GeriSağlık En fazla C vitamini kivide!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

En fazla C vitamini kivide!

En fazla C vitamini kivide!

Özellikle kışın tüketilmesinde oldukça yarar var.

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, kivinin önemli bir C vitamini deposu olduğunu, 60 gramlık küçük bir kivinin yetişkin bir insanın günlük C vitaminini karşıladığını söyledi.

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Turan Karadeniz, meyveler içinde en fazla C vitamininin kivide olduğunu belirterek, özellikle kışın vücudun C vitamini ihtiyacını karşılamak için bu meyvenin tüketilebileceğini söyledi.

Vitamin açısından 1 adet kivi 1 kilo portakala denk

Kivinin diğer meyvelerle birlikte meyve salatası şeklinde tüketilmesinin de önemine dikkat çeken Prof. Dr. Karadeniz, “Bugünlerde kivi hasat edildi. Önemli bir C vitamini deposu. Nasıl ki sebzelerde bir biberi, maydanozu, C vitamini kaynağı olarak en yüksek oranda biliyorsak meyveler içinde de en fazla C vitamini kivi meyvesinde. Hatta şunu da söyleyebiliriz, bir adet kivi, bir kilo portakala denk C vitamini açısından. Dolayısıyla C vitamini vücutta depolanamıyor, üretilemiyor. Günlük düzenli şekilde alınması gereken antioksidanlar açısından çok çok önemli. Gribal enfeksiyonlar adına C vitamini vücutta çok çok faydalı bir vitamin. Bunun düzenli olarak alınması gerekiyor. 60 gramlık küçük bir kivi, günlük yetiştin bir insanın C vitamini ihtiyacını karşılamaktadır. Bunu düzenli tüketmekte yarar var” dedi.

Meyve ve sebzeler diyetlerde yer almalı

Meyve ve sebzelerin diyetlerde yer almasının da çok önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Karadeniz, “Dengeli beslenme adına meyveler çok önemli. Biz meyveleri daha çok tek tip tüketiyoruz. Oysa doğrusu, meyve salatalarında meyvenin tüketilmesi. Kivinin, portakalın, elmanın, armudun bir havuzda meyve salatası şeklinde tüketilmesi ve yıl boyunca yenilmesi imkanlar ölçüsünde çok doğru” diye konuştu.

DHA

False