GeriSağlık Dondurulmuş yiyecekleri nasıl tüketmeliyiz?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Dondurulmuş yiyecekleri nasıl tüketmeliyiz?

Dondurulmuş yiyecekleri nasıl tüketmeliyiz?

İşte sağlıklı ipuçları!

Dondurulmuş ürünler özellikle kullanım kolaylığı açısından sıklıkla tercih ediliyor. Uygun yöntemle dondurulmuş ve tüketene kadar soğuk zincir içinde saklanabilmiş ürünler sağlık açısından güvenlidir.

Her mevsimde her sebze ve meyveyi bulmak imkansızdır, bulduklarımız ise turfanda dediğimiz serada yetiştirilmiş yani yapay ortamda yetişmiş ürünlerdir. Bu ürünlerin içerdiği hormon ve zirai ilaçlar düşünülecek olursa dondurulmuş sebzelerin tercih edilmesi daha doğru olur.

Dondurulmuş balık, et, tavuk ürünleri de sebze ve meyveler gibi sağlık açısından güvenlidir. Ancak uygun şekilde dondurulmuş olması ve donduktan sonra çözdürülüp bir kez daha dondurulmamış olmasına çok dikkat edilmelidir.

Dondurulmuş gıdalar eğer marketten alınıyorsa, alışveriş arabasına en son konulmalıdır. Ayrıca dondurulmuş ürünleri taşımak için ısı korumalı poşet tercih edilmeli, eve hemen gidilmeyecekse alınan ürün yanınızdayken oda ısısında çözünmüş olduğu için tekrar dondurucuya konulmamalı en kısa sürede tüketilmelidir.

Dondurulmuş ürünlerin raf ömrüne ve son kullanma tarihine çok dikkat edilmelidir. Genellikle derin dondurucuda sebze ve meyveler 1-3 ay, et 3-5 ay, tavuk 1 ay, balık 1-2 ay saklanabilir.

DONDURUCULARIN VAZGEÇİLMEZ SEBZESİ BEZELYENİN PRATİK TARİFİ İÇİN TIKLAYIN!

Bir kez çözülen gıdayı tekrar dondurmak tehlikelidir. Tekrar dondurulup çözündüğünde ise bu besin zehirlenmelere neden olabilecek riskli bir besin haline gelmiştir. Özellikle et, tavuk, balık, dondurma gibi yüksek protein içeren yiyecekler ile patates besin zehirlenmesine neden olabilecek riskte besinlerdir.

Yiyecekleri dondurucuya kaldırırken özel bir yöntem gerekli midir?

Derin dondurucunuza marketten aldığınız bütün tavuğu bölerek koyun. Sadece butlarını kullanacağınız zaman tüm tavuğu ya da 100 gr kıyma kullanmak için 1 kilo kıymayı çözdürmek zorunda kalmayın.

Evde kendiniz besinleri donduracaksanız, donduracağınız besinin özelliğine göre dondurma prosedürlerini uygulamalısınız. Örneğin; bezelye donduracaksanız 30 saniye kaynar suya batırıp çıkardıktan sonra hızla soğutarak dondurucuya koymalısınız. Vişne donduracaksanız doğrudan poşetleyip dondurucuya kaldırabilirsiniz.

Önemli olan, bir seferde kullanacağınız miktarda paketleme yapmanız ve hangi besinin şok haşlama yapılıp hangisinin yapılmayacağını çok iyi öğrenmenizdir.

Diyetisyen Aysen Arıcan

False