Geri Sağlık Erkekler menopoz olur mu ve nasıl olur? Erkeklerde menopoz dönemi yerine gerçekleşen nedir
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Erkekler menopoz olur mu ve nasıl olur? Erkeklerde menopoz dönemi yerine gerçekleşen nedir

Erkekler menopoz olur mu ve nasıl olur? Erkeklerde menopoz dönemi yerine gerçekleşen nedir

Erkeklerin yaşlandığı dönemi ifade eden andropoz, testosteron hormon seviyesinin azalması ile meydana gelen bir süreç olarak bilinir. Halk arasında yaygın olarak erkeklik hormonu olarak bilinen testosteron düzeyinin düşmesi sonucunda cinsel istekte azalma ve fonksiyonel olarak bir düşüş görülür. Kişinin ruh halini dengelemede etkili olan bu hormon, azaldığı zaman psikolojik olarak da erkekleri etkiler. Erkeklerde andropoz ya da bir diğer adı ile erkek menopozu olarak adlandırılan bu dönem 50 yaş ve üzeri erkeklerde meydana gelebilen bir durumdur. Peki erkek menopozu hakkında neler bilinir? Erkek menopozu döneminin yerine hangi dönem yaşanır ayrıntıları ile sizler için derledik.

Erkek menopozu olarak bilinen andropoz dönemi erkeklerin belli bir yaştan sonra hem fiziksel hem de duygusal olarak yaşadıkları duygu durum değişiklikleri olarak tanımlanabilir.

Erkekler Menopoz Olur mu?

Kadınların genellikle 50 yaş ve üstünde yaşamış olduğu menopoz döneminin bir benzerini erkekler de yaşamaktadır. Erkekler bu dönemlerde fiziksel değişimlerin yanı sıra psikolojik farklılıklar da hissedebilir. Bu durum oldukça normaldir. Sinir stres durumu, duygu ve düşüncede kontrolsüzlük gibi durumlar meydana gelebilir. Bunları sınırlamak zor bir hal alabilir ancak sağlıklı yaşam ve çeşitli tedavi yolları ile sağlanmaktadır. Kişinin hayatına etkisi çok fazla ise ve günlük işleri aksatmasına neden oluyorsa kişiye uygun bir tedavi yöntemi belirlenmeli ve bu yöntem izlenmelidir.

Erkekler Nasıl Menopoz Olur?

Erkekler yaş aldıkça kan düzeyinde bulunan testosteron seviyesinde azalma görülür. Pek çok açıdan bakıldığı zaman kadınlarda menopoz dönemi ile benzerlik gösteren andropoz aslında daha farklıdır. Andropoz olarak bilinen bir diğer adı ile de erkek menopozu, erkeklerde bazı belirtiler ile kendini göstermekte ve belirlenmektedir. Andropozun olmasını belirleyen faktörler ve belirtiler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  1. Aşırı terleme durumu,
  2. Aniden gelen ateş basması,
  3. Eklem ve kas ağrısı yaşamak,
  4. Anemi yani kansızlık problemi,
  5. Vücut tüylerinde düşüş olması,
  6. Uyku problemleri yaşamak,
  7. Sinirli ve saldırgan olmak,
  8. Erken boşalma durumu,
  9. Cinsel isteksizlik,
  10. Alınganlık yapmak,
  11. Zihinsel faaliyetlerde azalma meydana gelmesi,
  12. Yağ kitlesinde artış olması,
  13. Kemik erimesi,
  14. Aniden değişen duygu ve durum değişiklikleri olarak sıralanabilir.

Erkeklerde Menopoz Dönemi Yerine Gerçekleşen Nedir?

Bilindiği üzere kadınlarda ileri yaşta görülen ve regl periyodunun bitmesi ile beraber kendini gösteren dönemin adı menopozdur. Erkeklerde de erkek menopozu adı verilen andropoz dönemi yaşanmaktadır. Uzun lafın kısası menopoz dönemi yerine andropoz dönemi yaşanır. Andropoz döneminde testosteron seviyesinde düşüş olan erkeklerde görülmektedir. Bu seviyenin değişimi her erkekte farklılık göstermektedir. Diğer bir ifade ile 40 yaşından sonra bu hormon seviyesinde azalma görülse dahi bu azalma her bireyde aynı seyretmez. Bu yönüyle de kadınların yaşamış olduğu menopoz döneminden ayrılmaktadır. Kan dolaşımında bulunan testosteron seviyesinin azalması sonucunda andropoz dönemine girilir.

Yaşın ilerlemesi ile beraber kanda bulunan SHBG hormon seviyesi de artar. Bu durum biyolojik açıdan kullanılabilir olan testosteronun azalmasına sebep olur. Tüm bunların yanı sıra testosteron seviyesindeki gerileme sonucunda organ ve dokuların hormonu yeteri kadar alamadığı görülür. Bu olay sonucunda da andropoz dönemine girilmiş olur. 40'lı yaşların sonlarından 50'li yaşlara geçildiği esnada kendini gösterme olasılığı daha yüksek olan bir dönem olan andropoz, erkeklerde çeşitli belirtilere sebep olmaktadır. Cinsel isteksizlik, sinirli olma durumu, hırçın hissetme, gergin ve sürekli gelen mutsuzluk hissi bu belirtilerden bazılarıdır.

False