GeriSağlık Doğal taşlar hastaları iyileştirmede etkili!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Doğal taşlar hastaları iyileştirmede etkili!

Doğal taşlar hastaları iyileştirmede etkili!

Hangi doğal taş hangi hastalığı tedavi ediyor?

İyileştirme etkisi olduğu iddiasıyla çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan ametist, aragonit, akik ve kehribar gibi doğal taşların, plasebo etkisiyle hastalara psikolojik destek sağladığı bildirildi.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Araştırma ve Uygulama Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Erkan Berksun, hastalıklara şifa arayışının insanlık tarihi kadar eski olduğunu söyledi.

İnsanların binlerce yıldır çok çeşitli yöntemlerin faydalı olduğuna inandığına dikkati çeken Berksun, inanışlardan birinin de taşlarla ilgili olduğunu anlattı. Yontulmamış değerli veya özel taşların şans ve şifa getirdiğine dair inanışın yeni olmadığına işaret eden Berksun, şunları dile getirdi:

"Bu antik inanış, antropolojik olarak psikolojik açıdan güçlü bir inanıştır. Güdüler, dürtüler ve içgüdüler gibi ilkel inançların da insanların yaşamında etkisi tartışılmaz çünkü ilkel dürtüler, içgüdüler gibi inanma da çok güçlü ruhsal ve biyolojik bir enerjiyi harekete geçirebilir. Bu yöntemin bilimsel kanıta dayalı iyileştirici bir etkiye sahip olduğunun ancak tek bir açıklaması olabilir. Bu da inanmanın plasebo etkisiyle ilgilidir. Bilindiği üzere iyi geleceğini düşündüğümüz içi boş ilaçlar dahi insanlarda yüzde kırklara varan iyileştirme etkisine sahip olabilmektedir, buna plasebo etkisi diyoruz."

Berksun, ilkel ve bilim dışı inanışların eğitim düzeyiyle ilgili olduğunu ifade ederek, bu inanışların kötü yanının insanlara para ve zaman kaybettirmesi olduğunu vurguladı.

“Bir anda migren ağrım kayboldu”

Bioenerji uzmanı Belgin Dal ise şifalı taşlarla uzun yıllar süren migren ağrısının tedavisi sırasında tanıştığını söyledi.

"15 yıldır çektiğim migren ağrım vardı" diyen Dal, "Bana bir ametist taşının baş ağrısını geçireceğini söyledikleri zaman, 'Allah'ın taşının faydası mı olur?' diyenlerdendim. 2008 Nisan ayında çok ilginç bir olay yaşadım, o olay üzerine taşlarla tanıştım. Bir anda migren ağrım kayboldu. Bu, tıp değil, alternatif tıp. Bir migren ağrısı taşlarla 6 ayda yok olabiliyor. 1,5 ayda yüzde 60 azalabiliyor, kansızlık ise 20 günde iyileşiyor" şeklinde konuştu.

“Kemik erimesini bir haftada durduruyor

Dal, aragonit taşının kemik erimesini tedavi edebileceğini ancak bilinçsiz kullanmasının hastaya zarar verebileceğini kaydetti.

Aragonit taşının kemik erimesini bir haftada durduracağını savunan Dal, "Çok güzel bir taştır, kasları gevşetir. Otistik hastalığının sebebi kurşun ve kadmiyum minerali fazlalığıdır fakat bir otistik hastaya aragonit taşını hediye ederseniz, bu taşta da kurşun minerali olmasından sebep, kurşun fazlası olan hastaya kurşun yüklersiniz ve daha çok hasta edersiniz. Hastalığın sebebi ve eksik mineraller, bunlar çok önemli" ifadesini kullandı.

Tiroit hastalığının ve uykusuzluğun tedavisinde ametist taşının kullanıldığını belirten Dal, iltihaplı romatizma hastalığının bor ve bakır mineralini taşıyan taşlar sayesinde 6 ayda tedavi edilebildiğini savunarak, kişiye özel dizayn edilmiş migren kolyesi ile de migren ağrısının geçirilebildiğini kaydetti.

A.A

False