gebeliği önleyen haplar reçeteye bağlandı. Yasa, alkolle ilgili yeni düzenlemelerin olduğu torba yasayla sessiz sedasız geçirildi. Ayrıca düşük yapmak için kadınların kullandığı bazı mide ilaçları da reçete kapsamına alındı. Jinekologlar ilacın reçeteye bağlanmasını gereksiz bulurken kadın platformları “AKP’nin muhafazakârdinci politikası kadın haklarına yeni saldırılarla sürüyor” yorumunu yaptı.

Gerekçe damar tıkanıklığı

Torba Yasa içinde geçen maddelerden biri de kadın sağlığı ile ilgili oldu. İstenmeyen gebeliği önleyici haplar reçeteye bağlandı. Söz konusu hapların reçete kapsamına alınmasına gerekçe olarak, “Bazı ilaçların ağır hepatik yetmezlikte ve Crohn hastalığı olanlarda damar tıkanıklığına sebep olabilmesi” gösterildi. Ertesi gün hapları birçok ülkede reçetesiz veriliyor. Hatta bazı ülkelerde ücretsiz ulaşmak mümkün.

Kürtaj sayısı artabilir!

İlaçla ilgili açıklama yapan jinekologlar, yan etkileri bulunmasına rağmen, bu etkilerin reçeteye bağlanmayı gerektirecek kadar ciddi olmadığı görüşünde. Jinekolog Yrd. Doç. Dr. Herman İşçi, bu ilaçların ayda birden fazla kullanılmaması gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Bu ilacı bilinçsiz kullanmamak gerekir ancak adı üstünde ertesi gün hapı, çabuk ulaşılması gereken bu hapları reçeteye bağlamak zaman kaybettirir. İstenmeyen gebeliklerin artışına sebep olabilir. Aslında bunu süreç devam ettikçe yorumlamak gerekir. Eğer ertesi gün hapının reçeteye bağlanmasıyla kürtaj sayısında yükselmeler artarsa o zaman tekrar değerlendirilmeli.” Op. Dr. İlknur Aköz ise “İlacın zararı sıfır diyemeyiz. Zaten yan etkisi olmayan ilaç olmaz. Ancak faydası zararından daha fazla” dedi.

Kadın, doğurmaktan ibaret değil

Kadın platformları da reçete düzenlemesine tepkili. Kürtaj Haktır Kadın Platformu üyelerinden Sakine Güler, bu yasanın muhafazakâr-dinci bir politikayla gündeme geldiğini belirterek, şunları söyledi: “AKP nüfus azalıyor iddiasıyla kadın bedenini denetlemek istiyor. Kadına annelik kimliğiyle doğurmaktan ibaret gören bir anlayışla bakıyor. Kürtaj politikası da bunun bir parçası. Kürtaj yasal olmasına rağmen sınırlı sayıda hastanede 6-8 hafta süreyle sınırlandı. Devlet hastanelerinde ücretsiz kürtaj hizmetine erişim zorlaşmış durumda. Ayrıca evli kadınlar koca izni nedeniyle, bekar kadınlar GEBLİZ (gebe-bebek- loğusa izleme sistemi) uygulamasıyla fişlenirken hastanelere başvuramıyor. Bu durumda ertesi gün hapının yasaklanması kadınları seçeneksiz bırakmak, doğurmaya zorlamak anlamına geliyor.”

Birçok ülkede reçetesiz satılıyor

Pek çok ülkede ertesi gün hapları reçetesiz olarak satılıyor. Hatta İngiltere’de, 16 yaşın üzerine ücretsiz olarak veriliyor. ABD’de bu ilaçlar 16 yaş üzerindekilere reçetesiz satılıyor. İspanya’da ise yaş sınırı yok ve reçetesiz. Ayrıca İsveç ve İngiltere’de de reçetesiz. Buna karşılık Almanya ve İtalya’da reçete ile satılabiliyor. Fransa’da ise, kimi ertesi gün hapları etkin maddelerinden dolayı reçete ile satılırken etkin maddesinin içinde östrojen bulunmayanlar reçetesiz satılabiliyor. 

False