GeriEtkinlikler Egzersiz deyip geçme, sakatlanma riskini azalt!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Egzersiz deyip geçme, sakatlanma riskini azalt!

Egzersiz deyip geçme, sakatlanma riskini azalt!

Bu egzersizler insan bedeni için doğru ergonomiyi oluşturuyor.

Spor endüstrisi son yirmi yılda oldukça ivme kazandı. Yeni ekipmanlar ve bu ekipmanları destekleyecek argümanlar ile insan hayatında yer eden materyalist düzen, hepimizin bakış açısında değişiklikere yol açtı. Koşmak, hoplayıp zıplamak gibi hareketleri spor ve egzersizin yapı taşı olarak bilinirken, insan ergonomisine uyumlu ekipmanlar eski spor kültürünü rafa kaldırdı. Yerine pilates, kinesis, UTA gibi insan aierodinamisine uyumlu makineler ile bedensel formasyon sağlandı. Böylece kişilerin sağlığı ön planda tutulup, fiziksel görünümü de destekleyecek yeni antrenman metodları oluşturuldu.

UTA, kinesis ve pilates aletlerinin insan bedenine katma değeri nedir?

Evrimin son 600 yılını ele alırsak; savaşlar, yaşam mücadelesi ve bunlarla beraber insanın fiziksel gücü günden güne değişim göstermektedir. 100 yıl önce spor ergonomisi diye bir şey var mıydı? İnsanlar dağ, bayır gezerek fiziksel aktivetelerini yerine getiriyorlardı. Ve bedenlerini antrene ederken o günün şartlarındaki fiziksel uygunlukları sakatlanmalarına izin vermiyordu. Şu an ki insan prototipi bu aktivasyonlara uygun fiziksel parametreleri taşımıyor. Merdiven çıkarken menüsküsü yırtılıyor, çekyat çekerken belindeki disk bozuluyor, cam silerken rotator cuff’ını (omuz krişleri) yırtıyor. Görülen şu ki; evrimleşen insan bedeni her geçen gün farklı bir egzersiz metoduna ihtiyaç duyuyor. Bu egzersiz metodları bedenin biyolojik yapısını göz önünde bulundurarak yeni ekipmanların oluşmasına yardımcı oluyor.

Gelelim bunlardan biri olan pilates ekipmanlarına: reformer-kadillak ikilisi… Joseph Pilates’in yarattığı pilates akımı ikinci dünya savaşından bu yana varlığını sürdürüyor. Hastane odasında, hasta döşeğini kullanarak kendisini rehabilite eden ve fiziksel sorunlarını gideren Joseph, insanlara fayda sağlamak için bu akımı oluşturmuştur. Ve günümüzde modern pilates çatısı altında devam eden akım, insanların kassal problemlerini gidermede, rehabilitasyon süreçlerini hızlandırmada başlıca rol oynuyor. Aynı zamanda da kişinin fiziğini estetik normlara getiriyor. Bir başka ekipman ve egzersiz türü kinesis: Latincede hareket anlamına gelmektedir. Adından da anlaşılacağı gibi çoklu eklem hareketleriyle kişiyi farklı bir düzenekte antrene eder. İnsan ergonomisene uyarlanmış iyi bir sistem oluşu ve farklı hareket açıları, yapılan egzersize zenginlik katmasına olanak sağlar. Bir diğeri ise UTA. Günümüz insan aerodinamiğinin bütün hareket fonksiyonlarını içerisinde barındıran, Türk patentli bir ekipmandır. Ayarlanabilir yaylı paletler ile kendi vücut ağırlığınızı kullanarak yüksek dirençlerde bacak çalışmaları yapmak mümkündür. Kafesi çevreleyen farklı lastik dirençler ile de üst bedeni sağlıklı bir şekilde antrene edebilirsiniz. Parelel bar ve isveç merdivenleri stretching için kolaylık sağlar ve hareket çeşitliliği açısından önemlidir. Günümüz insan ergonomisini tüm fonksiyonlarını bir kafes içerisine toplayan ve kişiye sağlıklı bir antrenman olanağı sunan değerli bir ekipmandır. Kronolojik olarak sıraladığımız bu üçlü, kişinin bedenini antrene etmekle kalmayıp sakatlanma risklerini de ortadan kaldırır. Modern insan ile sporu birleştirip farklı bakış açısı yaratan devrim niteliğindeki bu sistemleri yüzeysel bir şekilde ele almak yanlış olur.

Yarattıkları fark; egzersiz esnasında kişi üzerindeki stres yükünü en aza indirgemek ve insan bedeni için doğru ergonomiyi oluşturmaktır. Kişinin yaşam standardını yukarıya taşıyacak kaliteli antrenman imkanı sunmak da cabası. Egzersiz ve spor her ne kadar rekratif faaliyet olarak görülse de, kişinin sağlığına direk olarak etkisi vardır. Doğru ve bedeninize uygun olanı uygularsanız bu etki olumlu yöne bükülür. Atalarımız hoplayıp zıplıyordu biz de sadece bu şekilde devam edelim derseniz olumsuz etkilerini görmeniz an meselesidir. Yaptığınız egzersizi hafife almayın hayati önem taşıdığını fark edin.

False