GeriSağlık Erkeklerde hormon testi nasıl ve neden yapılır? Erkeklerde hormon testi hangi bölümde ve aç karnına mı yapılır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Erkeklerde hormon testi nasıl ve neden yapılır? Erkeklerde hormon testi hangi bölümde ve aç karnına mı yapılır?

Erkeklerde hormon testi nasıl ve neden yapılır? Erkeklerde hormon testi hangi bölümde ve aç karnına mı yapılır?

Erkeklerde hormon testi, kan tetkikleri ile yapılan hormon ölçümleri sonucunda hastalıkların teşhisi yapılarak hastalıkların seyri izlenebilir. Hormon testi de, pek çok testten meydana gelir. Yapılması diğer testlere göre daha zor olduğu için, çok daha maliyetlidir. Erkeklerde hormon testi nasıl ve neden yapılır sizler için derledik.

Rutin bazal hormon tahlillerini her merkezde kolaylıkla yaptırabilir, özel testleri de sadece belirli merkezlerde yaptırabilirsiniz.

Erkeklerde Hormon Testi Nasıl ve Neden Yapılır?

Hayatımız boyunca sağlığımızı etkileyen çeşitli sağlık sorunlarının tedavisi, ancak doğru bir teşhis ile mümkün olabilir. Bu teşhisin konulması ise, bazı durumlarda yürütülen ileri tetkiklerin sağladığı verilere de bağlıdır. Doğru bir tanı için gerekli olan bu ileri tetkiklerden birisi de kandaki çeşitli biyokimyasal parametrenin incelendiği bazı hormon testleridir.

Sağlıklı bir kişilerde hormonlar, vücut için hayati pek çok fizyolojik mekanizmaların ve fonksiyonun düzgün bir şekilde çalışabilmesi için gerekli biyokimyasal maddelerdir. Hormonların hepsi, kendine özgü dokularda sentezlenerek daha sonra kana verilir. Aynı zamanda yine de her bir hormon kendine özgü vücuttaki başka dokulara, kan yolu ile ulaşarak kısa zaman içinde etkisini gösterir. Hormonların kanda bulunan miktarında eksiklik ya da fazlalık olması veya etki mekanizmasında bazı aksaklıkların meydana gelmesi durumlarında çeşitli hastalıklar meydana gelir.

Hormon testleri de her bir hormon için ayrı bir şekilde, kandan ya da hormonun vücutta bulunan metabolizmasına bağlı olarak idrar gibi çeşitli vücut sıvılarından miktarının ölçülmesine dayanan bir çeşit laboratuvar tetkikleridir. Bu nedenle, hormon testleri içinde vücutta üretilen her hormon için ayrı ayrı bazı ölçümler yapılır ve hastalık tanısının konulması için elde edilen tüm bu veriler de birlikte değerlendirilir.

Erkeklerde Hormon Testi Hangi Bölümde ve Aç Karnına Mı Yapılır?

Her bir hormon testi için, ölçüm şekli ve yöntemi farklılık gösterse bile genel olarak hormon testleri ayrı bir tüpte alınan kan örneği ile çalışılır. Hastalık tanısı için hormon ve kan düzeylerinin yeterli olduğu bazı hormon türlerinde, kandaki hormon seviyesinin tespit edilmesi de yeterlidir. Aynı zamanda, bazı hormonların ve bu hormonlarla ilgili organların fonksiyonlarının değerlendirilebilmesi için, kan düzeyleri yerine metabolizmaları sonucunda meydana gelen maddelerin düzeyleri kandan ya da diğer vücut sıvılarından bakılması gerekir.

Örnek olarak, böbrek üstü bezine ait olan kortizol hormonunun doğru bir şekilde tayin edilebilmesi için 24 saatlik biriktirilen idrar örneğinin kullanılması ya da adrenalin düzeyi için metanefrin düzeyine bakılması şeklinde gösterilebilir. Bunların yanında, hormonların kanda bulunan düzeyleri farklı koşullarda çeşitlilik gösterebilir.

Kişinin cinsiyeti, yaşı, günlük aktivitesi, ek hastalıkları, sigara kullanımı, beslenme alışkanlığı, alkol tüketimi ve tahlilin yapıldığı zaman dilimi gibi pek çok farklı parametreler hormon düzeylerini önemli ölçüde etkileyebildiği için; hastalıkların değerlendirmesi için yürütülen hormon testlerinin doğru bir zamanda yapılması çok önemlidir. Buna örnek olarak da, kadınların insülin, eşey hormonlarının adet döngüsüne göre değişkenlik göstermesi gibi kan şekerini düzenleyen kortizol gibi zamana göre üretimi değişen hormonların bakıldığında aralığının ölçümü değiştirmesi ya da hormonların beslenme alışkanlığından etkilenmesi de sayılabilir.

Rutin bir şekilde istenen hormon testlerinin pek çoğu hemen her sağlık merkezinde yapılabiliyor ama bazı özel hormon testleri için belli başlı sağlık merkezlerine de gidilmesi gerekiyor. Sağlık ocaklarında da kan alındığı biliniyor ama hormon testi için sağlık ocağı zaman zaman yeterli de olmayabilir. Bu konu hakkında en sağlıklı bilgiyi bağlı olduğunuz aile hekimliğinden kolaylıkla alabilirsiniz. Yapılacak olan hormon testi sağlık ocağının imkanlarını aşarsa aile hekimi sizi en yakın sağlık merkezine yönlendirebilir.

 

False