GeriSağlık D vitamini eksikliği belirtileri neler? Hangi yiyeceklerde D vitamini bulunur? İşte D vitamini içeren besinler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

D vitamini eksikliği belirtileri neler? Hangi yiyeceklerde D vitamini bulunur? İşte D vitamini içeren besinler

D vitamini eksikliği belirtileri neler? Hangi yiyeceklerde D vitamini bulunur? İşte D vitamini içeren besinler

D vitamini, kemik sağlığını korumak için çok önemlidir. Bunun esas nedeni, kemiğin birincil bileşeni olan kalsiyumun ancak D vitamini varlığında vücut tarafından emilmesidir. Güneş ışınlarının, ciltteki bir kimyasalı aktif bir vitamin (kalsiferol) formuna dönüştürmesiyle vücutta D vitamini üretilir. D vitamini eksikliğinde ise bazı sorunlar ortaya çıkar. Peki D vitamini eksikliği belirtileri neler? D vitamini eksikliği neden olur?

D vitamini yetersizliği en başta kemik ve diş sağlığını olumsuz etkiliyor. Ayrıca kilo verememe, alerjik hastalıklar ve depresyon gibi rahatsızlıklara da zemin hazırlıyor. Beslenme Uzmanı ve Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Gamze Tunç Gümüş, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

D vitamini eksikliği belirtileri depresyon, kemik ağrısı, sık sık soğuk algınlığına yakalanma ve halsizlik gibi şekillerde ortaya çıkabilir.

D vitamini fazlalığı belirtileri ise aşırı D vitamini alımında, vücut ağırlığında istemsiz ve hızlı kayıplar, yorgunluk, yer ve zaman algısında bozukluk, kusma veya kabızlık gibi sorunlar şeklinde kendini gösterebilir.

D VİTAMİNİ İÇEREN BESİNLER NELERDİR?

D vitamini içeren besinler şu şekilde sıralanabilir; süt, ayran, kefir, peynir ve yoğurt, tereyağı, ton balığı, somon, maydanoz, ısırgan otu, yulaf, uskumru, istiridye, karaciğer, yumurta sarısı, tatlı patates.

False