GeriSağlık E Vitamini Pek de Faydalıymış
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

E Vitamini Pek de Faydalıymış

E Vitamini Pek de Faydalıymış

E vitamini, cilt sağlığı ve bağışıklık sistemi açısından oldukça önemli rol oynar. Peki, başka?

Sağlıklı beslenme, cilt sağlığı, bağışıklık sistemi ve zeka gelişiminin sağlanmasında oldukça önemli roller üstelenen E vitamini hakkında bilmemiz gerekenler…

En iyi E vitamini kaynakları; buğday, tohumlu besinler, zeytinyağı, soya fasülyesi yağı, arı sütü, balık, ceviz gibi kuruyemişler, marul, kereviz, maydanoz, ıspanak, lahana, mısır yağı, mısır ve yulaftır.

Vitaminin Faydaları

* Bağışıklık sistemini güçlendirir. 
* Son yıllarda oldukça sık rastlanılan Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlatır. 
* Hücrelerin yenilenmesini ve daha uzun yaşamasını sağlar. 
* Antioksidan etkisi vardır. 
* Kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır. 
* Kanser oluşum riskini azaltır. 
* Katarakt oluşumuna karşı koruyucu etkisi vardır. 
* Hamilelik döneminde oldukça önemlidir, bebeğin zeka gelişimini etkiler. 
* Yaşlanmayı geciktirir. 
* Vücutta gereksinim olan diğer vitaminler ve mineraller ile birlikte çalışarak etkinliğini artırır.

E Vitamini Kaybını Nasıl Önleriz?

E vitamini yağda eriyen bir vitamin olduğu için suda eriyen vitaminlere kıyasla ısı, ışık gibi dış etkenlere daha dayanıklıdır. Ancak gıdalar ısıtılma, pişirilme, dondurulma, işlenme esnasında tahrip olurlar. Bu nedenle yağın kızartılması durumunda E vitamini kaybı çoktur. Ayrıca mümkün olduğunca yemeği pişirirken yağı soğan ile çok yakmadan pişirmeniz E vitamini kaybını önler.

Günlük E Vitamini Tüketmek İçin Neler Yapmak Gerekir?

* Yemeklerinizde sadece zeytinyağı kullanınız. 
* Günde 3-4 adet ceviz veya fındık gibi kuruyemiş yiyiniz. 
* Diyette olsanız bile salatanıza az da olsa mutlaka zeytinyağı ekleyiniz. 
* Haftada en az 2 öğün balık yiyiniz. 
* Bol bol yeşillik yiyiniz. Salatanızda tavuk, peynir gibi tercihlerinizde ton balığını da unutmayınız. 
* Beslenme şeklinizin posa yönünden zengin olmasına dikkat ediniz. 
* Haftada en az 2-3 porsiyon kurubaklagil yemeği yiyiniz. 
* Bol bol sebze ve meyve yiyiniz. Günde en az 4-5 porsiyon meyve, 5-6 porsiyon da zeytinyağlı sebze yiyiniz.

False