GeriSağlık Erken menopozda hamilelik mümkün mü?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Erken menopozda hamilelik mümkün mü?

Erken menopozda hamilelik mümkün mü?

Erken menopoz, son yıllarda kadınlarda daha erken yaşlarda görülmeye başlandı. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, “Erken menopoz evresine giren kadınlara yumurtlama, üreme ya da tüp bebek tedavisi uygulanarak hamilelik elde edilebilir” dedi.

Menopoz, kadının yumurtalıklarında yer alan foliküllerin tam anlamı ile tükenmesi durumudur. 35-40 yaşın altında kadınların adet kanamalarının kesilmesi de erken menopoz dönemi olarak isimlendirilmektedir.

Erken menopoz teşhisinde kendiliğinden gebe kalabilme durumunun çok düşük olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, “40 yaşın alında erken menopoz tanısının yapılması çok önemli. Kadının adet döngüsü tam olarak 1 yıl geçmiş ve bu süre içersinde hiçbir kanama olmamış ise hastaya erken menopoz tanısı konulabilir. Erken menopoz evresine giren kadınlara uygulanan yumurtlama tedavileri ya da üreme tedavileri kadınların hamile kalma şansını çok fazla da artırmamaktadır. Bu nedenle üreme tedavilerinin içersinde en başarılı yöntem tüp bebek uygulamasıdır” dedi.

ERKEN MENOPOZ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Erken menopozda hamilelik mümkün mü

Erken menopozda hormon tedavisi uygulanması gerektiğini söyleyen Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, “Erken menopozda iki ana sorun vardır, östrojen yokluğu, yumurtaların azalması veya bitmesi. Erken menopoza giren kadının doğal menopoz yaşına kadar hormonal tedavi alması gerekmektedir. Temiz çıkması durumunda üç yılda bir smear ve yıllık jinekolojik muayenede ultrason ile yumurtalıkların durumu değerlendirilmelidir. Yaşla uyumsuz yumurta sayısı varsa ek kan tetkikleri istenerek kişi bu konuda uyarılmalıdır” şeklinde konuştu.

ERKEN MENOPOZ ÖNLENEBİLİR Mİ?

Erken menopozda hamilelik mümkün mü

Yıllık düzenli doktor muayene ile erken teşhisin mümkün olduğunu belirten Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, “Muayenede adetin ilk günlerinde hormon testleri yapılmalı ve vajinal ultrasonla yumurtalık rezervi belirlenmelidir. Bu sayede kadının döllenmeye elverişli olan yumurta hücresi sayısı hakkında fikir sahibi olunabilir ve önlemler alınabilir” diye konuştu.

TÜP BEBEK TEDAVİSİ NE ZAMAN GEREKLİ OLABİLİR?

Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, genç kadınlarda erken menopoz tanısını izleyen ilk birkaç yıl içerisinde kendiliğinden gebelikler oluşabildiğini, ancak zaman kaybedilmemesinin önemli olduğunu kaydetti.

False