GeriSağlık En sağlıklı pişirme yöntemi hangisi?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

En sağlıklı pişirme yöntemi hangisi?

En sağlıklı pişirme yöntemi hangisi?

Besinlerin, vitamin ve minaral kaybı yaşamaması için bu önerilere kulak verin.

Çoğumuz evde kendi yaptığımız yemeği tercih ediyoruz ama bazı günler mutfağa ayıracak çok zamanımız olmuyor. Bu sıkışık anlar için farklı pişirme yöntemlerinde besin değerlerini nasıl daha iyi koruyabileceğimizi öğrenmek ister misiniz?

Fırınlama yaparken yağ eklemenize gerek yok!

En sağlıklı pişirme yöntemi hangisi

Yağ eklemeden besinleri pişirebildiğimiz, ızgara kadar zahmetli olmayan bir yöntemdir. Ek olarak fırında kalma süresini azaltmak ısıya duyarlı vitaminlerin kaybını da önlüyor. Özel fırın torbaları, besinlerin kendi sularıyla daha kısa sürede pişmesini sağlıyor; hem yumuşak ve lezzetli dokularını koruyor hem de soteye göre daha az yağ içeriyor.

Buharda pişirirken, pişirme suyuna dikkat!

En sağlıklı pişirme yöntemi hangisi

İşte en sağlıklı yöntemlerden biri de buharda pişirme. Özellikle sebzeler için çok uygun bir yöntemdir. Bu yöntemde dikkat etmemiz gereken konu, vitaminlerin suya geçmesi. Özellikle suda çözünen folat, C vitamini ve tiamin gibi vitaminlerin büyük bir kısmı pişirme suyuna geçiyor. Ayrıca, pişirme süreniz uzadıkça vitamin kayıpları da artar. Bu durumda hazırlanan besinlerin suyunu da dökmeden değerlendirmek sağlıklı tercih olacaktır.

Kızartmaları doyumluk değil, tadımlık tüketin

En sağlıklı pişirme yöntemi hangisi

Kızartmaların tek sağlıksız tarafı fazla yağlı olması değil. Bunun yanında, yüksek ısıya maruz kalmasından dolayı besinlerde sağlık için riskli olan akrilamid oluşuyor. Canınız illa ki kızartma çektiyse aklınızda bulunsun, kızartma yağını en fazla 3 kere kullanın ve doyumluk değil, tadımlık tüketerek porsiyon kontrolü sağlayın.

Kavurma yaparken yağ kullanmayın

En sağlıklı pişirme yöntemi hangisi

Pilavı veya etli yemekleri hazırlarken önce az yağda kavurup sonra sebzeleri ve suyu eklemek yağ alımımızı artırıyor. Bir nevi kızartma işlemine dönüyor ve bu da pek sağlıklı değil. Özellikle etli yemeklerde yağ kullanmamaya özen gösterin, çünkü etinizi yağsız tercih etseniz bile etin yapısında doğal olarak görünmeyen yağ var.

Izgarada ateşe dikkat!

En sağlıklı pişirme yöntemi hangisi

Izgarada ve çok sevdiğimiz mangalda önemli olan yiyeceğimizin direkt ateşe temas etmemesidir. Besin ile ateş arasında en az 15 cm mesafe olmalı. Çünkü yakın mesafede ısıya duyarlı vitaminlerin kayıpları ve kanserojen olan akrilamid oluşumu yine mümkün.

Hem besleyiciliği hem de sağlıklı olması açısından mümkün olduğunca fırınlama, buharda pişirme ve haşlamayı tercih etmek en iyisi. Fakat evde kızartma ve ızgara meraklıları varsa, bu küçük ipuçlarıyla yemeklerinizi daha sağlıklı pişirebilirsiniz.

False