GeriKişisel Bakım Dünya saç modasının yaratıcılarıyla röportaj
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Dünya saç modasının yaratıcılarıyla röportaj

Dünya saç modasının yaratıcılarıyla röportaj

Tyler Johnston ve Lesley Lawson ilk kez Türkiye’de!

Schwarzkopf Professional’ın saç tasarım ekibinde yer alan dünyaca ünlü Saç Tasarımcısı Tyler Johnston ve Renk Tasarımcısı Lesley Lawson ilk kez Türkiye’de gerçekleştirilen sezonun saç trendlerinin tanıtıldığı Essential Looks Trend Show için ülkemize geldi.

14 yaşındayken İngiltere’nin kuzeyindeki küçük bir kasabada hizmet veren bir özel kuaför salonunda kariyerine başlayan Johnston, şöhret basamaklarını hızla tırmandı. Bugün dünyanın önde gelen saç stilistlerinden biri olarak gösterilen Tyler Johnston; Harper's Bazaar, Vogue, W, Vanity Fair, GQ ve Interview için başarılı çalışmalar yapıyor. İşte, Johnston’ın saç sağlığı ve bakımı ile ilgili görüşleri.

Sağlıklı saçların beslenme ile ilgisi var mı? Varsa hangi besinler saçlar için daha yararlı?

Vücudumuzun sağlığı kadar saçlarımızın sağlığı da beslenme biçimimizden etkileniyor. Sağlıklı saçlar için en fazla ihtiyacımız olan besinlerin başında su geliyor. Bol bol su içmek saçlardaki nem oranını artırmak açısından çok yararlı… Nemli saçlar kolay kolay elektriklenmiyor, kabarmıyor ve şekil vermek de çok daha kolay oluyor. Özellikle saçlarına sık sık işlem yaptıranlara su tüketimlerini artırmalarını öneriyorum.

Birçok insan kepek ve saç dökülmesi gibi sorunlardan şikayetçi… Bu sorunlarla nasıl baş edilmeli?

Saç dökülmesinin birçok farklı nedeni olabilir. Bu yüzden önce bu nedenin kaynağını öğrenmek gerekir. Kuaförleriniz bu konuda size yardımcı olabilir. Saç dökülmesinin nedeni öğrenildikten sonra çözüm üretmek çok daha sağlıklı olur.

Kepek sorunu yaşayanlara önerim; saçlarına friksiyon yapmaktan kaçınmaları ve yağlanmaması için saçlarını her gün az şampuan kullanarak ve fazla ovalamadan yıkamaları… Bunun dışında saçlarını nem spreyi kullanarak nemlendirebilirler.

Saç tasarımının seçiminde vücut tipinin de etkisi var mı? Hangi vücut tipine hangi saç tasarımı yakışır?

Bu konuda size birkaç ipucu verebilirim. İnce vücut hatlarına sahipseniz, orta uzunlukta ve dalgalı saçlara sahip olmak size feminen bir hava katacaktır. İnce hatlı kadınların aşırı uzun ve düz saçlardan kaçınmalarını öneririm çünkü bu saç tipi vücudu olduğundan da ince gösterir. Kıvrımlı ve dolgun hatlara sahip olanlar, kat kat kesilmiş ve orta uzunluktaki saçları tercih edebilirler. Saçlarda oluşturulabilecek açılar, kiloları gizlemekte başarılı olabilir. Dolgun hatlı kadınlar kesinlikle aşırı kısa saçlardan uzak durmalılar. Minyon yapılı hanımlarsa kısa ve orta uzunlukta saçları rahatlıkla kullanabilirler, katlı ve açılı saçları deneyebilirler. Ancak kısa saçta aşırılığa kaçmamaları çok önemli çünkü bu kafa ölçülerinin küçük görünmesine neden olabilir. Aynı şekilde çok uzun saçlar da güçsüz görünmelerine neden olur.

Türk kadınlarını nasıl buldunuz? Onlara ne tavsiye etmek istersiniz?

