GeriHamilelikte Beslenme Düşük ve erken doğuma neden oluyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Düşük ve erken doğuma neden oluyor

Düşük ve erken doğuma neden oluyor

Hamilelik döneminde bunlardan uzak durun!

Hamilelerin, kendilerinin ve doğacak bebeklerinin sağlığı için beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini belirten Diyetisyen Habibe Ören Yılmaz, özellikle aşırı kafeinli içecek tüketiminin erken doğum, düşük doğum ve kansızlık durumlarını ortaya çıkaran bir numaralı etken olduğunun altını çizdi.

Hamile kadınların beslenmeleri büyük önem taşıyor. Tüketilen gıdaların yanı sıra miktarları ve zamanı da dikkat gerektiriyor. Uzmanlar, hamilelerin çay, kahve, kola ve kakao gibi kafeinli içecekleri tüketmelerini önermiyor. Kafeinli içeceklerin aşırı tüketilmesi durumunda erken doğum, düşük doğum, kansızlık riskinin ortaya çıktığı belirtiliyor.

Gebelikte tüketilmesi gereken gıdalar

Yılmaz, özellikle tuz tüketiminin kısılmasını, suyun bol tüketilmesini tavsiye etti ve vücutta ödem olması halinde bile su tüketiminin kısılmamasını istedi. Gebelerin, kızarmış ekmek ve haşlanmış patates yiyerek bulantı hissinden kurtulabileceğini ifade eden Yılmaz, hamilelere şu tavsiyelerde bulundu:

“Mide rahatsızlıklarınızdan korunmak için az az, sık sık yiyin. Yemek yeme işini yatmadan 1–2 saat önce yapın. Hazır yiyecekleri tüketmeyin. Günde 10–12 bardak su için. Süt ve sütten yapılmış gıdaları tüketirken pastörize olmasına, peynirlerin tam mayalanmış olmasına dikkat edin. Kalsiyum ile zenginleştirilmiş sütleri tüketin.”

Aşırı yağ sağlığınızı tehlikeye atabilir

Bulaşıcı hastalıklara yakalanmamak için sebze ve meyve tüketilmesi gerektiğine dikkat çeken Yılmaz, şöyle devam etti:

“Çay, kahve, kola, kakao ve benzeri içecekleri tüketmeyin. Kafeinli içecekler aşırı tüketildiğinde; erken doğum, düşük doğum ağırlıklı bebek riskini; demir, çinko gibi önemli minerallerin vücutta kullanımını etkileyerek anemi (kansızlık) riskini ortaya çıkarır. Fastfood tüketmeyin. Aşırı yağ sağlığınızı tehlikeye atabilir. Yemeklerinizi az tuzlu yiyin, fazla tuzdan kaçının, iyotlu tuz kullanın. Demir yönünden zengin olan et ve kuru baklagillerin yanında C vitamini yönünden zengin domates, maydanoz, yeşilbiber ve taze soğan tüketin. Folik asit yönünden zengin olan ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve kepekli undan yapılmış yiyecekleri tercih edin. Sıvı yağları kullanın, aşırı yağ kısıtlaması yapmayın. Yağların görevlerinden biri de yağda eriyen A, D, E, K vitaminlerinin emilimini sağlamasıdır."

Günde bir çay bardağı kadar fındık, fıstık, badem ve ceviz karışımı tüketin

Sigara ve alkol kullanımı, vitamin ve mineral yetersizlikleri gibi sorunların ortaya çıkmasına neden olur. Günde bir çay bardağı kadar fındık, fıstık, badem, ceviz karışımı yiyin. Böylece çinko, magnezyum, kalsiyum, E ve B vitaminlerini almış olursunuz. Haftada 3 gün balık tavsiye eden Yılmaz, şeker ve şekerli tatlılardan uzak durulması uyarısını yaptı.

CHA

BEBEĞİM NE ZAMAN DOĞACAK?

False