GeriSağlık Erken teşhis meme kanserinde önemli!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Erken teşhis meme kanserinde önemli!

Erken teşhis meme kanserinde önemli!

İleri evreye ulaşmadan tespit etmek tedaviyi kolaylaştırıyor.

Tüm kanser türlerinde olduğu gibi meme kanserinin erken teşhisi hastanın sağlıklı yaşam süresini uzatmaktadır. Evre 1'de 5 yıl içinde hastalar %94 sağ kalırken, evre 4 hastalıkta ise hastaların sadece %18’i sağ kalmaktadır. Bu oranlar göstermektedir ki meme kanserinin erken teşhisi hastanın sağlıklı yaşaması için çok önemlidir.

ERKEN TEŞHİSİN AVANTAJLARI

  • Meme kanserinin erken teşhisinde en önemli unsurlardan biri kadınların meme kanseri farkındalığı açısından bilinçlendirilmesidir.
  • Kadınların her ay adetlerinden yaklaşık 10 gün sonra kendi kendilerine meme muayenesi yapmaları da bir diğer önemli erken teşhis yöntemidir.
  • Erken teşhisin bir diğer önemli avantajı da hastaların onkoplastik cerrahi yöntemleriyle meme dokularını kaybetmeden meme kanserinden kurtulma şanslarının olmasıdır.
  • Meme kanserinin bir diğer yanlış yorumu da bu hastalığın ileri yaşlarda geliştiğidir. Meme kanseri sıklıkla 50’li yaşlarda görülse de ergenlik sonrası her yaşta, gebelikte ve hatta erkeklerde de görülebilir.

MEME KANSERİ BULGULARI

Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türü olup erken teşhis edildiğinde ise tamamen tedavi edilebilir. Meme kanserinin ağrı gibi belirgin bir bulgusu olmadığı için erken teşhisi zordur. Özellikle sağlık hizmetine ulaşımın zor olduğu kırsal bölgelerde hastalık ileri evrelerde kendini belli etmektedir. İlerlemiş hastalıkta bulgular meme dokusunda çekilme, deride portakal kabuğu görüntüsü, yara ve kızarıklık gibi gözle görülür hale gelir. Bizim amacımız hastalığı bu düzeye gelmeden tespit etmektir. Bu nedenle meme kanseri tüm dünyada ve ülkemizde kanser tarama programına dâhil edilmiştir. Buna göre kadınların şikAyeti olsun olmasın 40 yaşından itibaren meme muayenesi ve mamografi çektirmesi gerekir. Ayrıca ulusal ve uluslararası sosyal çalışmalarla kadınların ve toplumun meme kanseri açısından bilinçlendirilmesi hedeflenir. Böylece kadınlar meme kanseri gerçeğiyle yüzleşir ve kendilerine bu konuda zaman ayırmaları sağlanır.

[webtv=130660]

ERKEN TEŞHİS EDİLDİĞİNDE TEDAVİSİ DE KOLAY OLUYOR

Erken teşhis edilen kanserin tedavisi ileri evre kanserlerin tedavisinden daha kolay olmaktadır. İleri evre hastalıkta çoğu zaman hasta ameliyat olamamaktadır. Önce neadjuvan kemoterapi denilen kemoterapik tedavi ile kanser küçültülmekte ve ardından hasta ameliyat edilmektedir. Bazen hastalık evre 4 denilen ileri evreye ulaşır. Bu evrede meme kanseri meme dokusundan vücudun diğer organlarına yayılmıştır. İşte bu evrede artık hasta cerrahi tedavi şansını kaybeder. Bu aşamada kanser tutuğu organlara göre bulgu vermektedir. Kemik tutulumu olmuşsa kemiklerde kolay kırılmalar gelişebilir. Beyin tutulumunda hastanın bilinci kapanır ve yoğun bakım koşullarında tedavi edilmesi gerekir. Meme kanseri için biz hekimlerin en önemli görevi hastalığı ileri evreye ulaşmadan tespit etmek ve tedavisini gerçekleştirmektir. Çünkü meme kanseri erken teşhis edilirse tedavi edilebilen bir kanserdir.

False