GeriSağlık Ender Saraç: “Küçük balıkları tüketin”
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Ender Saraç: “Küçük balıkları tüketin”

Ender Saraç: “Küçük balıkları tüketin”

Balık büyüdükçe içindeki ağır metal oranı yükseliyor!

Dr. Ender Saraç, kadın davetlilere uyarıda bulunarak, “Kocanızı seviyorsanız doymuş yağlı yemek vermeyin. İşten yorgun olarak dönen eşinizin kan şekerine dikkat etmeli. Margarinli tatlılar, beyaz un ve beyaz şeker gibi gıdalar sağlığa zararlı. Hem romatizmaya hem de eklem rahatsızlığına sebep oluyor. Şuruplu baklava, hamur işi, unlu gıdalardan uzak durun” dedi.

[forum_post_id=25]

“Kötü beslenmeden dolayı mide kanseri artış gösteriyor”

Kanserde erken teşhisin önemli olduğunun altını çizen Saraç, Magnetik Rezonans (MR) ve tomografi gibi modern tıp cihazlarının kullanıldığını belirtti. Önceki yıllarda erkeklerde özellikle sigara içmeye bağlı olarak akciğer kanserinin yaygın olduğunu hatırlatan Saraç, yaşam süresi uzadıkça prostat kanserinde artış gözlendiğini aktardı. Kötü beslenmeden dolayı mide kanserinin de artış gösterdiğini vurgulayan Saraç, meme ve rahim kanser türlerinin yaygın olduğu kadınlarda da sigara ve alkol tüketimine bağlı olarak kanser türlerinin değişiklik göstermeye başladığını anlattı.

“Kanserin en önemli faktörlerinden biri obezite”

Kanserden korunmada göbek ve bel bölgesinin ince olmasının çok önemli olduğunu ifade eden Saraç, şöyle konuştu: “Araştırmalara göre erkeklerde göbek bölgesi 94, kadınlarda da 88 santimetrenin üzerine çıktığında kanser, damar, şeker, Alzheimer ve yüksek tansiyon hastalığının temeli atılıyor. Kanserin en önemli risk faktörlerinden biri obezite yani aşırı yağlılık.”

Elektromanyetik kirliliğin hücreleri olumsuz etkilediğini de anlatan Saraç, cep telefonlarının 2G'den 3G'ye geçtiğini ve 4G'nin yolda olduğunu belirterek, 3G'deki elektromanyetik kirlilik oranının 9 kat daha yüksek olduğunu kaydetti. Baz istasyonlarından uzak durulması uyarısında da bulunan Saraç, “Büyük kentlerin çoğu elektrokirlilik tehdidi altında. Akşamları interneti kapatın. Elektromanyetik koruyucu kullanın. Cep telefonunuzu mümkün olduğunca kulaklıklı kullanın” dedi.

“GDO’lu besinle beslenen tavukları yiyoruz”

Soya fasulyesi ile mısır gibi GDO'lu genetiği değiştirilmiş gıdaların zararına da dikkat çeken Saraç, her gün bu gıdaların tüketildiğini anlattı. Saraç, ayrıca besi hayvanlarının çoğuna da GDO'lu besin verildiğine dikkat çekti. Saraç, “Eğer üzerinde glikoz şurubu yazıyorsa genetiği değiştirilmiş mısır yediğinizi bilmelisiniz.” GDO'lu besinle beslenen tavukları yiyoruz. Eskiden tavuk saatlerce pişerdi. Oysa şimdi 90 saniyede tavuk pişiriliyor. Tavuklarda artık jöle gibi eklemleri koruyan cildi bulamıyoruz” diye konuştu.

Balık büyüdükçe ağır metal oranı yükseliyor”

Son zamanlarda özellikle sanayi atıkları ile denizlerin kirlendiğini ifade eden Dr. Saraç, en sağlıklı olarak bilinen balıklarda bile kansere yol açan ağır metal olduğu uyarısında bulundu. Kalkan ve dil balığı gibi balıkların risk taşıdığını kaydeden Saraç, küçük balıkların tüketilmesi tavsiyesinde bulundu. Saraç, “Küçük balığı orta balık, orta balığı da büyük balık yiyor. Balık büyüdükçe ağır metal oranı yükseliyor” diye konuştu.

“Eti yüksek ısıya maruz bırakmayın”

Midyenin deniz dibinin çöpçüsü olduğunu ve temizlediğini de kaydeden Saraç, sanayi atıklarıyla kirletilen denizlerden çıkarılan midyenin tüketilmemesi uyarısında bulundu. Kadınları uyaran Saraç, çocuklara midye yedirilmemesi tavsiyesinde bulundu. Saraç, serbestçe gezen tavukların tüketilmesi gerektiğini ve organik yumurtaların tercih edilmesini tavsiye ederek, “Eti yüksek ısıya maruz bırakmayın. Mangalda kızartılan eti tüketmeyin. Çünkü kanserojen madde oluşuyor. Mangal 6 Avrupa ülkesinde yasaklandı” diye konuştu.

“Kocasını seven ona doymuş yağlı yemek vermesin”

Proteini yüksek besinlerle bakliyatın sağlıklı ürünler olduğunu belirten Saraç, kabızlığa karşı da koruyucu olduğunu belirtti. Eskiden bakliyatın kısa sürede kurtlandığını da belirten Saraç, oysa şimdi sağlığa zararlı katkı maddeleri sayesinde uzun süre taze kaldığını belirtti.

Kadın davetlilere uyarılarda bulunan Dr. Saraç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğer kocanızı seviyorsanız tok karına fazla doymuş yağlı yemek vermeyin. İşten yorgun olarak dönen eşinizin kan şekerine dikkat etmeli. Margarinli tatlılar, beyaz un ve beyaz şeker gibi gıdalar sağlığa zararlı. Hem romatizmaya hem de eklem rahatsızlığına sebep oluyor. Şuruplu baklava, hamur işi, unlu revanı, margarinli ve beyaz şekerli tatlılar sağlığa zarar veriyor. Kola ve asitli içecekler de obeziteye yol açıyor. Çocuğunuzun şişko olması onun sağlıklı olduğu anlamına gelmez.”

Sağlıksız beslenme sebebiyle son 50 yılda Türk erkeğinin sperm sayısının 100 milyondan 15 milyona düştüğünü de ifade eden Saraç, tüp bebek ünitelerine yoğun ilgi olduğunu kaydetti. Çocuklarda da kanser ve kalp hastalıklarına sıkça rastlandığını anlatan Saraç, stresli yaşamın olumsuzluklarına da dikkat çekti.

İHA

False