GeriSağlık Eklem Ağrılarınız mı Var?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Eklem Ağrılarınız mı Var?

Eklem Ağrılarınız mı Var?

Eklem ağrıları hayatınızı zorlaştırıyorsa, bu haber sizi sevindirecek.

İş ve sosyal yaşamı zorlaştıran en büyük sağlık sorunlarından biri olan eklem ağrıları, pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Kimi zaman ilaç kullanımı ile bazen de cerrahi müdahale ile sona erebilen eklem ağrıları için, uygun tedavi yaklaşımının planlanması hayati önem taşıyor. Ortopedi Uzmanı Op. Dr. Kemal Gökkuş, eklem ağrıları ve tedavileri hakkında bilgi verdi.

Eklem ağrıları üç ana grupta incelenebilmektedir:

• Travmaya nedeniyle oluşan eklem ağrıları (Burkulmaya, incinme bağ ve tendon yaralanmalarına, meniskus yırtıklarına, kıkırdağın hasar görmesine bağlı olarak gelişen ağrılar ve kemik hasarıyla meydana gelen kırık çıkıklarda yaşanan ağrılar).

• Halk arasında “kireçlenme” olarak adlandırılan “Dejeneratif” eklem hastalıklarına bağlı ağrılar.

• Romatizmal kaynaklı ağrılar.

Ağrının Türü ile Tedavi Şekli Birbiriyle Yakından Alakalı

Eklem ağrıları türlerinin sınıflandırılması, ağrıya yönelik uygulanacak tedavinin belirlenmesine yardımcı olmaktadır. Ağrı travmaya bağlı olarak gelişen tendon ve bağ yaralanmalarıyla ortaya çıktığında veya kırık, çıkık söz konusu olduğunda; anatomik bütünlüğü bozulan yapıların cerrahi müdahale ile tamir edilmesi gerektiğinden, tedavi ortopedi uzmanı tarafından yapılmalıdır.

Cerrahi Müdahale Ne Zaman Gerekiyor?

“Dejeneratif” olarak adlandırılan eklem hastalıklarında, örneğin kireçlenmelerde genellikler diz ve kalça eklemleri etkilenmektedir. Hastalığın ilk evrelerinde tedavi için kilo vermek, uygun egzersizlerin yapılması ve fizik tedavi yöntemlerinin uygulanması yeterli olabilmekteyken; ileri safhalarda tedavi için eklem protezleri gerekebilir.

Protezin Nerede Yapıldığı Çok Önemli

Eklem protezleri, hastalarda ağrının tamamen geçmesini sağlamakta oldukça başarılı bir yöntemdir. Gelişen teknolojiler sayesinde başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir ancak protez ameliyatını gerçekleştiren ekibin alanında uzman ve tecrübeli olması büyük önem taşır. Öte yandan, hastaya protez yapılmadan önce vücudunun herhangi bir yerinde enfeksiyon odağı olmadığı tetkik edilmelidir. Örneğin ufak gibi görünen bir diş dişeti iltihabından, basit bir idrar yolu enfeksiyonuna kadar, enfeksiyon odakları saptanmalı ve hastada bu tür enfeksiyonlara rastlandığı takdirde, öncelikle enfeksiyon odakları kurutulmalı sonrasında ameliyat yapılmalıdır.

Eklem Protezleriyle Uykusuz Gecelere Son!

Eklem protezleri hastanın şikayetlerine son verme özelliğine sahip olmasına karşın; belli bir süre sonra gevşeyebilmektedir. Öte yandan, günümüzde ileri teknoloji ve tekniklerle yapılmış eklem protezlerinin ömrü 15-20 yıla kadar uzamıştır. Ağrı nedeniyle uyuyamayan ve yürüyemeyen eklem hastaları için bu göze alınabilir bir durumdur.

False