GeriSağlık Erkeklerde osteoporoz nedir, neden olur ve belirtileri nelerdir? Erkeklerde osteoporoz nasıl geçer ve tedavisi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Erkeklerde osteoporoz nedir, neden olur ve belirtileri nelerdir? Erkeklerde osteoporoz nasıl geçer ve tedavisi

Erkeklerde osteoporoz nedir, neden olur ve belirtileri nelerdir? Erkeklerde osteoporoz nasıl geçer ve tedavisi

Erkeklerde görülen osteoporoz, kemik erimesi olarak bilinen ve genel olarak 50 yaş üstü erkeklerde görülen bir hastalık olarak tanımlanabilir. Bu hastalık, organ nakli, diyabet, tiroid hastalığı, kanser tedavisi, endokrin bozukluklar, bağışıklığı düşüren ilaçların kullanımı gibi risk faktörleri olduğu zaman 50 yaş altında olan erkeklerde de sık sık görülebilir. Bunun yanı sıra genetik geçişlerin olması nedeni ile erkeklerde idiopatik adı verilen osteoporoza genç yaşlarda karşılaşmak mümkündür. osteoporoz ileri özellikle ileri yaşta olan erkekler için önemli bir risk faktörü olarak açıklanabilir. Kadınlarda genel olarak menopoz sonrası boy gösterirken bu durum erkeklerde genel olarak 50 yaş ve 50 yaş üstünde görülür. Peki erkeklerde osteoporoz nedir, neden olur? Osteoporoz belirtileri ve tedavisi nelerdir ayrıntıları ile sizler için derledik.

Erkeklerde görülen osteoporoz, bir diğer adıyla kemik erimesi olarak bilinen bu hastalık genetik faktörlerin yanı sıra çevresel etkenlere bağlı olarak da gelişebilen bir hastalık olarak tanımlanabilir.

Erkeklerde Osteoporoz Nedir?

Kemik erimesi, kemik yapısının yaşlanma ve çeşitli nedenlere bağlı olarak gücünü kaybetmesi ve zayıflaması olarak tanımlanabilir. Kemik yoğunluğunda düşüş yaşanması sebebi ile kemiklerin çok fazla kırılgan hale gelmesi olarak açıklanır. Osteoporoz, kemik içlerinde boşlukların oluşması ve yoğunluk azalması ile görülür. Çatlamaya ve kırılmaya çok yatkın hale gelen kemikler, kemik görüntüleme sonucunda görülebilir. Erkeklerde osteoporoza bağlı olarak görülen kırıklar ise en fazla el bilekleri, kalça kemikleri ve omurga olarak bilinir.

Osteoporoz Neden Olur?

Kemikler her yaşta kendini sürekli yeniler. Yaş ilerleyince kemik yapımının kemik yıkımına yetişemediği görülür. Bu sebepten dolayı da kemik erimesi görülür. Kemik erimesi farklı nedenlere bağlı olarak görülebilir. Kemik erimesinin nedenleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  1. Hareketsiz bir yaşam tarzı sürmek,
  2. Adrenal bez hastalığına sahip olmak,
  3. Cinsiyet hormonunda düşüş yaşamak,
  4. Genetik yatkınlığın olması,
  5. İleri yaş,
  6. Yetersiz kalsiyum, D vitamini ve fosfor alımı,
  7. Tiroid hormonu ile ilgili bozukluklar,
  8. Sigara ve alkol alımı,
  9. Steroid içeren ilaçların alımı neden olarak sayılabilir.

Erkeklerde Osteoporoz Belirtileri Nelerdir?

Erkeklerde kemik erimesi erken dönemde bakıldığı zaman hiçbir belirti göstermez. Kemik yoğunluğunda azalma olduğu zaman kemikte kırılma ya da çatlama olmadığı müddetçe hastalığın tespiti zorlaşır. Osteoropoz ilerlediği zaman kişi bazı belirtileri yoğun olarak hissedebilir. Osteoporoza ait olan belirtiler aşağıdaki gibidir:

  1. Kambur hale gelmek ve çarpık bir şekilde durmak,
  2. Zaman içerisinde kemiklerin eğrilmesi sonucu boyunda kısalma olması,
  3. Basit hareketlerle bile gelişebilen kırık ve çatlaklar,
  4. Omurga içinde çöken ya da kırılan bir omurun sebep olduğu bel ağrıları olarak sıralanabilir.

Bu belirtiler kemik erimesinin çok ilerlediği dönemde kendini gösterir. Hastalık bu kadar ileri seviyeye geldiyse hasarı geri döndürmek oldukça zor hale gelir. Bu sebepten dolayı sporu düzenli yapmalı ve beslenme düzenine her yaşta dikkat edilmelidir.

Erkeklerde Osteoporoz Nasıl Geçer ve Tedavisi Nasıldır?

Kemik erimesi hastalığında uygun olan tedavi hekim tarafınca belirlenmektedir. Tedavi seçeneği olarak kemiklerde kırık görülme olasılığı düşük olanlarda vitamin ve mineral desteği yapılması gerekir. Sağlıklı bir beslenme düzeni ile bu şekilde bir tedavi oluşturulabilir. Ancak kırıklar kolay bir şekilde gelişme gösteriyorsa bifostonat ilaçları yaygın olarak kullanılır. İlacın çeşitli yollar ile vücuda enjekte edilmesi tercih edilir. İlaç tedavisinin yanı sıra kişinin hareket etmesi, sağlıklı beslenmesi ve moral motivasyon gibi destek alması tedavi açısından oldukça önemlidir.

False