GeriSağlık Erkeklerde prolaktin değeri kaç olmalı ve neden yükselir? Prolaktin yüksekliği nasıl tedavi edilir ve nelere sebep olur
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Erkeklerde prolaktin değeri kaç olmalı ve neden yükselir? Prolaktin yüksekliği nasıl tedavi edilir ve nelere sebep olur

Erkeklerde prolaktin değeri kaç olmalı ve neden yükselir? Prolaktin yüksekliği nasıl tedavi edilir ve nelere sebep olur

Prolaktin değeri, Vücutta hipofiz bezinin salgıladığı hormon sıvısı olarak tanımlanmaktadır. Erkelerde prolaktin değeri ile kadınların prolaktin değeri birbirinden farklıdır. Erkeklerde nominal prolaktin değeri ortalama 5- 10 değer kabul edilirken kadınlarda ortalama 25 değer kabul edilmektedir. Prolaktin değeri kadınlar için özellikle emzirme döneminde en yüksek seviyeye ulaşır ancak erkeklerde bu değer nominal hormon düzeyi için gereklidir. İşte, tüm detaylar.

Erkeklerde prolaktin değeri sabaha karşı yoğun olarak salgılanır ve şeffaf sıvı olarak görülmektedir. Bu bakımdan prolaktin değerinin yükselmesi erkekler için kısırlık, tüylenmede azalma, ereksiyon sorunları, cinsel isteksizlik, meme büyümesi gibi fiziki olarak gözle görülen belirtiler söz konusu olmaktadır. Bu durumda vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurulması erken teşhis ve altında oluşabilecek rahatsızlıkları ortadan kaldırmak amacıyla çok önemlidir.

Erkeklerde Prolaktin Değeri Kaç Olmalı ve Neden Yükselir?

Prolaktin bir hormon türüdür. Erkeklerde miktar olarak az miktarda salgılanmakta ve erkeklik hormonu ile birlikte denge sağlamaktadır. Bu bağlamda erkeklerin prolaktin değerinin yükselmesi durumunda farklı bir durum söz konusu olabileceği unutulmamalıdır. Kadınlar için süt hormonu şeklinde bilinmektedir. Ancak erkekler için de belirli düzeyde vücut prolaktin üretmektedir. Erkekler için ortalama 5- 7 nanogram maximum 10 nanogram olmalıdır. Erkeklerde Prolaktin değeri nominal düzeyin üzerine çıkması söz konusu olması halinde mutlaka kontrol altına alınmalı ve neden bu hormon değerinin yükseldiği konusu mutlaka araştırılmalıdır.

Prolaktin değerinin erkeklerde yükselme sebeplerine detaylıca araştırılacak olursa öncelikle fiziksel rahatsızlıklar gözlenmelidir. Bu duruma en önemli nedenlerin başında uykusuzluk, egzersiz yetersizliği, cinsel yaşamda düzensizlik, aşırı stres ve anksiyete bozukluğu sayılabilmektedir.

Bu belirtilere bağlı olarak hormonal hastalıklara uzman doktorlar araştırma isteyebilir. hipofiz bezinin düzenli çalışmaması prolaktin değerinin erkeklerde yükselmesine sebep olmaktadır. Sağlıklı bir fiziksel yaşam öncelikle bağışıklık sistemini güçlü kılar sağlıklı bir bağışıklık sistemi ise tüm rahatsızlara ve hormonal bozukluklara savaş açar ve olası rahatsızlıklar önüne bariyer sistemi kurar

Bu bağlamda öncelikle bağışıklık sistemini vücudun güçlü olması önemlidir. Sağlıklı Erkek veya kadının doğru ve doğal beslenmesi, obezite riskinden uzak durması, günlük fiziksel aktiviteleri yerine getirmesi, alkol ve sigara gibi zararlı maddelerden uzak durulması, ruhsal anlamda stres ve üzüntüden kaçınılması oldukça önemlidir.

Erkeklerde Prolaktin Yüksekliği Nasıl Tedavi Edilir ve Nelere Sebep Olur?

Prolaktin değerinin yükselmesi ve belirtileri anlaması kişiler için söz konusu olabilmektedir. Bir erkeğin kendisinde yaşanan belirgin değişiklikleri görmesi ve kendisini rahatsız hissetmesi durumunda mutlaka kontrol amacıyla bir sağlık kuruluşuna başvurmalı ve bir uzman görüş almalıdır.

Erkeklerde yükselmiş bir prolaktin değeri bir takım hastalıklara yol açabilmektedir. Bu hastalıklardan bazılarına göz atılacak olursa;

 - Hipofiz kanseri

 - Siroz

 - Otoimmün hastalıkları olarak bilinen bağışıklık sisteminin düşmesi sonucu gelen hastalıklar

 - Göğüs hastalıkları

 - Trioid hastalıkları

 - Böbrek hasarı ve yetmezliği rahatsızlıklardan bazıları olarak baş göstermektedir.

 Yine Erkekler için prolaktin değerinin yükselme sebepleri aşağıdaki şekildedir

 - Sperm sayılarının azalması, cinsel münasebette dengesizlik

 - Depresyon

 - Stres

 - Obezite

 - Erkeklerde meme büyümesi veya şişmesi

 - Ereksiyon azalması şeklinde tanımlaması yapılmaktadır.

Erkeklerde prolaktin değerinin yükselmesi sonucunda ortaya çıkan belirtilerin tedavisi için öncelikle uzman hekim kontrolü mutlaka gerçekleşmelidir. Uzman hekim hormon testleri ve kan testlerini kontrol etmekte ve prolaktin düzenleyici ilaç tedavisine başlamaktadır. Bu ilaçlar hormon düzeyini direkt olarak etkilemesi sebebiyle tahlil sonucuna göre ilaç dozunu uzman doktorlar tarafından ayarlanmaktadır. tedavi periyodu kişiden kişiye değişmektedir. Bu bağlamda rutin kontroller belirtilen periyodlarda mutlaka gerçekleştirilmelidir.

Hipofiz bezinin salgıladığı prolaktin değerinin çok yüksek olması sebebiyle ilaç tedavinin yetmediği durumlarda cerrahi bir müdahale söz konusu da olabilmektedir.

False