Bence Türk kadınları klasik bir güzelliğe sahip. Aynı zamanda gösterişli ve muhteşem olduklarını da düşünüyorum. Hem tatil, hem de iş için İstanbul’a birçok kez geldim. Klasik bir çizgide seyreden Türk kadınlarının etkileyici bir havası var. Kendilerine güvendiklerini görüyorum. 3 gündür İstanbul’dayım ve sokakta gezerken onların kendilerine olan güvenini hemen fark edebiliyorum. Önemli olan da zaten kadınların kendilerine güvenmesi… Türk kadınlarına tavsiyem, ne yapıyorlarsa aynen devam etsinler. Harika görünüyorlar. Bizler yeni trendler yaratıyoruz. Onların yapması gereken bu çizgide devam edip, kendilerine olan güvenlerini bizim trendlerimizle birleştirmeleri.

Ünlüleri daima bakımlı saçlarla görüyoruz. Her zaman mükemmel görünen saçlara sahip olmanın formülü nedir?

Yıldızlar sürekli göz önünde olduklarından ve basın tarafından sürekli izlendiklerini bildiklerinden günlük hayatlarında da saçlarına büyük özen gösteriyorlar. Haftada en az bir gün kuaförlere giderek saç bakımı yaptırıyorlar böylece saçlarının parlaklığını koruyorlar.

Saç trendlerini belirleyen isimlerden biri olarak birçok yıldızın saç tasarımlarının size ait olduğunu biliyoruz. Bu yıldızların hangileri olduğunu öğrenebilir miyiz?

İşim gereği milyonlarca hayrana sahip yıldız isimlerle birlikte çalışma fırsatım oluyor. Bu isimler arasında Cate Blanchett, Keira Knightley, Kate Moss, Cindy Crafword, Naomi Campbell, Victoria & David Beckham, Lily Allen, Paul Weller ve Elle Macpherson gibi isimler bir çırpıda aklıma gelenler.

Önümüzdeki yıl hangi saç trendlerini göreceğiz? Bu konuda çalışmanız var mı?

Biz saç trendlerimizi Paris, Milano, Londra ve New York’taki moda haftalarını takip ederek ve moda editörleri ile birlikte çalışarak oluşturuyoruz. 2013’ün saç trendleri de şu an için tasarım aşamasında. Her zaman olduğu gibi önümüzdeki yılın hem sonbahar-kış hem de ilkbahar-yaz sezonlarına damgasını vuracak modeller hazırlıyoruz. Ancak şimdilik trendler hakkında ipucu vermem doğru olmaz. Sunum aşamasına geldiğimizde yine muhteşem bir organizasyon ile trendlerimizi tüm dünyaya tanıtacağız.

Londra’daki ünlü Real Kuaför Salonu’nun Renk ve Biçim Yaratıcı Başkanı Lesley Lawson, İngiltere’nin seçkin saç akademilerinden birinde 1984 yılında kariyerine başladı. Birçok gösteride, seminerde ve reklamda yer alan ünlü saç tasarımcısı, her yıl en son saç trendlerini tanıtmak üzere dünyanın farklı ülkelerine davet ediliyor. İşte, Lawson’ın saç sağlığı ve bakımı ile ilgili görüşleri.

Renk tasarımı konusunda dünyanın önde gelen isimlerinden birisiniz. Çalıştığınız yıldız isimler arasında kimler var?

İşim dolayısıyla gerek uluslararası büyük defileler ve gerek önemli dergilerin fotoğraf çekimleri gerekse de film setlerinde görev alıyorum. Dolayısıyla birçok önemli isimle birlikte çalışıyorum. Gwyneth Paltrow, Elle Macpherson, Alexander McQueen, Lily Allen ve Tom Jones gibi isimler bunlar arasında…

Yaz aylarına girilirken saçlarda hangi renkleri seçmeliyiz?

Yazın duygusal olarak verdiği hafifletici etkiyi yansıtmak için saçlarınızda daha açık renkleri tercih edebilirsiniz. Elbette saçın durumu da önemli. Kimileri saç rengini ve özellikle saçın uç kısımlarını açıyor. Doğal saçların üzerine açık renk uygulanıyor. Ama burada bir sorun var; eğer yaptığınız uygulama hiçbir şekilde parlamıyorsa bunun anlamı olmayacaktır.

Türk kadınları hakkındaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?

Birçok kez Türkiye’ye geldim ve çok sayıda Türk kadınıyla tanıştım. Bence Türk kadınları kendilerine neyin yakıştığını biliyorlar. Kuaförlerin de müşterilerini bu konuda doğruya yönlendirdiklerini tahmin ediyorum. 

False