GeriHamilelikte Beslenme Dondurma Yersem Bebek Üşür mü?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Dondurma Yersem Bebek Üşür mü?

Dondurma Yersem Bebek Üşür mü?

Hamilelikte yanlış inanışlar sadece panik yaratıyor!

Hayatın her alanında olduğu gibi, kadın sağlığı ve özellikle de hamilelik konusunda doğru bilinen yanlışlar, insanların hayatlarını etkiliyor. Kola içince bebeğini eriteceğinden korkanlar ve dondurma yediğinde bebeğin üşüdüğü düşünenler buna en güzel örnek. Peki, gerçekte tüketilen besinlerle bebeğin nasıl bir bağlantısı var? Jinekolog Dr. Pınar Tokatlıoğlu anlatıyor.

Gebelikte alınan besinlerin sindirilerek kullanılır hale gelmesi, gebe olmayan kadınlara göre bazı farklılıklar gösterse de temel olarak mekanizma aynıdır. Ağızdan alınan besinler midede küçük parçalara ayrılır ve bir kısmı emilir. İnce barsakta da bu işlem devam eder ve kalın barsaktan emilemeyenler posa olarak atılır. Emilen besinlerdeki vitamin ve diğer partiküller barsaklardan dolaşıma katılarak yine gebenin tüm vücuduna ve rahim damarları-plasenta-göbek kordonu vasıtasıyla bebeğe iletilir.

Elbette gebelikte sindirim sistemi değişiklikleri olur. Bu değişikliklerden sıklıkla progesteron hormonu sorumludur. Progesteron düz kaslarda gevşeme yaparak sindirim aktivitesini yavaşlatır. Ayrıca büyüyen rahim de sindirim sistemine mekanik baskı yaparak sindirimin yavaşlamasına neden olur.

Sonuç olarak tüketilen besinler, annenin sindirim sisteminden geçtikten sonra plasenta ve göbek kordonu vasıtasıyla bebeğe iletilir. Ne dondurma yemekle bebek üşür ne de içilen asitli içecekler onu eritir.

AY AY BEBEK GELİŞİMİ

False