GeriSağlık Erken boşalma erkeklerin %30’unda görülüyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Erken boşalma erkeklerin %30’unda görülüyor

Erken boşalma erkeklerin %30’unda görülüyor

Strese ve depresyona neden olabiliyor.

Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Şevki Sert, erken boşalmanın nedenleri, tanı ve tedavisi hakkında önemli bilgiler verdi. İşte, erken boşalma sorunu ile ilgili merak edilenler...

Erken boşalma, çok küçük bir uyarı ile istenenden önce vajinal penetrasyon öncesi veya hemen sonrasında boşalmanın olmasıdır. Bu durum kişide seksüel yaşam başladığından beri olabilir (primer) veya sonradan oluşan (sekonder) olabilir. Primer olan tiplerde ejakulasyon (boşalma) çok erken olur (vaginal penetrasyon sonrası 1-2 dakika). Sonradan oluşan (sekonder) tiplerde bu kadar erken değildir.

Erken ejakulasyon (PE) erkeklerin %20-30'unda görülen bir sorundur. Nedeni tam bilinmemekle beraber anksiyete, penil aşırı duyarlılık veya seratonin reseptör bozukluğundan kaynaklanabilir.

Erken ejakulasyon, kişide mental strese, anksiyete, utanç, depresyona neden olur ve pek çok erkek bu konuda yardım da talep etmez.

Erken boşalma erkeklerin %30’unda görülüyor

ERKEN BOŞALMADA TANI

Hastanın kendisi veya partnerinden alınan öykü ile konur. Sertleşme sorunundan ayırmak da gereklidir.

ERKEN BOŞALMA TEDAVİSİ

Başlıca ilaç tedavisine dayanır. Kişinin prostat enfeksiyonu varsa öncelikle bu tedavi edilmelidir. Genç erkeklere cinsel ilişki öncesi mastürbasyon öneren otörler vardır. Bunun dışında farmakolojik tedavi yapılır. Farmakolojik tedavi davranış ve psikolojik tedavi desteği ile kombine edilirse başarı oranı daha da artar.

Yüzeyel anestezik kremler kullanılabilir. Bunlar kullanılırken karşı cinsi etkilememesi için kondom kullanılması da önerilmektedir.

Seratonin geri alımını önleyici ilaçlar: Bu amaçla, birtakaım ilaçlar kullanılmaktadır. İlaçların yan etkisi; boşalmanın çok uzaması, halsizlik, yorgunluk, bulantı, kusma ve ishal olabilir.

Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Şevki Sert

False