GeriSağlık Erkeklerde idrar kaçırma neden olur, nasıl önlenir ve hangi bölüm bakar? İdrar kaçırma tedavisi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Erkeklerde idrar kaçırma neden olur, nasıl önlenir ve hangi bölüm bakar? İdrar kaçırma tedavisi

Erkeklerde idrar kaçırma neden olur, nasıl önlenir ve hangi bölüm bakar? İdrar kaçırma tedavisi

Erkeklerde idrar kaçırma durumu kadınlara göre daha az görülen bir durum olarak bilinir. İdrar kaçırma nedenlerine ve belirtilerine bakıldığında ise bu konunun oldukça geniş çaplı olduğu görülür. Kişiden kişiye farklılık gösteren idrar kaçırma durumu bazı kişilerde fiziksel nedenlere bağlı iken bazı kişilerde ise psikolojik bir durum olarak görülmektedir. Erkeklerde 55 ila 60 yaş aralığında sık sık görülen prostat kanseri, erkeklerde idrar kaçırmanın en yaygın nedenlerinden biri olarak bilinir. Peki erkeklerde idrar kaçırmanın diğer nedenleri nelerdir? İdrar kaçırma neden olur ve tedavisi nasıldır merak edilenleri ayrıntıları ile sizler için derledik.

İdrar kaçırmak, hem erkekte hem de kadında görülebilen bir durum olarak açıklanabilir. Genel olarak altında yatan hastalıklar ile belirti gösteren idrar kaçırma, kişinin psikolojik durumuna bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir.

Erkeklerde İdrar Kaçırma Neden Olur?

Erkeklerin kas yapıları kadınlara nazaran daha sağlamdır. Erkekler kadınlara göre daha az idrar kaçırma sorunu ile karşı karşıya kalsa da bu ihtimal hiçbir zaman sıfırlanmaz. Prostat büyümesi tedavi altına alınmadığı takdirde prostat ameliyatı sonrasında kişide tekrar görülebilir. Bu durum tıbbi durumlar, fiziksel sorunlar ve günlük alışkanlıklara bağlı olarak görülebilir. İdrar kaçırmanın çeşitli nedenleri arasında aşağıdaki etkenler yer almaktadır:
1. İdrar yolu enfeksiyonuna sahip olmak, idrar çıkması konusunda ısrarcı olur ve bazı zamanlarda idrar kaçırma ile sonuçlanır.
2. Kabızlık durumunda olduğu zaman kişi idrar kaçırma sıklığı ile karşı karşıya kalabilir.
3. Yaş ile ilgili gelen değişimler idrar kaçırmayı sıklaştırabilir.
4. Tümör ya da taş olması, idrar akışını engeller ve normal olan idrar akışının önüne geçer. Bu durum da idrar kaçırmayı beraberinde getirir.
5. Prostat kanseri olan erkeklerde idrar tutamama durumu tedavi olmayan prostat kanseri ile ilgili olabilmektedir. Sık idrar çıkmak prostat kanserinin en yaygın görülen belirtilerinden biridir.
6. Prostat büyümesi de yaşlı erkeklerde oldukça sık görülen bir hastalıktır. Genel anlamda iyi huylu olarak bilinen bu tümörler prostat bezinin genişleme göstermesi ile ortaya çıkar.
7. Nörolojik ve psikolojik durumlar, idrar tutamamanın yaygın nedenleri arasında yer alır. İnme, beyinde tümör olması, Parkinson hastalığı gibi hastalıklar sinir sinyallerine müdahalede bulunduğundan dolayı idrar kaçırmaya sebep olur.

Erkeklerde İdrar Kaçırma Sorununa Hangi Bölüm Bakar?

Erkeklerde idrar kaçırma rahatsızlığına bağlı olarak uygulanan farklı tedavi yolları bulunur. Belirtiler kişide yoğun olarak hissediliyor ve kişiyi etkiliyorsa bir Üroloji uzmanına görünmekte fayda vardır. Bu bölümler rahatsızlığın teşhis edilmesi ve tedavi altına alınması sürecinde oldukça yardımcı olacaktır. Eğer rahatsızlık psikolojik bir olaya dayanıyorsa psikiyatri servisine de yönlendirilebilir.

Erkeklerde İdrar Kaçırma Tedavisi Nasıl Yapılır?

İdrar kaçırma hastalığı kişinin günlük hayatını pek çok yönde etkiler. Bu yüzden tedavi olarak izlenecek pek çok çözüm yolu bulunur. Eğer kişide kilo fazlalığı bulunuyorsa uygun bir egzersiz ve diyet programı uygulanmalıdır. Kabızlık neden oluyorsa ilaç tedavisi ile düzenlenebilir. Günlük olarak sıvı alımı gerekenden fazla miktarda ise bu alım azaltılabilir. Kişi sigaradan ve alkolden uzak durmalıdır. Eğer kişide idrar yolu iltihabı ya da idrar yolu ile ilgili herhangi bir sıkıntı varsa antibiyotik kullanmalıdır. Pelvik kaslarını güçlendirici egzersizler de yine idrar kaçırma tedavisinde önerilmektedir.

Prostat büyümesine bağlı bir idrar kaçırma söz konusu ise cerrahi işlemler göz önüne alınabilir. Bunun yanı sıra eğer kişide mesane sarkması gibi durumlar söz konusu ise yine cerrahi müdahale ile işlem yapılmalıdır.

 

False