GeriSağlık Doğum Kontrol Hapının Migrene Etkileri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Doğum Kontrol Hapının Migrene Etkileri

Doğum Kontrol Hapının Migrene Etkileri

Doğum kontrol ilaçları migreni tetikliyor mu?

Birçok kişide görülen migrenin doğum kontrol ilaçları ile tetiklenip tetiklenmediği yönünde açıklamalar yapan Nöroloji Uzmanı Dr. Abdullah Özkardeş, önemli ayrıntılara vurgu yaptı.

Doğum kontrol ilaçları, hormon içeren ilaçlardır ve genellikle östrojen- progesteronu birlikte bulundururlar ancak sadece progesteron içeren doğum kontrol ilaçları da vardır. Bu ilaçlar, beyindeki hipofiz bezini etkileyerek, overlerde her ay oluşturulan yumurtanın serbest bırakılmasını engellerler. Bu da gebe kalmayacağınız anlamına gelir. Eğer düzenli kullanırsanız, doğum kontrol ilaçları gebeliği yüzde 99 engeller.

Migren, doğum kontrol ilacı alan bayanların yüzde 40’ında görülür. Doğum kontrol ilaçları, östrojen seviyesini dört kat azalttığından bu durumun, migreni tetiklediği veya artırdığı düşünülür. Doğum kontrol ilaçlarının migrenli hastalara etkileri, kişiye göre farklılık gösterir ve şöyle sıralanabilir:

• Migreniniz iyileşebilir.

• Migren ataklarınızın sıklığı ve şiddeti etkilenmeyebilir.

• Migreni daha sık ve daha şiddetli yaşayabilirsiniz.

• Migreniniz yoksa başlayabilir.

• Normal migreniniz, habercili (auralı) migrene dönüşebilir.

• Migren, sadece doğum kontrol ilaçlarını almadığınız ara dönemlerde olabilir.

Yapılması Gerekenler

• Eğer oral kontraseptif ilaç alırken migreniniz kötüleşmişse veya ilk kez habercili bir migren atağı yaşamışsanız, doğum kontrol ilacını kesmelisiniz.

• Eğer 72 saatten daha uzun süren, tanısı konulmuş migren krizleriniz oluyorsa, daha önce tanısı konulmuş, haberci bulgularla başlayan migren krizleriniz varsa ve migren tedavisi için ergotamin içeren ilaçlar kullanıyorsanız, doğum kontrol ilacı kullanmayın.

• Doğum kontrol ilacı kullanan kadınlarda görülen migren tedavisi, adet döneminde olan migren tedavisi ile benzerlik gösterir. Doğum kontrol ilaçları, adet döneminizi daha düzenli hale getirdiği için, adet zamanından birkaç gün önce başlanacağınız koruyucu bir migren tedavisi, sorunu atlatmanızda daha etkili olacaktır. Eğer her zaman kullandığınız migren ilaçları etkili olmaz ise veya yan etkilerini tolere edemezseniz, doğum kontrol ilaçlarını kesmeli ve alternatif bir doğum kontrol yöntemine başlamalısınız.

• Eğer doğum kontrol ilacı kullanırken migren sıklığınız artarsa veya koruyucu tedaviler, migren için yetersiz kalırsa, ilaç kullanmayı bırakmanız gerekir.

Migreni Tetikleyen Faktörler

Migren atağını başlatan veya atak geçirme riskinizi artıran migren tetikleyicileri vardır. Bunlar migrene neden olan sinir sistemi olaylarını aktif hale getirirler. Her migren tetikleyicisi, tüm hastalarda ağrıya neden olmaz. Aynı hastada da aynı faktör, her zaman ağrıyı başlatmayabilir. Baş ağrısı günlükleri tutarak, bu tetikleyici faktörleri belirleyebilir, ondan kaçınarak atak riskini azaltabilirsiniz.

Tedavi

Migren tedavisi, atakların sıklığına ve hastada yarattığı maluliyete göre planlanır. Eğer haftada birden daha fazla atak yaşıyorsanız, bundan korunmak için tedavi olmanız gerekir. Yani, ağrınız olsa da olmasa da, sürekli ilaç kullanmak durumundasınız. Bu tedavi ile migren ataklarınızın sıklığı, şiddeti ve süresi azalır.

Ataklarınız seyrek geliyor ise, sadece atak tedavisi yapılabilir. Burada ağrınızın şiddetine göre, basit ağrı kesiciler, damar yolu ile verilen ağrı kesiciler ve migrene özgü olan yeni jenerasyon ilaçlar kullanılabilir. Ayrıca atak sırasında hafif karanlık ve sessiz bir yerde uzanmanız, masaj yapmanız, başınıza kompresyon ve buz uygulamanız kısmen fayda sağlayabilir.

False