GeriSağlık Depresyonun İlacı Torun Bakmakmış
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Depresyonun İlacı Torun Bakmakmış

Depresyonun İlacı Torun Bakmakmış

Yapılan bir araştırma bilinen doğruları yalanladı.

“Torunun bakımı üstlenen büyükanne ve büyükbabaların başı dertte” diye düşünenler yanılıyor. Pamukklale Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırmaya göre, torununa bakan yaşlılarda depresyon belirtileri daha az.

Araştırmayı dört öğretim üyesiyle birlikte yapan Sağlık Yüksekokulu Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Asiye Kartal, sorumluluk almaya yönelik bilinenin aksine torun bakma sorumluluğunun stresi azaltıp yaşam kalitesini yükselttiğini dile getiriyor.

“Literatürü tararken, pek çok insan için torun bakmanın sağlık üzerine negatif etkileri olduğu belirtilmiştir” diyen Kartal, şunları söylüyor:

“Torun bakan büyükanne ve büyükbabalarda bakmayanlara göre aktivitelerin daha fazla kısıtlandığının, stres ve depresyona daha fazla maruz kaldıklarının rapor edildiğini gördük. Ancak Türkiye'de torun bakmanın yaşlılar üzerinde olumlu ya da olumsuz etkileri bilinmediği gibi böyle bir araştırmaya rastlamadık. Biz de ekip olarak bu araştırmayı yapmaya karar verdik. Araştırmamızla Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdik.”

Torun bakanların Yüzde 35’i Daha Mutlu

Büyükanne ve büyükbabalarda depresyonu değerlendirmek için depresyon ölçeğini, yaşam kalitesini değerlendirmek için de Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi ölçeğini kullandıklarını anlatan Kartal, araştırmayla ilgili şu bilgileri veriyor:

“55 yaş üzeri 718 yaşlı üzerinde çalıştık. Çalışmamızı, 718 yaşlının ev adreslerini inceleyip, ev ziyareti şeklinde yürüttük. Önce 718 büyükanne ve büyükbaba araştırmamızın örneklemelerini oluşturdu ve kendi ortamlarında, yaşadıkları yerlerde yüz yüze görüşme yöntemiyle araştırmamızı yürüttük.

Verilerimizi kendi öğrencilerimizden oluşan 8 anketörle topladık. Öncelikle standardı sağlayabilmek için veri toplama sürecine başlamadan önce onları eğittik, sorularını nasıl soracakları yönünde anketörlerimize eğitim verdik. PAÜ Bilimsel Araştırma Proje Birimi tarafından desteklenen projeyi 4 öğretim üyesi arkadaşımızla birlikte yürüttük. Projeyi yaklaşık 1,5 yılda bitirdik.

Sonuçta torun bakan büyükanne ve büyükbabaların yaşam kalitesinin ölçeğinin çeşitli alt boyutlarını da etkilediğini, torun bakanların yüzde 35'inin de kendisini daha iyi hissettiklerini, daha mutlu olduklarını gördük.”

AA

False