GeriHamilelikte Sağlık Engelli Hamilelerin Psikolojileri Nasıl?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Engelli Hamilelerin Psikolojileri Nasıl?

Engelli Hamilelerin Psikolojileri Nasıl?

Engeli olan anne adayları bu duygu karmaşasına ek olarak başka duygulara da ev sahipliği yaparlar.

Engeli olan anne adayları bu duygu karmaşasına ek olarak başka duygulara da ev sahipliği yaparlar. Engellilik hamileliğe engel değildir ancak yaşanan karmaşık duygular engelli anne adaylığının bir parçasıdır.

Yetersizlik

Anne adayı bedensel engelinden dolayı yapamadıkları nedeni ile yetersizlik duygusu yaşayabilir. Hamilelik sürecinde bebeğinin hangi ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanabileceğini düşünen anne adayı kendini diğer anne adaylarından daha şanssız ve çaresiz hisseder.

Yetersizlik duygusunu tüm anne adayları zaman zaman hisseder. Bazen bebeğin eşyalarını tamamlayamamış olmak, bazen erken başlayan kasılmalar, bazen ise hamilelik sonrasını düşünmek annenin kendi anneliğinden şüphe etmesine neden olur. Ancak tüm bu duygular normaldir. Önemli olan bu duyguyu da kabul etmek, kendini çok fazla suçlamamak ve gerektiğinde yardım alabilmektir.

Yeterlilik

Yetersizlik duygusunun tam tersi olarak hamile kalmak ve anne olmak engelli anne adayı için tamamlanmışlık hissini de beraberinde getirebilir. Bir çocuğunun olması, bir bebeğin ihtiyaçlarını karşılayabiliyor olmak engelli anne adayı için çok olumlu hisler getirir. Bu yeterlilik hissi annenin engeli ile baş etmesini daha da güçlendirirken “Çocuğu için güçlü olma” isteğini de beraberinde getirir.

Kaygı ve Korku

İlk hamile kalınan andan itibaren doğuma kadar anne adayı birçok kaygılı an yaşar. Bazen sadece duygusal gerginliğinin artması ile artan bu kaygılar engeli olan anne adaylarında da yaşanabilir. Bebeğin sağlığı, bebeğin hareketleri, annenin sağlığı gibi konularda olan kaygı ve korkular bazen anne adayını çok zorlayabilir. Çünkü kaygısı veya korkusu artan anne adayının stresi artar, artan stres de hem fiziksel hem de ruhsal sağlığı olumsuz etkileyebilir.

Öfke

Anne adayının aklından geçen sorular ve olumsuz olacağını düşündüğü senaryolar zaman zaman öfkeye sebep olabilir. “Neden ben?” diye başlayan sorularda anne kendi yetersizliğinden bunalabilir, yapmak istediklerini yapamadıkça durumuna öfke duyabilir. 
Bazen de etrafındaki insanların tavrından rahatsızlık duyabilir. Aşırı ilgi gösterilmesi, çok hassas davranılması, annenin engeli nedeni ile çevredeki insanların tavırlarındaki değişiklik annenin öfkelenmesine neden olabilir.

Coşku

Olumsuz duygular kadar annenin yaşadığı birçok olumlu duygu da vardır. Bunlardan en belirgini tabii ki mutluluk ve heyecandır. Bu iki duygu da annenin coşkulu bir tavır içinde olmasına neden olur. Hamilelikte yaşanan küçük sıkıntılar, mide bulantıları, alınan kilolar dert edilmeden anne olunacağı fikri anne adayının çok keyifli bir 9 ay geçirmesini sağlar.

Uzman Psikolojik Danışman
Seçil Akaygün Cüntay

HAFTA HAFTA HAMİLELİK

False