GeriEtkinlikler Doğum Fotoğrafçısı Burçin Çobanoğlu İle Özel Söyleşi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Doğum Fotoğrafçısı Burçin Çobanoğlu İle Özel Söyleşi

Doğum Fotoğrafçısı Burçin Çobanoğlu İle Özel Söyleşi

Hayatınızın en özel gününü ölümsüz kılın...

Hayatınızın en özel gününü ölümsüz kılın...

Bebeğinizin sağlıklı dünyaya geldiği gün hayatınızın en duygusal, en özel ve en mutlu anıdır. Ailenizden ya da arkadaşlarınızdan biri o günün fotoğraflarını çekmeye çalışır. Ama herkes telaşlıdır ve gün sonunda elde sadece birkaç kayda değer kare kalır.

İşte bu yüzden o özel gününüzü ailenizden biri gibi sizinle o heyecanı ve duyguyu paylaşacak, hayatınızın en güzel gününü sonsuza dek ölümsüz kılacak profesyonel bir doğum fotoğrafçısının ellerine bırakabilirsiniz. Bu sanatın önde gelen isimlerinden Burçin Çobanoğlu'yla yaptığımız söyleşimizi sizlerle paylaşıyoruz...

Burçin Hanım sizi tanıyabilir miyiz?

1981 doğumluyum. 2007 yılına kadar özel bir şirkette çalışıyordum.2007 yılında prof. anlamda başladım fotoğraf çekmeye. Öncesinde hobiydi benim için. Şuan birçok alanda çalışıyorum aslında. Sadece doğum değil doğum öncesi düğün, bebek, aile endüstriyel çekimler, dergi gazete... Son yıllarda en çok ilgi gören alanlardan biri doğum fotoğrafçılığı olduğu için en çok dikkati de bu çekti çalışmalarımda.

"Fotoğraf" nasıl hayatınızın bir parçası oldu?

Ekonometri mezunuyum. Bir de yüksek lisansım var Pazarlama üzerine. Fakat ben sanata yönelmek istedim hep. Bir günde karar verdim. Benim için unutulmaz keyifli bir gün oldu o başlangıç günü. Çünkü sevdiğim işi yapmaya başladım.

Doğum fotoğrafları çekmeye nasıl karar verdiniz?

Moda fotoğraflarından başlayamayacağımı biliyordum, bunun için sektörü çok yakından tanımam gerekiyordu; veya belki de daha öncesinde bu işi yapmış bir soyadına sahip olmam... Doğum ise kadına en yakın ve ayrıca tüm güzelliği, özelliği detaylarda gizli olan alandı. Kendime yakın gördüğüm bu alandan başlamak en uygun olanı dedim.

Hem normal hem de sezaryen doğumlarda fotoğraf çekilebilir mi?

Kesinlikle evet. Normal doğum zor olan ama en güzel anların çekildiği kareler. Eşler arasındaki uyum, bekleyiş, sevinç, bazen endişe hepsi bir arada. Ve tüm bu olanları siz sanatınızla anlatıyorsunuz. Sezaryen doğumun en güzel olan yanı ise belirli tarih ve saat. Her şey net. Her ikisi de çok keyifli...

Çekimlerin bebek açısından herhangi bir mahsuru var mı?

Hiçbir mahsuru yok. Hatta flash kullanmanın da bir mahsuru yok. Yine de kullanmamaya özen gösterenlerdenim.

Annelerden mi daha çok istek geliyor? Babalar bu konuya nasıl bakıyor?

Tabii ki anne adaylarından ama baba adaylarının sayısı da hiç az değil.

Aileler çekimden ne kadar önce sizinle iletişime geçiyorlar?

Değişiyor. Bazen bir gün önce karar veriyorlar. Müsaitsem kırmıyorum gidiyorum. Ama normalde en az 1 ay önce tanışmış ve anlaşmış oluyoruz.

Çekim öncesi nasıl bir süreç izliyorsunuz?

Çekim için ekipmanlarımın bulunduğu çantam ( valizim desem daha doğru aslında ) her daim hazır oluyor. Sezaryense doğum, doğuma 40 dk. kalan hastanede oluyorum. Normal doğumsa her an tetikteyim ama normal doğumda en iyi fotoğraflar doğuma yakın zamanda olanlar.

Bebeklerinin doğum fotoğraflarını çektirmek isteyen aileler, ne kadarlık bir bütçe ayırmalılar?

Tabii ki her dönem değişen bir rakam bu. Baskı ve albüm maliyetleriyle orantılı; yani tamamen dışarıya bağımlısınız. Bütçe ailelerin isteklere göre değişiyor.

Ailelere doğumdan sonrası için önerileriniz var mı?

Fotoğrafla ilgili evet. Diğer konuları onlar zaten biliyor. Her canlı yavrusu için en doğru olanı bilir diye düşünüyorum. ? Fotoğraf hayatın her anında var olan bir sanat. Öncesi ya da sonrası iletişimi koparmamakta fayda var.

Doğum fotoğrafçılığı dışında ne gibi hizmetler veriyorsunuz?

Doğum öncesi (hamilelik), Bebek- aile, Konsept çekim, düğün hikâyesi ve tabii ki ürün ve katalog gibi endüstriyel çalışmalar...

Bu mesleği yapan pek çok meslektaşınız var ama sizin bambaşka bir tarzınız ve bakış açınız var. Sizce sizi farklı kılan ne?

Yeniliklere açık olmam, gözlem gücüm, fotoğrafını çektiğim kişilerle olan diyaloğum beni farklı kılıyor sanırım. Ama en çok da değerli bir müşterimin söylediği gibi "kaybetmek istemediğim amatör ruhum".

Son olarak, eminim her çekimde duygulanıyorsunuzdur ama sizi bugüne kadar en çok etkileyen doğum çekiminizi bizimle paylaşır mısınız?

Hepsi birbirinden etkileyici aslında. Çünkü her seferinde başka bir aile, başka hayatlar... Yine de en çok belki farklı algılanacak ama sanırım Bergüzar Korel 'in doğumu beni çok etkiledi. Aşkı gerçekten güzel yaşan bir çift Bergüzar Korel ve Halit Ergenç çifti. Bu da tüm fotoğraflarına yansıdı.

Son olarak eklemek istediğiniz başka bir şey var mı?

Öncelikle bu güzel fırsat için Billur Hanım size ve Bebisler.com a çok teşekkür ederim. Doğru insanlar hep birbirini bulur eğer ki doğru yöne ve doğru amaca bakıyorsa. Sanırım biz de birbirimizi böyle bulduk. Bundan sonra da birlikte güzel ve doğru işlerde bir arada olmak dileğiyle...

False