GeriSağlık Dikkat eksikliği tedavisinde ilaç dışında uygulanacak yöntemler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Dikkat eksikliği tedavisinde ilaç dışında uygulanacak yöntemler

Dikkat eksikliği tedavisinde ilaç dışında uygulanacak yöntemler

Dikkat eksikliği nedir? Dikkat eksiliği tedavisi nasıl yapılır? Çocuklarda dikkat eksikliği ilaçsız yöntemlerle nasıl tedavi edilir? Psikiyatrist Uzm. Dr. Burak Toprak anlatıyor.

Dikkat eksikliği sürekli olarak problemlere neden olan ve gündelik hayatı olumsuz yönde etkileyen bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık genellikle çocukluk döneminin başlarında ortaya çıkmaktadır ve yetişkinlikte de kendini gösterir.

Yetişkinlerde dikkat eksikliği tanısı, çocuklardaki kadar kolay bir şekilde konulamamaktadır. Dikkat bozukluğunun tedavi yöntemleri hem yetişkinlikte hem çocuklukta aynıdır.

Bu rahatsızlıkta genel olarak ilaçların yanı sıra psikoterapi de uygulanır. Ancak dikkat eksikliğinin tedavisinde önemli noktalardan bir tanesi de dikkat eksikliği ile beraber ortaya çıkan diğer mental rahatsızlıkların da tedavi edilmesi gerekliliğidir.

Dikkat eksikliği yaşayan kişi için günlük aktiviteler de bir mücadele haline gelebilmektedir ancak kişiler bu rahatsızlığa sahip olduklarının farkına bile varamayabilirler.

PSİKOTERAPİ TEDAVİSİ

Dikkat eksikliğinde psikolojik danışmanlık rahatsızlık hakkında ve üstesinden gelebilme konusunda eğitimi içerir. Bu danışmada zaman yönetimi ve organizasyon yetenekleri edinme, problem çözme yeteneğini geliştirme, özsaygı geliştirme, aile, arkadaş ya da iş arkadaşlarıyla olan ilişkiyi sağlıklı hale getirme konusunda yardımcı olur.

Olumsuz düşünceleri pozitife çevirme ve davranışları kontrol altına alma özellikle bilişsel davranışçı terapi ile kazanılabilir. Günlük yaşamda, okulda ya iş ortamında yaşanan mücadelenin üstesinden gelmek ve bunların neden olduğu depresyonu tedavi edebilmek için bilişsel davranışçı terapi en etkili tedavi yöntemleri arasında yer alır.

Bu terapilerde öncelikli amaç negatif davranışlara yol açabilecek otomatik ya da irrasyonel düşünceleri tanımlamak ve onları pozitifleriyle değiştirir.

DİĞER YÖNTEMLER

İlaç ve psikoterapinin yanı sıra dikkat eksikliğini yönetebilmek için günlük hayatta ve alışılagelmiş aktivitelerde bazı değişiklikler yapmak gerekir. Özellikle dikkat eksikliğine sahip çocuklarda uyku düzeni oldukça önemli.

Sürekli aynı saatte yatma ve kalkma, uykuya beyaz gürültü ile dalma, uykudan en az bir saat önce televizyon, bilgisayar, telefon ya da tablet gibi elektronik kullanımını sonlandırma ve akşam saatlerinde fiziksel aktiviteyi kısıtlama dikkat eksikliği ve hiperaktivitenin tedavisinde tavsiye edilenler arasında yer almaktadır.

Dikkat eksiliği ve hiperaktivite durumlarda beslenme de tedaviye yardımcı olabilir. Dengeli beslenme, semptomları şiddetli hale getiren yiyeceklerden uzak durma, omega-3 ve omega-6 yağ asitleri ile beslenme semptomların hafiflemesini sağlar.

False