GeriDoğum E Vitamini ile Doğum Çatlağına Son!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

E Vitamini ile Doğum Çatlağına Son!

E Vitamini ile Doğum Çatlağına Son!

Gebelik döneminde kadınların yüzde 75-90’ında çatlak görülüyor.

Doğum sonrası verilen kiloların yarattığı ve kadınların en sık başını ağrıtan konulardan biri de çatlaklar ve bunlara eşlik eden sarkmalardır. Peki, vücudumuzda oluşan bu çatlaklardan doğum sonrası hemen kurtulmamız mümkün mü? Prof. Dr. Sühan Ayhan, anlatıyor.

Gebelik dışında; hızlı kilo alıp verme, kortizon kullanımı, metabolik rahatsızlık gibi nedenlerle de ortaya çıkabilen çatlak problemi, sadece bacaklarda değil, vücudun çeşitli yerlerinde de oluşabilir. Özellikle çocuk doğuran kadınlarda, en önemli değişiklikler göğüs ve karın bölgesinde görülür. Göğüslerde, süt yapımı nedeniyle öncelikle büyüme olur, emzirme döneminin sonunda meme bezleri gerileyerek göğüslerde sarkmaya yol açar. Özellikle birkaç kez doğum yapanlarda bu sorunlar geri döndürülemez bir hal alır ve daha da artabilir.

E Vitamini İçeren Kremler Kullanın

Çatlak oluşumunun önlenmesi konusunda ne yazık ki çok fazla bilimsel çalışma yoktur. Ender çalışmalardan birinde E vitamini içeren kremlerin günlük uygulanması durumunda çatlak oluşumunun daha az olduğu gösterilmiştir. Kakao yağının, etkili bir nemlendirici olmasına rağmen çatlakları önlediği ya da azalttığına dair bilimsel bir veriye rastlanmamıştır.

Çatlaklar Tedavi Edilebilir mi?

Oluşmuş çatlakların tedavisinde amaç, çıkarılabilecek bölgelerde bulunan çatlakları cerrahi olarak çıkarmak; çıkarılamayacak bölgelerde bulunan çatlakların da görünümünde iyileşme sağlamaktır. Yalnız bu çatlakları tamamen yok etmek mümkün olmayabilir. Bunun için lazer tedavisi ve dermabrazyon (zımpara tedavisi) gibi yöntemler öneriliyor.

Lazer tedavisinde en iyi sonuçların radyofrekans ile birlikte 585 nm - pulse dye lazer ile elde edildiğine dair bilimsel veriler bulunuyor. Ayrıca, son yıllarda çatlaklar üzerinde mikroskopik yaralar oluşturup yeni kolajen ve deri oluşumunun tetiklenmesi esasına dayalı bir yöntem olan fraksiyonel lazer tedavisi ile de başarılı sonuçlar alındığı bildiriliyor.

Öte yandan çatlaklar, göbek altına yerleşmiş, aynı zamanda deri fazlası ve sarkma da bulunuyorsa en uygun yöntem karın germe ameliyatı ile bu derinin çıkarılmasıdır. 

AY AY BEBEK GELİŞİMİ

False