GeriSağlık Doğum Kontrol Bantları ile Rahat Cinsellik
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Doğum Kontrol Bantları ile Rahat Cinsellik

Doğum Kontrol Bantları ile Rahat Cinsellik

Bu yöntemin hamilelikten koruma oranı %99’un üzerinde!

Günümüzde doğum kontrol yöntemleri çok çeşitlilik göstermekte olup pratik yöntemler her zaman merak uyandırmıştır. Bunlardan biri de ‘Transdermal Kontraseptif Patch’ olarak isimlendirilen kol ya da vücudun başka bir bölgesine yapıştırılarak kullanılan doğum kontrol bantlarıdır.

Kullanımı cilde yapıştırma şeklinde olan bantlar göğüs dışında vücudun herhangi bir bölümüne yapıştırılabilir. Çoğunlukla tercih edilen bölgelerse kollar, sırt, göbek çevresi ve kalçalardır. Adet başlangıcı ile yapıştırılan bant 3 haftalık sürenin ardından çıkarılarak bir hafta ara verilerek yenilenir, konforlu bir yöntem olan transdermal bantlar her gün tablet kullanmak istemeyen ve unutkanlığı fazla olan ve aşırı obezite sorunu olmayan kadınlar tarafından güvenle kullanılabilir.

Etkinliği son derece fazla olan bu yöntemin koruyuculuğu %99’un üzerindedir ancak 90 kilo ve üzerindeki kadınlarda güvenilirliğinin düştüğü iddia edilmektedir. İçeriğindeki östrojen FSH hormonunu baskılayarak yumurtlamayı engeller ayrıca sperm geçişine engel olur ve bu sayede koruyucu etkisi ortaya çıkar.

Avantajları

En başta etkilidir ve kullanımı çok kolaydır. Ayrıca adeti düzene sokmaya, kanama miktarını azaltmaya, yumurtalık ve endometrium kanserine karşı koruyucu etkisi vardır.

Dezavantajları

Olası cilt reaksiyonları, cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruyucu özelliğinin olmaması, sıklıkla meme hassasiyeti, bulantı, adet miktarında azalmaya yol açması, bazı antibiyotik ve migren tedavisinde kullanılan ilaçların etkinliğini azaltabilmesidir.

Bu yöntemin uygulanmamasını gerektiren durumlar; kalp ve damar sorunu, pıhtılaşma sorunu, karaciğer problemi yaşayan, yüksek tansiyonu, böbrek, diyabet sorunu olan ve 35 yaş üzeri sigara içen kadınlar için uygun bir yöntem değildir.

Yan Etkileri

En sık görüleni ciltte irritasyon, adet düzensizliği, vücutta sıvı tutumuna bağlı ödem, kan basıncında artış, memelerde hassasiyet, baş ağrısı, bulantı, karın ağrısı ve duygusal değişimlerdir. Şiddetli karın ağrısı, göğüs ağrısı ve solunum güçlüğü, bacak ağrısı, şiddetli baş ağrısı ve bulanık görme gibi şikayetler acilen hekime başvuru gerektirir.

Sonuç olarak bu yöntem diğer hormonal yöntemlerle kıyaslandığında kullanım kolaylığı ve yan etki azlığı nedeni ile avantajlı kabul edilebilir, diğer yöntemlere göre bu yöntemin haftada bir uygulama gerektirmesi ve enjeksiyonlara göre uygulama için profesyonel destek gerektirmemesi üstün tarafıdır.

Jinekolog Özgür Kavaz 

False