GeriBebek Beslenmesi Çörek otu, anne sütünü artırıyor!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çörek otu, anne sütünü artırıyor!

Çörek otu, anne sütünü artırıyor!

Emziren anneler salata veya yoğurda ekleyebilir.

Mevsim geçişlerinde, alerjik durumlarda, kolesterol ve şeker hastalıklarında, bağışıklık sisteminin güçlü tutulmasında, hemen hemen her durum için önerilen çörekotu mükemmel bir bitkidir. Çörekotunun faydaları bunlarla da sınırlı değil. Özellikle saç ve cilt bakımı için de destekleyicidir. Yapılan bilimsel çalışmalar çörekotu içerisinde 100’den fazla bileşik olduğunu göstermiştir. Bunlardan bazıları nigellon ve alpha pinen bileşimleri, omega-3, omega-6 yağ asitleri, selenyum, çinko, demir, bakır, kalsiyum mineralleri ile E vitaminidir. Bu bileşikler ve yağ asitleri özellikle bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesinde son derece önemlidir.

Çörek otu, anne sütünü artırıyor

ANNE SÜTÜNÜ ARTIRIYOR, HÜCRELERİ YENİLİYOR

Salatalara ekleyeceğiniz yarım tatlı kaşığı çörek otu yağı ile salatanın lezzetini ve şifasını arttırabilirsiniz. Ayrıca öğütülmüş çörek otunu yoğurtlara da ekleyebilirsiniz. Çörekotu, içerdiği bileşenler sayesinde hücre yenileyici özelliğinin yanında anne sütünü de artırmaya yardımcı olur. Bunun için ister yağ formunda isterseniz öğütülmüş formda ya da bala karıştırarak tüketebilirsiniz.

Çörek otu, anne sütünü artırıyor

[fotogaleri=253]

ÇÖREK OTU YAĞI ALIRKEN DİKKAT!

Çörek otu yağıyla ilgili doğru bilinen yanlışlar ise şöyle:

Tat: Çörek otu tohumunun tadı hafiftir. Tadının acı olması bu yağın kaliteli olduğu anlamına gelmez. Yağın verimliliğinin artması için sıkım sırasında ısıl işlem uygulanır. Bu da rengin koyulaşmasına, tadın acılaşmasına sebep olur. Bunu analizlerde peroksit miktarına bakılarak da anlamak mümkündür. Oysa soğuk pres yöntemi ile elde edilen çörek otu yağında acılık ve boğazı yakma oranı hafiftir.

Ayrıca oksijenle temas etmiş, depolama koşulları uygun olmayan çörek otu yağlarında asitlik miktarı ve peroksit miktarı artar. Bu da acı tatta ve yağın renginde artmalara sebep olur.

Renk: Yağın rengi orijinalinde soğuk sıkımda açıktır.

Koku: Karakteristik çörek otu kokusu

Peroksit: Soğuk preslenmiş ve natürel yağlarda maksimum 15 meq O2\kg olması gerekir. Yağlar da peroksit miktarı oksidasyon derecesi hakkında bilgi verir. Lipid oksidasyonunun (bozunma) ilk aşamasıdır, istenmeyen tat ve koku oluşumu, yağda çözünen bazı vitaminlerin kaybına, serbest radikallerin artmasına sebebiyet verebilir.

Asitlik: Asitlik derecesi yüzde 1-10 arasında değişir. Sağlığınızı desteklemek için kaliteli ve soğuk sıkım çörek otu yağını tercih edin. Bunun için ya yağınızın peroksit miktarını ölçtürün ya da güvenilir, standartlara uygun üretim yapan firmayı tercih edin.

İHA

False