GeriSağlık Diş eti kanamasının sebebi nedir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Diş eti kanamasının sebebi nedir?

Diş eti kanamasının sebebi nedir?

Sigarayı bırakan kişilerde çok sık görülüyor.

Sağlıklı diş eti kanar mı? diş eti kanaması bize ne gibi ipuçları verir? Diş Hekimi Uzman Doktor Burak Yıldırım, diş eti problemlerinden bahsetti.

Öncelikle sağlıklı diş eti kanamaz; tıknaz, pembe, portakal kabuğu görünümündedir. Diş eti hastalığının genellikle ilk tanısı diş eti kanamasıdır. Hastalığın evresi ve tipi ise hastanın yaşı, sağlık durumu, genetik, ağız bakımı, sigara kullanımı gibi çeşitli faktörlerle ilişkilidir. Diş eti kanamasının görülebilmesi için mutlaka mikrobiyal dental plak oluşumu gerekir. Bu plak, dişlerin ve protezlerin üzerinde veya etrafında oluşan şeffaf, ince, mikrobiyal bir yapıdır. Hasta tarafından günlük bakımlarıyla uzaklaştırılamaması sonucu dişin çevresindeki dokular iltihaplanır ve kendiliğinden ya da fırçalama ile diş eti kanamaları görülür.

Sigara bırakılmasını takiben de hastalar sıklıkla diş eti kanaması şikayetinde bulunmaktadır. Sigara kullanımı, diş eti kanamalarını gölgeleyebilen faktörlerdendir. Önceden diş eti rahatsızlığı olan hastalar; sigarayı bırakmalarından sonra diş eti damar büzülmesinin azalması ve diş etinin oluşturduğu yüksek keratinize yani koruyucu dokunun ortadan kalkması sonucu kanamalı diş etiyle karşılaşabilir.

Diş eti kanamalarının en doğru kontrol yöntemi ise hastaların hekimleri tarafından başlangıç tedavileriyle desteklenip ağız hijyen eğitimlerinin verilmesi, motivasyonlarının arttırılması ve günlük bakımlarının doğru olarak yönlendirilmesidir.

Diş Hekimi Uzman Doktor Burak Yıldırım

False