GeriSağlık Diyet ürünler birer kurtarıcı mı?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Diyet ürünler birer kurtarıcı mı?

Diyet ürünler birer kurtarıcı mı?

Kalorisi düşük diye diyet ürünlerin tüketimini arttırmak doğru değil!

Diyetlerin vazgeçilmezi diyet ürünler… Tatlısı, tuzlusu, çikolatalısı, şekersizi, az yağlısı, daha az yağlısı… Bisküviden dondurmaya, pudingden mayoneze, reçelden gazlı içeceklere, geniş bir ürün yelpazesi… Diyet yapanlar için hem çok mantıklı hem de lezzetli bir seçenek… Diyetisyen Gözdem Başarır, diyet ürünler ile ilgili merak edilenleri anlattı.

Azaltılmış yağ oranları, şeker ilavesiz oluşları, yüksek lif içerikleri bu yiyecekleri olumlu hale getiren unsurlardan birkaçı. Ara öğünlerde diyetisyeninizin önerdiği miktarlarda tüketilen diyet ürünler gerçekten de benzer ürünlere göre çok daha masum. Ayrıca yüksek lif içeren bisküviler, aynen diğer posa kaynakları gibi bağırsakların çalışmasını olumlu etkilemek yanında birçok hastalığa karşı koruyucu rol de üstleniyor.

DİYET ÜRÜNLERİ KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Bu tür ürünlerin diyet oluşu ne yazık ki ne kadar tüketilirlerse tüketilsinler kilo aldırmayacakları anlamına gelmiyor. Diyet olduğunu düşünerek yapılacak fazla miktarda tüketim her besinde olduğu gibi kilo alımına yol açacaktır. Öyle ki, yarım paket diyet bisküvi tükettiğinizde 1 dilim ekmek yemiş gibi olursunuz, zaten düşük kalorili diyerek 2 paket bisküvi tüketmeniz 4 dilim ekmek yemeniz anlamına gelir. Miktarların önemli nokta olduğunu; mucizevi, iyi veya kötü yiyecek olmadığını aklınızdan çıkarmayın.

TÜM DİYET ÜRÜNLER AYNI FORMÜLE Mİ SAHİPTİR?

Diyet ürünler iki ana sınıfta incelenebilir: Zayıflamaya yönelik yağı azaltılmış ürünler ve şeker hastalarına yönelik şeker ilavesiz ürünler. Yağı azaltılmış ürünler herhangi bir ek madde eklenerek değil, santrifüj yöntemi ile üründen yağ ayrıştırılarak elde edilir. Şeker ilavesiz ürünler ise diyabet hastaları için üretilmiş, düşük/sıfır kalori içeriği şeker yerine tatlandırıcı kullanarak sağlanan ürünlerdir. Tatlandırıcı içeren bu ürünlerin, enerji değerleri referans ürünlere kıyasla oldukça düşük olsalar da tatlandırıcıların günlük tüketim miktarı önemlidir. Zayıflamak için önerilen miktardan fazla kullanımından kaçınınız.

Görüyoruz ki kalorisi düşük diye diyet ürünlerin tüketimini arttırmak istenen durumun tam tersine hem kilo kazanımına hem de sağlık risklerine neden olabilir. Bu nedenle diyet ürünlerin tüketim miktarlarına daha dikkat etmek, etiket okumayı öğrenmek, ürünler arasında kıyaslama yaparak hem enerji hem yağ içeriği açısından daha uygun olanı seçmek tüketici olarak yapmamız gereken başlıca davranışlar arasında yer alır.

Diyetisyen Gözdem Başarır

False